Image alt text

Sanja Pilić odgovorila na pitanja malih novinara

13.06.2018.
Piše: Tatjana Barat

Početkom svibnja svoja je vrata u Hoću knjigu Megastoreu otvorila jednodnevna Mala škola novinarstva za osnovnoškolce, čiji je cilj bio upoznati polaznike s važnošću medijske pismenosti i ulogom koju novinari i novinarske vrste igraju u našem životu. Okupili su se istinski mali zaljubljenici u novinarstvo koji su s nama podijelili i svoje prve novine koje su izradili netom nakon što su naučili čitali i pisati.

Mali novinari i velika književnica 

No to ne bismo bili mi da novinarstvo nismo povezali s ljubavlju prema knjigama. Zato su nakon edukativnih igara, upoznavanja s osnovama novinarstva, pisanja vijesti i međusobnog intervjuiranja mali novinari pošli korak dalje i pripremili pitanja za Sanju Pilić, najčitaniju hrvatsku književnicu za djecu, ovjenčanu brojnim nagradama među kojima su i dva Kiklopa, autoricu brojnih lektirnih naslova i osobu koja zna kako se približiti čitateljskom ukusu djece.

Evo što im je omiljena hrvatska književnica odgovorila.


P: Što Vas je potaknulo na pisanje knjiga?

Sanja Pilić: U prvo vrijeme sam se bavila fotografijom i snimanjem animiranih filmova, ali kako bih povremeno napisala koju priču za odrasle, zanimalo me i to. Odrasla sam u okruženju knjiga i razgovora o pisanju i literaturi. Postepeno, sve sam više pisala.

P: Kako ste odlučili pisati baš za djecu?

Sanja Pilić: Na moju odluku dosta su utjecali urednici koji su otkrili da imam smisla za pisanje za djecu i poticali me. Vera Barić, Joža Skok, bili su jedni od prvih urednika. Sviđao im se moj stil i neposrednost.


 P: Je li na Vas utjecalo i to što Vam je mama bila književnica?

Sanja Pilić: Ah, sigurno. Iako, nisam kao mala mislila da ću se baviti pisanjem. Ipak, kaže se da ne pada jabuka daleko od stabla. Jer i moja prabaka Zofka Kveder bila je spisateljica.

P: Je li teško napisati knjigu od 200 stranica?

Sanja Pilić: Ha, ha, da! Barem meni. Mislim da ih nisam napisala više od 150. Inače, ja volim sažetost. U što kraćoj formi opisati mnogo toga. Volim da tekstovi budu ritmični i da se brzo čitaju. Zato za odrasle i nisam napisala roman, nego samo kratke priče i pjesme.

 P: Koliko Vam vremena treba da završite pisanje jedne knjige?

Sanja Pilić: Dva mjeseca. Ali ne pišem svaki dan, pa se rastegne. I uvijek pišem nekoliko stvari paralelno.

P: Uživate li dok pišete ili postoje i trenuci u kojima se dosađujete i ne znate kako dalje?
Sanja Pilić: Katkad uživam, a katkad i ne. Onda se moram prisiliti – pogotovo ako nisam dobre volje. Lakše pišem kad sam dobre volje. Međutim kad krenem – ide. 

 P: Kako ne odustanete od pisanja? Jeste li kada pomislili na to?

Sanja Pilić: Ha, ha! Nisam.  Ali da, primjerice, osvojim veliki novac na lotu, sasvim sigurno bih vrijeme trošila i na neke druge stvari koje volim. Jer ima toga dosta.

 

P: Boli li Vas ruka od pisanja ili tipkanja?

Sanja Pilić: Ne boli me ruka od tipkanja. Volim svoj laptop, lagan je i sluša me. A i ne pišem tako puno.

P: I za kraj, volite li svoje zanimanje?

Sanja Pilić: Da. Mislim da je biti pisac vrlo lijepo zanimanje, a pogotovo biti pisac za djecu. Djeca me često razvesele, volim se družiti s njima, a zahvaljujući svojim knjigama proputovala sam cijelu Hrvatsku, a i dio inozemstva. I upoznala puno ljudi. A to isto volim. Putovati posvuda i upoznavati ljude.

  

I dok dalje kreira nove likove i pustolovine, Sanja Pilić pratit će naše male novinare tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja putem svojih knjiga, baš što je to već učinila s generacijama djece koja se s osmijehom na licu prisjećaju najljepšeg đačkog doba.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje