Image alt text

Book patrola: budi se proljeće

4.3.2024.

Piše: Hoću knjigu

Kako nam se bliži proljeće,a  s njime i duži dani i ljepše vrijeme, ovog ožujka možemo se zajedno prepustiti bezbrižnosti i zaigranosti koje nam nosi Mjesec igre i dječje knjige. Naslovima koje su izabrali naši knjižari želimo vam približiti tu zaigranost i podsjetiti vas na lijepe trenutke, iskrenu sreću, ali i životne lekcije koje nas prate još od najmlađih dana. Ovog mjeseca, od najmlađih do najstarijih, sigurni smo da će svi naći nešto što će probuditi proljeće u njima.

Image alt text

Čovpas - Njuška 22

Dav Pilkey

Jedan od omiljenih serijala za djecu i već svim roditeljima dobro znan Čovpas obitava na našim top listama već mjesecima, a došao je i među naše knjiške preporuke. Za mjesec igre i dječje knjige preporučuju ga naši knjižari iz Garden Malla te smatraju da je idealan "za ljubitelje nesputane humoristične riječi i ilustracije". U ovom ćete nastavku zajedno s Malim Frkijem naučiti ostaviti probleme iza sebe te pokušati zajedno naći dobrotu u svijetu.

Image alt text

Klupa prijateljstva

Wendy Meddour

Svi znamo kako je pravog prijatelja teško naći, pogotovo u odrasloj dobi. Zato su nam naši knjižari iz Megastorea preporučili slikovnicu koja govori upravo o sklapanju prijateljstva. "Topla priča i još ljepše nacrtana i oblikovana slikovnica o prijateljstvu. Klupa prijateljstva zapravo je divan projekt koji bi trebao zaživjeti u što više škola i dječjih ustanova."

Nadamo se da ćemo ovom preporukom podsjetiti djecu, ali i sebe same, koliko vrijedi prepustiti se trenutku i odbaciti predrasude kako bi nam u život ušli pravi prijatelji.

Image alt text

Žene koje trče s vukovima

Clarissa Pinkola Estes

Bliži nam se Dan žena, pa su se tako naši knjižničari iz Arene prisjetili dugogodišnjeg svjetskog bestsellera Žene koje trče s vukovima.

S ovom snažnom pričom autorica nas vraća starim arhetipskim pričama poput one o Zlatokosoj, Djevojčici sa žigicama ili Modrobradome, kako bismo se upravo putem tih priča povezale s vlastitim Divljim ženstvom, savladale sve prepreke koje život pred nas stavlja, sprijateljile se s vlastitim tijelom i postigle sklad s unutarnjim bićem. "Knjiga koju svaka žena treba barem jednom pročitati. Idealna prilika za odličan poklon povodom Dana žena", kažu knjigoljupci iz Arene.

Image alt text

25 klasičnih bajki

Crvenkapica, Snjeguljica, Bambi, Tri praščića, Trnoružica i Mala sirena samo su neki od vječnih klasika koji vas čekaju u toploj preporuci naših knjižara iz CCO Westa. "Stare su priče uvijek u trendu; bajkovite, poučne, bile one vesele ili tužne, ili pak zabavne i zagirane", kažu. Bajke nas uvijek vežu za najljepši dio djetinjstva i ostaju nam u uspomeni, a njima možemo i našim mališanima na interaktivan i njima razumiljiv način usaditi nove životne vrijednosti. Bez obzira na to koliko smo ih puta čuli, one su bezvremenske i uvijek aktualne, a često ih prate i prekrasne ilustracije koje dodatno povećavaju vrijednost ovog čitateljskog iskustva za naše mališane.

Image alt text

Maca papučarica

Ela Peroci

Svima omiljena Maca papučarica jedna je od ljepših dječjih priča. Ovaj klasik dječje književnosti uvršten je u školsku lektiru, a velika tiskana slova s lakoćom mogu pročitati i najmlađi početnici u čitanju. Preslatka Maca papučarica naučit će mališane važnosti pospremanja stvari. Naši knjižari iz Buzina poručuju: "Ako i ti ne pospremaš svoje papučice, pripazi da ti ih Maca papučarica ne otme. A ako ne znaš kamo su zalutale, provjeri u ovoj knjizi."

Image alt text

Čarobna džungla

Johanna Basford

Ove godine, kao proljetnu avanturu, predlažemo vam bojanku za odrasle zvanu Čarobna džungla. Svi znamo da bojanke nisu samo za djecu, da bojanje opušta, i da neki odrasli također ne mogu bojati unutar linija, ali ne dajte da vas to spriječi. Probudite ponovo dijete u sebi i unesite malo radosti u svoj život. "Prekrasna bojanka za odrasle koja vas vodi na nesvakidašnju ekspediciju kroz džunglu", poručuju naši knjižari iz Varaždina, s kojom možete zahvaljujući ilustracijama Johanne Basford otkriti zaboravljeni svijet flore i faune koji će oživjeti kroz boje. Raspirite svoju maštu dok lutate kroz krošnje ogrnute baldahinima od lišća i pustite da vas očara nježni svijet raskošnih cvjetova i tropskog bilja.

Image alt text

Putni zapisi jednog mačka

Hiro Arikawa

Svjetski bestseller Putni zapisi jednog mačka očarao je čitatelje diljem svijeta, pa su tako naši knjižari iz Rijeke uvjereni da će očarati i vas. Naizgled jednostavna i ispripovijedana s nježnošću i humorom, Nanina priča je priča o dobroti, odanosti, hrabrosti i zahvalnosti, koja pokazuje kako geste ljubavi, male i velike, mogu promijeniti naše živote. Prepričan iz mačje perspektive, roman nas vodi u Japan gdje mačke imaju važnu ulogu u svakoj obitelji. Nana je Satoruov mačak jednako koliko je i Satoru Nanin čovjek. Upustite se u avanturu kroz prekrasne krajolike i godišnja doba, ali i nedoumice s kojima se svatko od nas zna susresti.

Image alt text

Gospođica Neću

Sunčana Škrinjarić

"Svi se tijekom odrastanja susretnemo s takozvanom "neću" fazom, koja je često vrlo teška i naporna roditeljima." Gospođica Neću slikovnica je jedne od poznatijih dječjih spisateljica Sunčane Škrinjarić, a u ovoj priči upoznat ćete Minu, učenicu prvog razreda osnovne škole. Iako djeluje kao i svaka druga obična djevojčica kakvih ima na stotine, ona se ipak po nečemu razlikuje od ostale djece. Naime, ona baš uvijek, svima i svugdje odgovara: "Neću!" To joj je u potpunosti prešlo u naviku. Ako i vi kod kuće imate malu Minu, naši knjižari iz Splita vam preporučuju Gospođicu Neću. Veselo, živahno i razigrano, ali istovremeno i poučno štivo koje će svim našim malim Minama pokazati da možda njihovo tvrdoglavo i uporno "neću" može preći u "hoću" i "mogu".

Image alt text

Frane i Brane

Chris Naylor-Ballesteros

Frane i Brane najbolji su prijatelji i obožavaju igru skrivača. No, medvjediću Brani ta igra i ne ide toliko dobro koliko on misli. Lisac Frane pobjeđuje uvijek, ali baš uvijek! Kad ponovo dođe red da se Brane sakrije, Frane mora odlučiti želi li pobijediti po tko zna koji put ili usrećiti svojeg najboljeg prijatelja. "Sjajna priča o prijateljstvu koja će nasmijati djecu i roditelje. Izvrsna lekcija kako pronaći radost u sreći drugih, jer je od pobjede važnije učiniti nešto lijepo za one koje volite", poručuju knjižari iz CCO Easta.

Image alt text

Dječak, krtica, lisica i konj

Charlie Mackesy

U ovoj modernoj basni i kroz stotinu crno-bijelih ilustracija, umjetnik i autor Charlie Mackesy istražuje univerzalne ljudske vrijednosti. Znatiželjan dječak, halapljiva krtica, oprezna lisica i mudar konj ispričat će vam priču o prijateljstvu, teškim trenucima i podijeliti svoje pripovijetke o strahu, ranjivosti, brižnosti, nadi i ljubavi. Inspirirani težinom i u isto vrijeme lakoćom ovog štiva, knjižari iz Pule komentiraju: "Univerzalno štivo čija misaona poruka pogađa i velike i male. Svojim blagim, poetičnim tekstom i rapsodijom crnog tuša i pomno odabranih detalja u boji, ova jedinstvena knjiga nudi inspiraciju i nadu u nesigurnim vremenima".

Image alt text

Nije započelo s vama

Mark Wolynn

Da nije sve tako divno, bajno i obojano u proljetne boje, naši knjižari iz Zadra dobro znaju te su nam skrenuli pozornost na knjigu Nije započelo s vama. Mark Wolynn mudar je i pouzdan vodič na putovanju prema iscjeljenju, a u ovoj knjizi, na temelju najnovijih istraživanja, pokušava nas približiti korijenu naših emocionalnih problema i tereta koji možda nesvjesno nosimo. Depresija, anksioznost, kronična bol, fobije, opsesivne misli, sve su to traumatična iskustva koja se prenose na buduće naraštaje, a upravo to emocionalno naslijeđe nosi znatno veću težinu i važniju ulogu za naše zdravlje nego što mislimo. "Napravimo jedno proljetno čišćenje emocija: ovakav inovativan pristup identificiranju naslijeđenih obrazaca zasigurno će vam pomoći ovladati vlastitim životom".
NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje