Image alt text

Što čitati u karanteni? Preporuke za odrasle

20.03.2020.
Piše: Valentina Namesnik

Život kakav trenutno živimo nije nam poznat, a nije ni lak. No zasigurno ga može olakšati dobro štivo za čitanje. Možda je upravo sada pravo vrijeme da uzmete u ruke knjigu s receptima i isprobate neki novi recept, umirite se i posvetite sebi uz pomoć meditacija i knjiga za samopomoć ili se pak u potpunosti opustite i otputujete u neki drugi svijet uz uživanje u romanima. Stoga vam donosimo preporuke najboljih knjiških naslova iz kojih ćete odabrati za sebe baš ono što vam odgovara u ovim trenucima.

Ukoliko radite od kuće ili imate puno obaveza oko kućanstva, a ipak biste se željeli opustiti ili nasmijati čitajući, to će vam uspjeti uz knjigu Sve što sam naučila (Sanja Pilić). Jednostavni i kratki zapisi omiljene nam Sanje Pilić nasmijat će vas, opustiti, ali i potaknuti na razmišljanje. Osim toga, ova je knjiga toliko pozitivno ilustrirana da ćete je listati i čitati iznova i iznova.

Ako ste pak jedni od onih koji žele ostanak kod kuće i dolazak proljeća iskoristiti za rad na sebi, ali i otkriti načine kako svoj dosadašnji posao na kreativan način poboljšati i unaprijediti, svakako pročitajte knjigu Velika magija (Elizabeth Gilbert). Autorica nas u knjizi upoznaje sa svojim načinom rada, pisanjem velike uspješnice Jedi, moli, voli te nam pruža novu perspektivu gledanja na kreativan proces, dajući nam konkretne savjete. Ovu odličnu knjigu, vjerujte, nećete pročitati samo jedanput!

Jedna od mojih omiljenih knjiga za rad na sebi svakako je knjiga Četiri sporazuma sa samim sobom (Don Miguel Ruiz). Ova naizgled tanka knjižica od osamdesetak stranica pružit će vam mudrosti koje će vam pojednostaviti život. Budite otvoreni i uistinu prisutni čitajući ovu knjigu jer ćete samo tako biti spremni naučiti nešto o sebi. I kako kaže drugi sporazum – ništa nemojte shvaćati osobno!

Slavna i velika žena Oprah Winfrey koju smo dugi niz godina pratili u odličnoj televizijskoj emisiji Oprah Show, više puta je izjavila da joj riječi Maye Angelou uistinu mijenjaju pogled na svijet. I zaista je tako, a uvjerite se i sami u zbirci kratkih eseja Pismo kćeri (Maya Angelou), kroz koje ćete upoznati ovu veliku ikonu američke kulture i svjetske književnosti te dobiti niz pouka, mudrosti i materijala za razmišljanje. Ovi kratki eseji pisani su jednostavno i pitko te možete uživati čitajući ih kad god ulovite vremena.

A ukoliko imate vremena na pretek i želite se posvetiti zdravijoj prehrani te se pritom osjećati bolje, zavirite u Prvu hrvatsku LCHF kuharicu (Anita Šupe). Iako mnogi smatraju da će preživjeti od velike količine brašna, ova zanimljiva nutricionistica dati će vam potpuno drugačiji uvid u prehranu bez pšenice i ostalih žitarica. No imajte na umu da nije nužno izbaciti pšenicu iz prehrane kako biste isprobali neke od ovih recepata, već jednostavno budite otvoreni za neka nova nutricionistička saznanja i isprobajte grickalice, kolače i salate na LCHF način.

A sada za sve one koji se žele u potpunosti opustiti i uživati u obiteljskim, prijateljskim i ljubavnim avanturama knjiških likova, evo i preporuka za vas.
Mali požari posvuda (Celeste Ng) jedna je od najpopularnijih knjiga iz 2018. godine, a još je uvijek neopisivo tražena. Riječ je o napetoj, dramatičnoj i uzbudljivoj knjizi koju nećete ispuštati iz ruku! Tajanstvena umjetnica i samohrana majka Mia i njezina kćer Pearl žive neobičnim životom, neprestano se seleći, a onda nalaze svoje mjesto u jednom bogatom predgrađu gdje se zbližavaju s obitelji Richardson. Polako se počinju otkrivati obiteljske tajne, zagonetna prošlost, odnos majke i kćeri, sazrijevanje tinejdžera... Nemojte propustiti ovaj roman jer uskoro izlazi serija snimljena po njemu, u kojoj glumi i producira Reese Witherspoon.

Ukoliko tražite srodnu dušu na pogrešnoj ste stranici, ali ako želite pročitati odličan triler o pronalasku srodne duše preko DNK testa, na pravome ste mjestu. Knjiga Onaj pravi prati priče petero ljudi koji su poslali svoj DNK na analizu i saznali ime svoje srodne duše. No daleko je ovo od bezbrižne romanse... Uz ovu napetu i uzbudljivu knjigu ostat ćete budni cijelu noć!

I za kraj, uživajte u predivnoj knjizi Kako biti sretan (Eva Woods), koja će vas upoznati s tužnom i nesretnom Annie te neobičnom i sretnom Polly. Kroz ovu dirljivu priču o ljubavi, prijateljstvu, bolesti i teškim životnim situacijama, zasigurno ćete uz pomoć Annie i Polly u svakome danu pronaći sitne radosti, razloga za veselje i zahvalnost na onome što imate i možete. U narednim danima karantene, prepustite se ovoj knjizi, ali i razmislite o online senzaciji Sto sretnih dana, koja je potaknula autoricu da napiše ovu knjigu.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje