Image alt text

Stvaramo li sami život za sebe? Ove tri književne poslastice dat će vam odgovore na to pitanje

30.06.2019.
Piše: Tatjana Barat

Ljeti obično imamo više vremena za razmišljanje o budućim planovima, o dosadašnjem tijeku života, izazovima s kojima smo se nosili te sagledavanje cjelokupne naše priče. Zato u srpnju u suradnji s knjiškim blogom Čitaj knjigu donosimo upravo takve naslove snižene 10 %.

Od potresne istinite priče koja će nas natjerati da na neke stvari u životu počnemo gledati drugačije, preko postavljanja pitanja o smislu života i tome tko ga određuje, pa sve do shvaćanja da treba biti zahvalan i na onome što imamo dok težimo boljem – sve su to samo neke od tema koje se protežu u hvaljenim naslovima koje predstavljamo u nastavku.

Lorenzo Amurri: Apneja 

Neke naše odluke zauvijek nam promijene život, iako u tom trenutku toga možda nismo ni svjesni. Tako je bilo i s mladićem Lorenzom, protagonistom Apneje, koji je jednog dana, preko svoje volje, odlučio s prijateljima otići na skijanje. I upravo ta odluka unosi nepovratne promjene. Naime, Lorenzo doživljava nesreću zbog čega postaje tetraplegičar.
No tu nisu u pitanju samo tjelesne ozljede i ograničenja. Gora i teža su ona unutarnja previranja. Nemogućnost bavljenja glazbom koja je nekoć bila sastavni dio njegova života, svakodnevna borba s vlastitim mislima, pokušaji pronalaženja načina samoubojstva, potpuna ovisnost o drugim ljudima... Sve to postaje njegov novi „normalni“ život.
Ipak, ova knjiga nema nikakvu težnju postati inspirativnim štivom. Štoviše, brojni književni kritičari slažu se s time da bi to bilo omalovažavanje i vrijeđanje svega što je sam autor proživio. Ova knjiga nije ovdje da bi nam pokazala kako je nama zapravo dobro, nego kako bi nam dala uvid u teme o kojima se vrlo često uopće ne razmišlja – o tome kako se invalidi nose sa svojom svakodnevicom, kako doživljavaju svoje tijelo u kojem su, na neki način, zarobljeni, kako uopće pronalaze snagu za disanje. Jer, u konačnici, apneja ili „prestanak disanja“ na trenutke ono je što ovo djelo čini vrijednim čitanja.

Fumitake Koga, Ichiro Kishimi: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima 

Još jedna knjiga koja se izdiže daleko iznad samopomoći, no pruža izvrstan oblik psihoterapije svakako je japanski književni fenomen Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima. Knjigu su napisala dvojica autora stvorivši tako savršen oblik dijaloga između filozofa i mladića koji traži odgovore. Upravo takav oblik zapisa neodoljivo podsjeća na Sokrata koji je također vodio rasprave sa svojim učenicima. No autori se tematski odmiču od Sokrata i posežu za psihologom i liječnikom Alfredom Adlerom, nekadašnjim Freudovim učenikom i začetnikom tzv. individualne psihologije prema kojoj je temeljni motiv čovjekova djelovanja njegova težnja za dominacijom nad okolinom. Adler smatra da je ona urođena, a ako je pojedinac ne može zadovoljiti, postaje iznimno nezadovoljan svojim životom i samim sobom.
Zato se u ovom djelu postavljaju pitana kao: Možemo li živjeti bez potvrde drugih? Možemo li biti sretni bez obzira na okolnosti? Je li tijek našeg života u našim rukama? Određuje li nas prošlost ili tek naša težnja prema ciljevima u budućnosti? Jesam li dobar ovakav kakav jesam? Je li nesreća nešto što sami odabiremo?  
Na kraju nemamo dojam da nam se nešto nameće, nego da nas se usmjerava da sami biramo ono što je u skladu s našim trenutnim preokupacijama, prihvatimo odgovornost za svoje postupke te pronađemo svoj put sreće.

Liv Constantine: Posljednja gospođa Parish

Čini se da bi ponešto o prihvaćanju odgovornosti za vlastiti život mogla proučiti i Amber Patterson, junakinja trilera Posljednja gospođa Parish koji je zaposjeo visoka mjesta na ljestvicama prodaje diljem svijeta.
Junakinja Amber uvjerena je u to da ju je život nepravedno zakinuo i da, za razliku od mnogih drugih koje poznaje, zaista zaslužuje luksuzan i divan život. Druge krivi za svoje neuspjehe, a kako bi svoj život „dovela u red“, stvara pakleni plan kojim će nastojati postati supruga milijunaša Jacksona Parrisha. No postoji jedan problem – Jackson ne samo da je oženjen nego i ludo voli svoju suprugu Daphne i dvije kćeri. Ipak, Amber to ni najmanje ne muči. Osim toga, ako itko može ostvariti taj plan, onda je to ona. Odlučna je u tome da će se uvući u život njegove sadašnje supruge i tako postepeno doći do svoje željene uloge. No u drugom dijelu knjige ulogu pripovjedača preuzima Daphne te polako otkriva među kakve se to ljude Amber nastojala uvući.
Napeto, iznenađujuće, nipošto monotono i gotovo zarazno – tako bi se u nekoliko riječi najkraće mogao opisati ovaj psihološki triler koji će zadovoljiti čitateljsku znatiželju svakog zaljubljenika u ovaj žanr.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje