Image alt text

Tko je Leteći Lovro i zašto će postati najbolji prijatelj djece?

11.08.2021.
Piše: Tatjana Barat

Najbolje je pisati o onome što dobro poznajemo, kaže misao koju su često čuli svi koji su se okušali u pisanju i objavili knjigu. A kada knjigu za djecu s tematikom bicikla napiše drugi najodlikovaniji olimpijski biciklist svih vremena, zna o čemu priča. Tako je nastao serijal dječjih romana Leteći Lovro.

Autor  Letećeg Lovre je Chris Hoy, britanski trkački vozač i bivši biciklist iz Škotske koji je predstavljao Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama i brojnim svjetskim prvenstvima, a Škotsku na Igrama Commonwealtha. Jedanaest puta bio je svjetski te šest puta olimpijski prvak. S ukupno sedam olimpijskih medalja, šest zlatnih i jednom srebrnom, Hoy je drugi najodlikovaniji olimpijski biciklist svih vremena te jedan od najuspješnijih britanskih biciklista u povijesti.
Dakle, kada su bicikli u pitanju, itekako zna što govori. Iz te ljubavi, koju je i sam otkrio još u djetinjstvu, nastao je Leteći Lovro (Flying Ferguson na engleskom govornom području).

Lovro Horvat na prvi je pogled sasvim običan dječak koji živi za bicikle, a njegova prava pustolovina počinje kada za svoj deveti rođendan dobiva upravo – bicikl. Mama i djed poklonili su mu zahrđali stari bicikl. To nije blještavi model za kojim je čeznuo, no kada ga očisti i odvede na probnu vožnju, otkrije nešto nevjerojatno. Kad se pedale počnu okretati unatrag, naći će se u Nikadiji, zemlji u kojoj je bicikliranje zabranjeno i u kojoj je zatočen njegov tata. Princeza Lila rado bi pomogla, ali prvo moraju otići na sablasno groblje odbačenih bicikala…  Kako vrijeme prolazi, Lovro biva sve uvučeniji u svijet bicikala, no da bi se pridružio lokalnom biciklističkom timu, mora proći test. I upravo će mu tada najbolja prijateljica i djed pokazati da mu za uspjeh ne treba magija, nego naporan rad, strpljenje i malo sreće. Kada se pak njegov tim kvalificirao za veliku utrku, pojavio se i velik problem. Tvornica Kokotovi keksi želi se proširiti na gradski park u kojem oni treniraju. Kako će ih Lovro i prijatelji u tome spriječiti? Lovro se dosjetio, ali prije toga mora se vratiti u Nikadiju i skupiti hrabrost za ulazak u dvorac kralja Jadonsa...

Ovako u najkraćim crtama zvuči radnja prva tri dijela Letećeg Lovre koji su prevedeni na hrvatski jezik: Najbolji rođendanski bicikl, Velika biciklistička utrkaUtrka u gradskom parku.

Serijal sadrži ukupno deset knjiga, a prva je bila objavljena 2016. godine.
Tada je, nekoliko godina nakon odlaska u mirovinu, Chris Hoy utrke zamijenio pisanjem i stvaranjem sasvim posebnog dječjeg svijeta. U tome ga je nadahnulo i njegovo dvoje djece kojima je također nastojao prenijeti ljubav prema biciklima.

No najveća posebnost ovog serijala nije to što govori o biciklima nego u tome što djeci pokazuje da ne postoji čarobna formula za uspjeh, nego da se za velike snove treba boriti i nikada se ne predavati. Potiče ih da istražuju u čemu su dobri, budu znatiželjni, da se maknu od ekrana mobitela i računala te uživaju u igri kao što smo to nekad i mi radili.

Pritom ukazuje i na važnost prijateljstva, različite oblike obitelji, procesuiranje osjećaja gubitka, tuge, straha, nade i sreće, a sve to čini na nenametljiv način u okrilju likova koje će mališani zauvijek pamtiti. Svatko će poželjeti u svome društvu imati jednog Letećeg Lovru. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje