Image alt text

Što čitati tijekom ljeta? Odaberite neki od sjajnih naslova na sniženju

19.07.2018.
Piše: Tatjana Barat

Dugi ljetni dani idealni su za čitanje knjiga koje nismo stigli pročitati tijekom ostatka godine, bilo da smo na plaži ili pak ljeto provodimo u udobnosti svoga doma.

Kako bismo vam olakšali snalaženje među ponajboljim naslovima, za vas smo pripremili posebne popuste na odabrane knjige, čijom kupnjom ovog ljeta možete uštediti do 30 posto. 

Na sniženjima koja će trajati tijekom srpnja i kolovoza nalazi se nekoliko desetaka naslova, a bilo da želite pročitati neke od najvećih literarnih hitova u posljednje vrijeme, posegnuti za dobrim starim klasicima, obradovati svoje mališane dječjim naslovima ili pak uvježbati svoje znanje engleskog jezika, moći ćete pronaći nešto po svome ukusu. 

U nastavku donosimo samo neke od naslova koji će biti dostupni na primamljivim popustima. 


Gabriel Garcia Marquez: Sto godina samoće 

 Najpoznatiji roman nobelovca Marqueza objavljen je 1967. i do sada preveden na gotovo 30 svjetskih jezika, prodan u milijunima primjeraka diljem svijeta i postao je jedno od najvažnijih djela svjetske književnosti. Riječ je o djelu kolumbijske književnosti koje prati nekoliko generacija obitelji Buendia u izmišljenom gradiću Macondo koji su osnovali José Arcadio Buendía i njegova žena Ursula Iguarán u potrazi za boljim životom. Upravo lik Ursule povezuje brojne generacije obitelji. Naime, ona umire u visokoj starosti (između 114. i 122 godine) pa svjedoči svim usponima i padovima obitelji. Ono što pak ovo djelo izdvaja od sličnih obiteljskih saga jest upotreba magijskog realizma, tehnike kojom se isprepliću san i java, realno i irealno i gdje ne postoji jasna granica između toga. Ako za vas nema boljeg od provjerenih klasika, ovo je idealna knjiga.


Rupi Kaur: Mlijeko i med

Dok se u knjižarama nalazi već i druga zbirka Rupi Kaur, na popustu se nalazi knjiga kojom je Rupi stekla svjetsku slavu. Tzv. instapjesnikinja koja je prvo počela objavljivati stihove na društvenim mrežama, a potom u obliku knjige, vodi čitatelja na putovanje najgorčim trenucima života i u njima pronalazi nešto slatko, jer nešto slatko može se pronaći kamo god pogledali”. Otuda i naziv zbirke “Mlijeko i med” kojim autorica evocira uspomene iz djetinjstva i indijske kulture.

Iako teški životni problemi nemaju tako jednostavno rješenje poput napitka, zbirka stihova kojima nas Rupi Kaur vodi ipak ima svojevrsni učinak izlječenja. Sastoji se od prozno-poetskih zapisa podijeljenih u četiri cjeline praćene autorskim crtežima, a svaka od njih progovara o drugoj vrsti boli, o drugim odnosima i o njihovom liječenju. Propitkuje silovanje, gubitke, predrasude o ženama koje još uvijek postoje, ali daje i nadu. To je knjižica za kojom ćete često posegnuti.


Erin Kelly: On kaže, ona kaže 

Za ljubitelje trilera koji i na plaži žele nevjerojatne zaplete, živopisno štivo i likove koji će vas oboriti s nogu, tu je veliki hit koji je ove godine oduševio hrvatske čitatelje. U romanu upoznajemo mladi par, Lauru i Kita, koji putuju na festival kako bi svjedočili pomrčini Sunca. Kit još od djetinjstva strastveno prati pomrčine, no Laura nije vidjela ni jednu. I dok se nadaju da je ovo tek početak njihove velike sreće, Laura usred pomrčine svjedoči silovanju, a to zauvijek mijenja njihove živote. Petnaest godina kasnije žrtva se pojavljuje u njihovom domu, a tek se tada stvari nepovratno mijenjaju.

Pripovjedači su naizmjence Laura i Kit, a kako su njihove priče sasvim drugačije, do samog kraja nećete moći predvidjeti što se zaista dogodilo u njihovim životima.


Dan Brown: Origin

Ako želite čitati naslove na engleskom, još jedno fantastično djelo iz pera Dana Browna krije se iza naziva "Origin". Radnja se odvija u Španjolskoj, zemlji kojoj se Brown vraćao nekoliko puta te ga je uvijek iznova oduševljavala, a posebno njezin spoj povijesti i modernog načina življenja. Ovaj put također pratimo Roberta Langdona, harvardskog profesora semiotike i religijske ikonologije, koji stiže u muzej Guggenheim u Bilbau kako bi prisustvovao važnoj objavi, odnosno prezentaciji otkrića koje će "zauvijek promijeniti znanost“.

Domaćin prestižnog događanja je jedan od prvih Langdonovih studenata, milijarder Edmond Kirsch koji se i obogatio svojim sjajnim tehnološkim izumima, no večer se pretvara u kaos pa je Langdon prisiljen pobjeći u Barelonu u društvu Ambre Vidal, direktorice muzeja i Kirscheove suradnice. Saznanja koja putem otkrivaju dovode ih i do španjolske kraljevske palače, a što su tamo otkrili, saznaje u ovom pomalo bondovskom romanu.


Arundhati Roy: The Ministry of Utmost Happines

 Autorica koja je gotovo 25 godina pauzirala između svoje posljednje  i ove knjige, donosi štivo koje je namijenjeno nešto zahtjevnijim čitateljima, ne samo zbog istančanog stila pisanja, nego i zbog vrlo široke lepeze likova čije se sudbine isprepliću. Svi se oni kreću oko vražjeg kotla Kašmirske doline, zemlje koja pripada svakome i nikome, a ono što slijedi prepuno je krvoprolića i političkih borbi u Kašmiru. Knjiga počinje pričom o hermafroditu Aftabu koji odlučuje postati hirja (nešto poput transrodne osobe), a hirje u Indiji imaju gotovo status božanstva. Aftabu mijenja svoje ime u Anjum i nastoji stići do Ministarstva potpune sreće, no do tamo je vrlo dugačak put. Slijede stranice prepune uništenih sudbina i kaosa, a kako završava ovo remek-djelo, provjerite sami. Knjiga je u našim knjižarama dostupna i na hrvatskom jeziku.


Ivan Kušan: Koko u Parizu 

 Nismo zaboravili ni na one najmlađe pa je na sniženju i kultno djelo hrvatske dječje književnosti – „Koko u Parizu“ Ivana Kušana. Bilo da se vaše dijete samo želi podsjetiti Kokovih avantura ili ga one tek očekuju na nastavnim satima lektire, neizmjerno će uživati. Osim toga, tko ne bi volio poput Koka lutati ulicama Pariza i nastojati otkriti gdje se skriva Mona Lisa? Ili je sve to ipak bio samo san?


David Walliams: Tetka probisvjetka 

Nešto novija priča koji progovara o obiteljskim odnosima krije se iza naslova „Tetka probisvjetka“. Djelo hvaljenog autora za djecu Walliamsa, ujedno i jednog od najčitanijih na svijetu, na više od 400 stranica donosi avanturu u kojoj će djeca moći uživati veći dio ljeta. Naime, Stellina teta Alberta za nju štrika velike džempere, daje joj slinave puse i peče joj pitu od rabarbare, a sve to Stelli neopisivo ide na živce. No je li tetka zaista tako grozna ili pak neizmjerno voli svoju nećakinju, provjerite u knjizi za koju djeca čekaju u redu.

Koji god od naslova iz naše ponude odabrali, ne zaboravite ih smjestiti u naše platnene vrećice koje su najbolje moguće transportno sredstvo za knjige od naših knjižara do plaže ili balkona.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje