Image alt text

Tri provokativna naslova koja će zagolicati vaše misli

02.06.2018.
Piše: Tatjana Barat

S dolaskom ljeta kao da se nekako i mijenjaju knjige koje se inače nalaze na našim policama. Postajemo otvoreniji za one koje su pomalo provokativne, slobodnije ili pak potpuno neočekivane.

Zato i ovog mjeseca u suradnji s blogom Čitaj knjigu donosimo 10% popusta na odabrane naslove u svim našim knjižarama, kao i u našoj novoj internetskoj trgovini.
Za vas smo odabrali knjige o kojima ćete još dugo razmišljati nakon čitanja jer je svaka od njih na svoj način neočekivana, prepuna snažnih emocija, preispitivanja kulturno prihvatljivih normi ponašanja i traženja samoga sebe na tom putu.
Evo ih u nastavku.

Sarah Pinborough: Ne vjeruj svojim očima 
Psihološki triler koji je u kratkom periodu osvojio čitatelje diljem svijeta donosi intrigantnu priču o Louise, samohranoj majci i tajnici koja živi sasvim prosječnim životom i traži način kako oživjeti nakon razvoda. Slučajni susret s markantnim muškarcem, za kojeg se kasnije pokaže da je njezin novi šef, u Louise će pokrenuti lavinu emocija te je uvesti u trokut za koji nije ni sanjala da će se naći u njemu. S treće strane trokuta, naime, nalazi se šefova žena Adele, koja slučajno postaje Louiseina nova najbolja prijateljica. Sve ono što slijedi donosi isprepletenost sudbina dviju žena, iz čijih usta i saznajemo radnju romana, njihovu borbu s usamljenošću i depresijom te snove koji igraju veliku ulogu u ovoj uspješnici.
Bez teksta će vas ostaviti i potpuno neočekivan kraj ove knjige. Baš kada pomislite da ste pohvatali sve konce i da više nema toga što vas može iznenaditi, kraj će vas uvjeriti u suprotno. Osim toga, i sam naslov sugerira da se ne vjeruje svojim očima, zar ne?
 
Daniella Kordić: Narcis i ruža 
Ponekad nas najveće životne tragedije nagnu na temeljito mijenjanje života, a upravo je takva situacija opisana i u iznimnoj knjizi psihoanalitičkog putovanja „Narcis i ruža“.
Psihoanalitička psihologinja i autorica rodom iz Samobora živjela je u obitelji koje sa na prvi pogled činila idealnom. Njezini roditelji, brat i ona činili su savršenu malu obitelj koja je plijenila zavidne poglede okoline, no idila je naprasno srušena kada je otac obitelji počinio samoubojstvo. Razgovora majke i djece o gubitku i cijeloj paleti osjećaja koji idu uz to nikada nije bilo, a majka je i dalje glumila žrtvu. Kako više nije mogla živjeti u okolini koja ju je gušila, autorica je otišla u inozemstvo gdje je nastojala potražiti komadiće svog života i napokon početi živjeti punim plućima.
Iako Kordić temelji iskustvo na odnosu sa svojom majkom te je veći dio knjige posvećen upravo odnosu djeteta i majke,  u njoj se vrlo lako mogu prepoznati osobine bilo koje druge narcisoidne osobe u našim životima, ali i puta kako ih se otresti. Dok je nekada Freud tvrdio da nas djetinjstvo određuje te je ta teorija bila desetljećima jedina koju su stručnjaci priznavali, nove spoznaje, pa tako i Daniellina, pokazuju da to ne mora biti tako. Uz dovoljno unutarnje snage svakako je moguće prevladati tegobe iz djetinjstva i rane mladosti i naći svoje samoostvarenje.

Han Kang: Vegetarijanka
Knjiga koju nećete tako brzo zaboraviti nakon čitanja propitkuje tisućljećima staru težnju o napuštanju vlastita tijela. Sve počinje kada, naizgled iz vedra neba, mlada Korejka Yeong-Hye nakon uznemirujućeg sna odluči postati vegetarijanka. Iako to u našoj kulturi više ne predstavlja drastičan životni odabir, u Južnoj Koreji smatra se društveno neprihvatljivim zbog čega su i njezin muž i njezina obitelj izvan sebe. I dok oni traže sve moguće načine na koje će je prisiliti da jede meso, Yeong-Hye počinje se potpuno mijenjati. Gotovo da i ne spava, sanja o svome životu biljke, hoda gola do pasa. No sve to saznajemo od njezinog supruga, sestre i šogora jer sama protagonistkinja ne govori ništa osim toga da je sanjala.
Taj naoko bezazleni čin želje za vegetarijanstvom pokrenut će cijelu lavinu nasilja, ljutnje, uništenja, ali i metamorfoze. Na vama ostaje da nađete svoje tumačenje. Naime, svatko tko ju je pročitao ima svoje viđenje ove knjige koja je postala veliki hit diljem svijeta.


02.06.2018.

Piše: Tatjana Barat

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje