Image alt text

Priprema, pozor, sad! Stvari koje morate nabaviti svome školarcu za što bolju novu školsku godinu

27.08.2019.
Piše: Tatjana Barat

Kolovoz se polako bliži svome kraju, a to znači samo jedno – krajnje je vrijeme da se krene u nabavku školskih potrepština za naše školarce.

Od torbe, mirisnih bilježnica do neslomljivih olovaka, knjižarski lanac Hoću knjigu ima sve. U nastavku donosimo prijedlog toga što biste sve trebali prekrižiti sa svoje „to do“ liste prije nego što zazvoni prvo školsko zvono.


Uređenje kutka za učenje
Neovisno o tome ima li dijete svoju sobu ili ne, nužno je da za obavljanje svih školskih obaveza koje će uslijediti ima svoje mjesto. Kada birate lokaciju u stanu, imajte na umu da to treba biti čist i ugodan prostor posvećen samo učenju. Učenje za kuhinjskim stolom nije najbolji odabir.
Ako vaše dijete tek kreće školu i želite u svakom trenutku znati što i kako radi, tada bi bilo idealno da kutak za  školarca u smjestite tamo gdje ćete moći imati pogled na njega i pratiti njegov napredak u pisanju zadaća u, primjerice, dnevnoj sobi. Dakako, ako dijete nema svoju sobu. Dijete se tom kutku mora s veseljem vraćati svakog dana. Mora se osjećati sigurno, motivirano i spremno za nove radne pobjede. Kako vrijeme bude prolazilo, na zid iznad stola možete dodati djetetove crteže koje je napravilo u školi, pohvalnicu koju je primilo, priznanje sa sudjelovanja u nekom natjecanju i slično.

Školska torba
Odlazak u školu nezamisliv je bez kvalitetne školske torbe. Ako je riječ o prvašiću, tada treba posebno pripaziti, a torba koju odaberete vrlo će vjerojatno njemu zauvijek ostati u sjećanju. Osim toga, i mnogi od nas se još uvijek sjećaju svoje prve torbe i prvog dana nastave.
Pritom pripazite na to da torba odgovara potrebama djeteta, što uključuje i poseban pretinac za školske papuče ili opremu za nastavu Tjelesno-zdravstvene kulture, kao i poseban džepić u koji se može smjestiti ključ za školski ormarić i ključ kuće. U Hoću knjigu možete birati između široke palete torbi, a svima im je zajednička visoka kvaliteta izrade i ergonomski dizajn.

Pernica
Bilo da je na „više katova“ ili pak mala platnena, pernica je neizostavan dio školske opreme. Za uzraste nižih razreda osnovne škole preporučuje se pernica koja će u sebi već imati organizirani pisaći pribor. Dijete u toj fazi svijet oko sebe doživljava prema određenim pravilima i ne može razmišljati apstraktno. Zato ću mu pernica koja ima jasno postavljene pretince za bojice, gumicu, šiljilo i sve ostalo znatno olakšati svakodnevicu.

Set za likovni
Na satu Likovne kulture mališani mogu otkriti svoj puni kreativni potencijal. Ujedno je igra bojama i rukama jedna od najboljih mogućih tehnika opuštanja i traženja samog sebe. No gotovo svaki nastavni sat zahtijeva drugačiji likovni pribor, ovisno o tome o kojoj se tehnici izrade likovnog ostvaraja radi.
Kako ne biste večer prije nego što je određeni pribor potreban morali jurcati po trgovinama, preporučuje se nabaviti čitav set za likovni koji uključuje grafitne olovke, drvene boje, flomastere, voštane boje, vodene boje, tempere, paletu, kistove, glinamol, plastelin, ugljen, crni tuš, škarice, ljepila, gumicu, čašicu i foliju za klupu. Ukratko, sve što jedan mali Picasso treba.

Grafitne olovke
Ipak, od sveg školskog pribora najčešće će biti u upotrebi grafitne olovke. Njima se pišu zadaće, školski sastavci, bilješke u informativku, pa i mala ljubavna pisma koja često putuju razredom.
Preporučuje se da dijete, napose prvašić, svoja prva slova piše ergonomskom drvenom grafitnom olovkom. Osim toga, grafitne olovke Faber Castell posebno su otporne na lomljenje. Bojite li se da će slomljenih olovaka biti posvuda, nema boljeg rješenja za to.

Pisanka s mirisnim koricama
Zamislite da pišete zadaću, a bilježnica vam miriše na najljepše arome kolača ili vas podsjeća na ljetne dane. Bilo bi krasno da je nešto takvo postojalo kada smo mi bili mali, zar ne? Srećom, današnja djeca mogu iskusiti baš to. Naime, u Hoću knjigu možete pronaći Targetove mirisne pisanke namijenjene nižim razredima, a neodoljiva grafika koja upotpunjuje čitavu priču, zasigurno će iskustvo učenja i pisanja zadaća učiniti posebnim.

Bilježnice tvrdih korica
Za one nešto veće klince koji uče i nešto zahtjevnije gradivo, tu su Karbonove bilježnice s tvrdim koricama. Pitate se po čemu su posebne? Osim što u njih stane više napisanog sadržaja nego u bilježnicu mekih korica, a neki učitelji i zahtijevaju takve bilježnice, što ovisi o zakonitostima određenog nastavnog predmeta, one i jasno izražavaju kojem su predmetu namijenjene.
Primjerice, na bilježnici za Kemiju istaknuta su imena Vladimira Preloga i Lavoslava Ružičke u kombinaciji s detaljima Periodnog sustava elemenata i igre riječima. Bilježnica namijenjena stranim jezicima na svojoj korici ima istaknute jezične fraze na brojnim jezicima, dok ona namijenjena Biologiji ima istaknute hrvatske endeme.


I još nešto – kada krećete u kupnju, svakako povedite i svog mališana. Kolegica učiteljica savjetuje da dijete mora vidjeti kako sav školski asortiman nije pao s neba, nego ima materijalnu vrijednost, a time će više paziti na njegovo očuvanje.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje