Image alt text

Ugrabite ovogodišnje hitove po povoljnim ljetnim cijenama

20.07.2019.
Piše: Tatjana Barat

Pogledamo li prvu polovicu 2019. godine kada je u pitanju izdavaštvo, zaista smo mogli svjedočiti sjajnim domaćim i svjetskim naslovima o kojima se u knjiškim krugovima naveliko govori. Upravo te najnovije hitove ovo ljeto možete naći po značajno nižim cijenama u svim knjižarama Hoću knjigu, kao i u našoj internetskoj trgovini.

Evo samo nekih od njih, i to za baš svačiji ukus.

Holly Ringland: Izgubljeno cvijeće Alice Hart

Knjiga Izgubljeno cvijeće Alice Hart, koja je već svojim koricama oduševila čitatelje diljem svijeta u sebi krije jednu još čarobniju priču. Djevojčica Alice s ocem i majkom živi na imanju na osami blizu mora. Njezini su dani ispunjeni čitanjem knjiga, iako nikada nije išla u školu, šetnjama i istraživanjem prirode s gluhim psom Tobyjem te slušanjem majčinih priča o cvijeću. Svu tu idilu remeti otac. I ona i majka svakodnevno žive kao na rubu vulkana za koji se nikada ne zna kada će eruptirati. Majčin strah koji je prisutan kada pogledava prema kolnom prilazu čekajući supruga gotovo da se može osjetiti preko stranica romana, baš kao i veselje kada ga nema kod kuće. Tu već uhodanu rutinu poremeti velika obiteljska tragedija, zbog koje će Alice po prvi put upoznati svoju baku i priču koju priča cvijeće. Knjiga pisana poetičnim stilom ima snagu psihoterapije koja je nužna ženama u borbi protiv začaranog kruga nasilja.

Jostein Gaarder: Sofijin svijet

Četrnaestogodišnju djevojčicu Sophie, junakinju romana Sofijin svijet, čije je novo izdanje nedavno stiglo na naše police, upoznajemo u trenutku kada joj u poštanski sandučić stiže neobično pismo bez poštanske markice s jednom jedinom rečenicom: Tko si ti? Tada se Sophie zaista po prvi put u životu počinje pitati tko je ona i zašto je uopće na svijetu. Slične poruke počinju joj pristizati gotovo svaki dan pa počinje mahnito tražiti pošiljatelja. Otkriva da je riječ o učitelju filozofije Albertu Knoxu, koji je polako počinje upoznavati s poviješću filozofije. No ovaj roman u sebi ne nudi samo povijest filozofije nego i elemente trilera, fantastičnosti i romana za mladež. Iako u sebi sadrži složene misli, djelo je pisano vrlo jednostavnim jezikom, a njegova primarno didaktička uloga isprepletena je s zabavnim dogodovštinama koje će se svidjeti gotovo svakom tinejdžeru. 

Jessica Townsend: Nikadgrad

Roman koji brojni književni kritičari uspoređuju s velikim Harryjem Potterom krije se iza maštovitog naslova Nikadgrad. No ovdje pratimo pustolovine jedne djevojčice. Morrrigan Crow rođena je na zlosretnu Staru večer te je dežurni krivac za sve male i velike nevolje koje zadese njezino mjesto. Kako je samim rođenjem postala ukleta, predodređeno joj je da umre na svoj 11. rođendan te je, jasno, prestravljena onim što je čeka. No tada se pojavljuje zagonetni čovjek Jupiter Sjever koji je odvodi na čarobno mjesto – Nikadgrad. Da bi tu i ostala, mora proći nimalo jednostavne kušnje... U ovom će romanu uživati i mali i veliki ljubitelja svijeta čarolija i fantastičnosti.
 
Fumitake Koga, Ichiro Kishimi: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Knjiga koja pruža izvrstan oblik psihoterapije svakako je japanski književni fenomen Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima. Knjigu su napisala dvojica autora stvorivši tako savršen oblik dijaloga između filozofa i mladića koji traži odgovore. Upravo takav oblik zapisa neodoljivo podsjeća na Sokrata koji je također vodio rasprave sa svojim učenicima. No autori se tematski odmiču od Sokrata i posežu za psihologom i liječnikom Alfredom Adlerom, nekadašnjim Freudovim učenikom i začetnikom tzv. individualne psihologije prema kojoj je temeljni motiv čovjekova djelovanja njegova težnja za dominacijom nad okolinom. Adler smatra da je ona urođena, a ako je pojedinac ne može zadovoljiti, postaje iznimno nezadovoljan svojim životom i samim sobom. Zato se u ovom djelu postavljaju pitana kao: Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Možemo li biti sretni bez obzira na okolnosti? Je li tijek našeg života u našim rukama?

Ljubica Jurič: Kobile trče počasni krug

Knjiga koja također pruža svojevrsnu pomoć krije se iza neobičnog naslova Kobile trče počasni krug. Kako kaže sama autorica, riječ je o štivu za sve (ne)spretne i (ne)sretne, za sve duhovite i one tužne, za one koji nisu savršeni i koji nikada neće znati staviti tuš na oči ili zatreptati iza trepavica. Knjiga je to koja bi nam svima trebala pokazati da nismo sami u svojim glupostima i promišljanjima. Humor i surova realnost stalno se isprepliću, a autorica donosi itekako životne teme i ženska pitanja u ovoj zbirki svojih kolumni.
Robert James Waller: Mostovi u okrugu Madison
Ove godine na policama nas je dočekalo i novo izdanje Mostova u okrugu Madison, mnogima najdražeg ljubavnog romana prema kojem je snimljen i istoimeni film. Radnja, smještena u ruralnu Ameriku tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća, prati Francesscu, požrtvovnu majku i kućanicu koja je u mladosti stigla u Ameriku sa svog voljenog talijanskog otočića u potrazi za američkim snom. Taj san nikada nije pronašla, no zato se susret s fotografom Robertom čini kao djelić toliko potrebnog ponovnog buđenja i otkrivanja same sebe. Ugostivši Roberta u svome domu, između njih se počinje stvarati neraskidiva veza i osjećaji na koje nijedno nije imuno, a Francesca je po prvi put u životu na prvom mjestu samo žena, ne majka i supruga.

Lisa Genova: Svaka nota odsvirana

Dok je u svome prvijencu Još uvijek Alice, Genova posvetila pažnju Alzheimerovoj bolesti, u svome romanu Svaka nota odsvirana još se jednom maestralno dohvatila slične tematike. Ovaj put radi se o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), neurološkoj bolesti koja zahvaća motorne neurone, što uzrokuje oduzetost mišića i spori gubitak tjelesnih funkcija. Ta je bolest snašla Richarda, slavnog pijanista u naponu životne snage koji o toj bolesti ne zna ništa, no uči kako mu ona utječe na svaki aspekt života. Ova potresna priča koja će vas nagnati na razmišljanje o tome što je zaista važno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Taylor Jenkins Reid: Sedam muževa Evelyn Hugo

Još jedna knjiga o kojoj svi govore svakako je Sedam muževa Evelyn Hugo, koja je po izlasku bila nominirana za najbolju knjigu u kategoriji povijesne fikcije. Radnja prati nekadašnju holivudsku divu koja se udavala sedam puta, a sada je u mirovini. U poznim godinama želi ispričati pravu istinu o svome životu, uključujući poslovne uspjehe, ali i privatne poraze i pobjede, a sve to uz pomoć urednice Monique kojoj nije jasno zašto je takva diva odabrala baš nju kao nositeljicu vlastite priče. U sedam poglavlja upoznajemo sedam muževa, no onaj posljednji ostavio je najveći pečat. Zašto, pročitajte u ovom hvaljenom naslovu.

Simon Mawer: Praško proljeće

Burna i teška zbivanja u Pragu 1968. godine čine okosnicu romana Praško proljeće, a baš tada studenti Ellie i James spremaju se obići Europu autostopom kako bi otkrili ne samo krajeve koje ranije nikada nisu vidjeli nego i same sebe. Negdje u južnoj Njemačkoj iznenada i bez posebnog razloga odluče posjetiti Čehoslovačku, iz koje se svijetu smiješi „socijalizam s ljudskim licem“ Alexandera Dubčeka. U međuvremenu Sam Wareham, prvi tajnik u britanskoj ambasadi u Pragu, promatra razvoj događaja s mješavinom diplomatskog cinizma i mladenačke strasti. U društvu češke studentice Lenke Konečkove pronalazi put u svijet čehoslovačke mladeži, njihovih nada i ideala. Čini se da se po prvi put otvara mogućnost za ostvarenje tih ideala iza „željezne zavjese“, no možda sudbina ipak ima neke druge planove.

Ellie Midwood: Djevojka iz Berlina

Protagonistica romana Djevojka iz Berlina od malih je nogu sanjala o tome da postane balerina. Taj joj se veliki san i zaista ispunio, no u sebi istodobno nosi mračnu tajnu koja bi i njoj i članovima njezine obitelji mogla donijeti smrt. Naime, naša Annalise židovskog je porijekla, a živi u nacističkoj Njemačkoj. Priča se dodatno zakomplicira kada se zaljubi u nacističkog Standartenführera Friedmanna. Volite li teme koje obrađuju tematiku Drugog svjetskog rata poput Kradljivice knjiga ili Violine iz Auschwitza, ovo je štivo koje se mora naći u vašim rukama tijekom ovog ljeta.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje