Image alt text

Tko je Leteći Lovro i zašto će postati najbolji prijatelj djece?

11.08.2021.
Piše: Tatjana Barat

Najbolje je pisati o onome što dobro poznajemo, kaže misao koju su često čuli svi koji su se okušali u pisanju i objavili knjigu. A kada knjigu za djecu s tematikom bicikla napiše drugi najodlikovaniji olimpijski biciklist svih vremena, zna o čemu priča. Tako je nastao serijal dječjih romana Leteći Lovro.

Autor  Letećeg Lovre je Chris Hoy, britanski trkački vozač i bivši biciklist iz Škotske koji je predstavljao Veliku Britaniju na Olimpijskim igrama i brojnim svjetskim prvenstvima, a Škotsku na Igrama Commonwealtha. Jedanaest puta bio je svjetski te šest puta olimpijski prvak. S ukupno sedam olimpijskih medalja, šest zlatnih i jednom srebrnom, Hoy je drugi najodlikovaniji olimpijski biciklist svih vremena te jedan od najuspješnijih britanskih biciklista u povijesti.
Dakle, kada su bicikli u pitanju, itekako zna što govori. Iz te ljubavi, koju je i sam otkrio još u djetinjstvu, nastao je Leteći Lovro (Flying Ferguson na engleskom govornom području).

Lovro Horvat na prvi je pogled sasvim običan dječak koji živi za bicikle, a njegova prava pustolovina počinje kada za svoj deveti rođendan dobiva upravo – bicikl. Mama i djed poklonili su mu zahrđali stari bicikl. To nije blještavi model za kojim je čeznuo, no kada ga očisti i odvede na probnu vožnju, otkrije nešto nevjerojatno. Kad se pedale počnu okretati unatrag, naći će se u Nikadiji, zemlji u kojoj je bicikliranje zabranjeno i u kojoj je zatočen njegov tata. Princeza Lila rado bi pomogla, ali prvo moraju otići na sablasno groblje odbačenih bicikala…  Kako vrijeme prolazi, Lovro biva sve uvučeniji u svijet bicikala, no da bi se pridružio lokalnom biciklističkom timu, mora proći test. I upravo će mu tada najbolja prijateljica i djed pokazati da mu za uspjeh ne treba magija, nego naporan rad, strpljenje i malo sreće. Kada se pak njegov tim kvalificirao za veliku utrku, pojavio se i velik problem. Tvornica Kokotovi keksi želi se proširiti na gradski park u kojem oni treniraju. Kako će ih Lovro i prijatelji u tome spriječiti? Lovro se dosjetio, ali prije toga mora se vratiti u Nikadiju i skupiti hrabrost za ulazak u dvorac kralja Jadonsa...

Ovako u najkraćim crtama zvuči radnja prva tri dijela Letećeg Lovre koji su prevedeni na hrvatski jezik: Najbolji rođendanski bicikl, Velika biciklistička utrkaUtrka u gradskom parku.

Serijal sadrži ukupno deset knjiga, a prva je bila objavljena 2016. godine.
Tada je, nekoliko godina nakon odlaska u mirovinu, Chris Hoy utrke zamijenio pisanjem i stvaranjem sasvim posebnog dječjeg svijeta. U tome ga je nadahnulo i njegovo dvoje djece kojima je također nastojao prenijeti ljubav prema biciklima.

No najveća posebnost ovog serijala nije to što govori o biciklima nego u tome što djeci pokazuje da ne postoji čarobna formula za uspjeh, nego da se za velike snove treba boriti i nikada se ne predavati. Potiče ih da istražuju u čemu su dobri, budu znatiželjni, da se maknu od ekrana mobitela i računala te uživaju u igri kao što smo to nekad i mi radili.

Pritom ukazuje i na važnost prijateljstva, različite oblike obitelji, procesuiranje osjećaja gubitka, tuge, straha, nade i sreće, a sve to čini na nenametljiv način u okrilju likova koje će mališani zauvijek pamtiti. Svatko će poželjeti u svome društvu imati jednog Letećeg Lovru. 


Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?