Image alt text

Tinejdžerka koju prate stotine tisuća ljudi: Nika Ilčić na Interliberu će se družiti s pratiteljima na štandu Hoću knjigu

11.11.2018.

Na štandu Hoću knjigu na ovogodišnjem Interliberu koji se održava od 13. do 18. studenog s nama će biti Nika Ilčić, djevojka koja je pokrenula YouTube kanal xfabniks i oko njega, kao i svojih ostalih društvenih mreža, okupila više od 200 tisuća pratitelja.

. Nedavno je objavila i svoju prvu knjigu „Planet Nika“ koja je već nakon nekoliko dana bila rasprodana.
 
Nika, koja za sebe kaže da je od malih nogu bila vrckava i znatiželjna, s 14 godina prvi se put ozbiljnije zainteresirala za društvene mreže.
 –  Na društvenoj mreži Ask.fm gdje su pratitelji mogli postavljati anonimna pitanja, nekolicina nas je odgovarajući na njih došla do gotovo 15 tisuća pratitelja koji su nas počeli tražiti da otvorimo svoj You Tube kanal. Srećom smo ih poslušali i danas smo na ovim impozantnim brojkama, za naše prilike naravno – ističe Nika.


Ljubav prema kameri teče u obitelji
I tako je odlučila da će u ruke uzeti kameru i snimiti svoj prvi video. To joj nije bilo strano jer je, na neki način, odrasla pred kamerama.
–  Moj je djed svojevremeno bio snimatelj i uvijek je kuća bila prepuna profesionalne opreme za snimanje. Ja sam mu bila glavna „zvijezda“. Uvijek je kamerama bilježio svaki moj korak, a ni mama nije zaostajala u toj zanimaciji – prisjeća se ova mlada youtuberica.
Tako je i sama počela snimati video za videom, a brojke su rasle. Među njezinim videima danas se mogu vidjeti oni čiji je cilj isključivo zabava, poput šminkanja i raznih izazova, ali i oni nešto ozbiljniji u kojima progovara o humanitarnim akcijama i problemima s kojima se nosi svaka mlada osoba. Svjesna je toga da će mladi prije poslušati njezine savjete nego savjete vlastitih roditelja i zato joj je iznimno važno održavati zdravu komunikaciju sa svojim pratiteljima.
– To i jest temelj ovog posla. Pratiteljima je vrlo važno da dobiju povratnu informaciju, pa makar to bilo u obliku lajka ili neke grafike. Kako dnevno dobivam i po nekoliko stotina poruka, ne mogu odgovoriti baš svakome, no trudim se pregledati ih što više. Osim toga, drago mi je i kada mi priđu na ulici pa me zamole za zajedničku fotografiju. Sama sam odabrala taj put i nije mi problem ispuniti im želju. Jedino bih voljela da mi ne dolaze doma pred vrata, jer bi  i susjedi voljeli svoj mir – kaže Nika kroz smijeh.
Međutim, pod ruku s medijskom eksponiranošću idu i negativni komentari, što je iskusio svatko tko se bavi poslom nalik Nikinom.
–  U početku mi zaista nije bilo svejedno, no danas se više ne obazirem na njih. Jedino se pitam odakle u tim ljudima toliko negativne energije i što im se dogodilo da su postali takvi. No ja idem dalje. Nastojim sve u svom životu gledati pozitivno i stremiti novim uspjesima – ističe Nika, a kao jedan od svojih najvećih uspjeha ističe objavljivanje svoje prve knjige.


Ostvarila san o vlastitoj knjizi 
„Planet Nika“ dugo je bio njezina želja, no kako sama kaže, nije imala ni znanja ni mogućnosti ranije je napraviti. U realizaciji joj je značajno pomogao nekadašnji razrednik njezine mame, profesor Neven Kepeski, koji je prepoznao potencijal knjige, kao i urednik Velimir Grgić. Knjiga je već u prvom danu prodaje dosegla neočekivane rezultate pa je tog istog dana bilo naručeno još primjeraka za tiskanje.
Nika je jednako ponosna i na spomenuti odnos sa svojim pratiteljima, a turneja koju je s mamom organizirala ovog proljeća i ljeta, samo joj je potvrdila koliko voli to što radi.
– Posjetile smo 110 gradova diljem Hrvatske i upoznale se s mojim pratiteljima. To je bilo uistinu predivno iskustvo. Osim što sam upoznala cijelu Hrvatsku, običaje, mentalitet, ljepote prirode, upoznala sam  i puno predivnih ljudi i to mi daje motivaciju da budem bolja u svom poslu.


Pozitivan stav za pozitivnu budućnost
Upravo joj je mama Maja, uz ostatak obitelji, najveća moguća podrška i partnerica u poslu.
–  Ona mi daje savjete, ponajviše vezano uz suradnje sa sponzorima, te često piše scenarij za određeni video koji podrazumijeva sponzorstvo. Najbolje me poznaje pa zna kako ga napisati da bude u skladu s mojim karakterom i mojim stilom. Čak smo i snimile zajedno nekoliko videa i moram priznati da su rado gledani – kaže Nika.
No zahtjevan radni tempo u koji je ušla kao tinejdžerka odrazio se i na školske obaveze. Kako je Niki obrazovanje vrlo važno, odlučila je da će najbolje za nju biti da školu pohađa izvanredno i tako napravi ravnotežu između školskih i poslovnih obaveza. Danas je maturantica koja već pomalo razmišlja o budućnosti i mogućem upisu fakulteta, no zna da je najbolje prepustiti se novim prilikama i uživati u svemu što život nudi.
– Sve što mi se sada događa nije bilo planirano. I zato idem dan za danom i uživam u svakom tom koraku. Svjesna sam toga da svi mi imamo rok trajanja, a i možda za nekoliko godina više neću ni imati želju za snimanjem ili ću se okrenuti nekoj drugoj platformi i slično. Vidjet ćemo. No sve dok imam pozitivan stav, rezultat ne može biti loš – zaključuje Nika Ilčić.
Sve Nikine pratitelje još jednom pozivamo da nam se pridruže na Interliberu na našem štandu u paviljonu 6. Nika će biti s nama 14., 15. 16. i 18. studenog od 12 do 13 sati. 

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje