Image alt text

Najljepše slikovnice o ljubavi za djecu

21.2.2024.

Piše: Valentina Namesnik

Već od vrtićkih dana, mališani uče o ljubavi, pripremaju čokolade i crteže svojim simpatijama, prijateljima, ali i roditeljima, bakama i djedovima te braći i sestrama. Ljubav nije samo romantična i ne pokazuje se samo osobi u romantičnoj vezi već i prijateljima i članovima obitelji. Isto tako, ne pokazuje se samo poklonima, nego na mnoštvo drugih načina: zagrljajem, prihvaćanjem, zajedničkim provođenjem vremena, pomaganjem i sl. Valja svemu tome djecu učiti od malena te naglašavati što je ljubav, što znači voljeti i kako svakodnevno ljubav možemo pokazivati. Valentinovo je pak idealna prigoda za razgovor o ljubavi i zaista je divno da ljubav ima svoj dan. Stoga vam danas donosimo preporuke za dječje slikovnice o ljubavi u kojima ćete i sami uživati, a svoje ćete male čitatelje poučiti o ljubavi i upravo zajedničkim čitanjem podijeliti ljubav.

Image alt text

Ljubav

Christopher Franceschelli

Predivna kartonska slikovnica s ilustracijama životinja poput slonova, pingvina, klokana i drugih, koje će mališanima odgovoriti na pitanja što je ljubav, kakva sve ljubav može biti i što sve ljubav omogućava. Iako možda neke poruke neće odmah biti jasne, ilustrirani prozorčići otkrivaju životinje koje vrlo jasno opisuju svaku poruku ljubavi koju je autor želio poslati malim čitateljima. Slikovnica je predivna za zbližavanje s djecom i za razgovor o emocijama. Iako je ovo dječja slikovnica, zbog jasnih, snažnih i toplih ljubavnih poruka, može biti idealan poklon osobi koju volite, bio to prijatelj, član obitelji, partner ili dijete.

Image alt text

Pogodi koliko te volim

Sam McBratney, Anita Jeram

Topla i pomalo šaljiva slikovnica o ljubavi između dva zeca. Mali i veliki zec poželjeli su dokazati koliko jedan drugoga vole i svaki puta kada se mali zec dosjetio maštovitog načina da pokaže količinu svoje ljubavi, veliki zec ponovno ga je uspio nadmašiti samo zbog svoje veličine. Veseli zečevi tako su dokazivali ljubav sve do odlaska u krevet… Ova slikovnica će malim čitateljima pokazati koliko je ljubav neizmjeriva i da svatko od nas ima svoj način pokazivanja ljubavi. Nakon čitanja, priča budi u mališanima maštu da i sami izraze koliko nekoga vole i osmisle različite načine kako će pokazati ljubav. Potaknite ih na to i uživajte u zajedničkom razgovoru i igri!

Image alt text

Ljubav je...

Sarah Maycock

Slikovnica o ljubavi s predivnim umjetničkim ilustracijama divljih životinja koje će malim čitateljima dočarati snažne emocije koje donosi ljubav. U slikovnici se pokazuju upravo različite vrste ljubavi, poput roditeljske ljubavi i ljubavi prema drugima do ljubavi prema sebi koja nam je potrebna kako bismo otkrivali, bili sami sa svojim mislima i dobili vjeru u sebe. Otvara mogućnosti razgovora o različitim vrstama ljubavi i na koje sve načine možemo pokazivati i osjećati ljubav – posebno je iskoristite za razgovor o ljubavi prema sebi jer je ta tema iznimno važna. Iako dječja, ova će slikovnica biti savršen poklon za bilo koju (malu) ili veliku osobu koju volite.

Image alt text

Što je ljubav?

Katie Daynes

Slikovnica je dio serijala Prva pitanja i odgovori, a posvećena je ljubavi. Na jednostavan i simpatičan način, uz šarene ilustracije s prozorčićima koji se otvaraju, slikovnica mališanima odgovara na pitanja o ljubavi: što je ljubav, kako je osjećamo, koga i što sve možemo voljeti, donosi li ljubav uvijek radost i traje li zauvijek. Ljubav je podrška i oslonac, ponekad se mijenja i jedina je čarolija koja pokreće cijeli svijet - samo su neke poruke koje šalje ova slikovnica, a koje će tijekom čitanja između djeteta i roditelja stvoriti bliskost, poticaj na razgovor i iskazivanje emocija. Iako prilagođena djeci predškolskog uzrasta, i mlađi školarci ovih se poruka o ljubavi trebaju često podsjetiti i utvrditi ih.

Image alt text

Ljubav je u kosi

Matthew A. Cherry

Ova slikovnica pokazuje nam da je ljubav kada dijelimo, trudimo se i učimo jedni od drugih. Djevojčica Zuri ima nestašnu, veliku, kovrčavu kosu koju je ponekad potrebno malo ukrotiti. Zamolila je voljenog tatu da joj napravi frizuru no već prvi pokušaj bio je promašaj. Zuri je strpljivo čekala, tata se trudio i naposljetku su nastale preslatke pufase punđice. Djevojčica je jedva čekala da mama stigne kući kako bi joj pokazala svoju novu frizuru, a kada je oduševljena mama pitala tko joj je napravio tako lijepu frizuru, Zuri se široko osmjehnula i pogledala tatu. Tata je zatim zagrlio mamu i poručio joj da su to naučili upravo od nje. Slikovnica za sve kovrčavice i nekovrčavice te njihove voljene tate koji rade frizure.
NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje