Image alt text

Posebno ruho književnosti: Najljepša djela sa životinjama kao glavnim likovima

29.07.2019.
Piše: Tatjana Barat

Odane su nam, uljepšavaju naše živote i čine ih bogatijima, a nerijetko su i dio književnosti. Dakako, riječ je o životinjama odnosno o našim ljubimcima. Zasjeli su na stranice nekih od najboljih književnih naslova, kako klasika tako i najnovijih uradaka koji su nas oduševili.

U nastavku donosimo neke od njih za zaista svačiji ukus, a sve njih možete potražiti u našim knjižarama.
 
Dion Leonard: U potrazi za Gobi

Ljubav koju nam pružaju psi teško se može usporediti s bilo čime drugim. Ona je bezuvjetna, čista i često sasvim slučajna. Tako je bilo i s Gobi, ljupkom kujicom koja se našla na putu ultramaratoncu Dionu Leonardu. Pratila ga je duž 250-kilometarske utrke kroz pustinju, a između njih se brzo razvila uzajamna privrženost. Dok je puštao kujicu u svoj šator i s njome dijelio ono malo hrane što je imao, te pazio da joj se ništa ne dogodi, pa makar to značilo da neće pobijediti u ovom ultramaratonu, Dion je najviše naučio o sebi.
Upravo mu Gobi pomaže da se polako uhvati ukoštac s previranjima iz djetinjstvaa to je nešto što prije Gobi nije ni mogao zamisliti da je moguće. Nakon završetaka utrke ta mu je mala kujica toliko prirasla srcu da ju je odlučio udomiti, no proces koji će biti potreban za to opet ga stavlja na iskušenja.
 
George Orwell: Životinjska farma

Orwellova Životinjska farma, i danas zabranjena u nekim kutovima svijeta, započinje kada na farmi gospodina Jonesa nekoliko životinja odluči pokrenuti revoluciju predvođeni prascem Majorom. Njegove riječi daju im do znanja da imaju težak, pa čak i ropski život, koji mora prestati. I tako započinje njihova prava mala revolucija u kojoj je g. Jones svrgnut s farme. Kako bi se održao red na farmi, životinje donose sedam zakona objedinjenih pod tzv. animalizmom, no jedno po jedno sva se krše…
Sam Orwell ovo je djelo okarakterizirao kao basnu, što je logično s obzirom na to da u njemu životinje koje govore imaju glavnu ulogu, no zapravo je riječ o nešto složenijoj satiri koja ismijava totalitarizam, komunizam i revoluciju općenito.
 
Beatrix Potter: Avanture Petra Zecimira

Petar Zecimir, zec Benjamin, Flopsi, Samuel Brk, patka Jasmina, mišica Mrvica, praščić Robinson i mačić Tom neki su od najpoznatijih likova jedne od najcjenjenijih britanskih književnica za djecu, Beatrix Potter, autorice Avantura Petra Zecimira. Iako su njezine priče nastajale tijekom prve polovice 19. stoljeća, ni danas nisu ništa manje popularne.
Neki su zamjerali Beatrix da je u svojim pričama previše stroga pa je, primjerice, Petar ostao bez večere nakon svojih nepodopština, mačak Tom dobio batine nakon što je izgubio odjeću, a Cico Cupkalo bio kažnjen padom u veliku rupu zbog svoje lakomosti, nema sumnje da su upravo to najvažnije poruke koje je Beatrix mogla prenijeti djeci. O kojoj je god priči riječ i kako god ona završava, uvijek se iz nje može izvući poruka da ćemo žeti onako kako smo i sijali.
 
Steven Rowley: Lily i hobotnica

Uz naše se ljubimce smijemo, veselimo, vjerujemo im, ali i plačemo. Upravo su sve te emocije prisutne i u romanu Lily i hobotnica. Radnja prati Teda, nesretnog samca koji vrijeme između posjeta psihoterapeutu i spojeva s muškarcima provodi s Lily, svojom dvanaestogodišnjom jazavčarkom. S njome gotovo ravnopravno razgovara, povjerava joj svoje tajne, traži savjete i igra društvene igre. Međutim, jednog se dana među njih uvuče nepoznati gost – hobotnica. No to nije hobotnica u pravom smislu riječi nego opaka bolest zloćudnog tumora koji okupira Lilyjino tijelo. Ovo je, bez imalo sumnje, knjiga koju ćete još jako dugo pamtiti, napose ako i sami imate jednu Lily u svome životu.
 
Sara Penypacker: Pax

Da se snažna veza može uspostaviti s bilo kojom životinjom te da se njihov glas itekako dobro može čuti ako im prisluhnemo, potvrđuje i mali lisas iz romana Pax, pravog remek-djela koje je pisano kao kombinacija priče iz perspektive i Paxa i njegovog dječaka Petera. Priča je to o potrazi, pripadanju, traženju svog mjesta pod suncem, neraskidivim vezama s onima koji su nam pružili ruku.
Radnja prati dječaka Petera koji nakon majčinog pogreba pronalazi malog lisića koji mu postaje nezamjenjiv u njegovoj borbi s boli. Ipak, život ima druge planove, pa rat razdvaja Paxa i Petera, a sve ono što će uslijediti pokazuje koliko su životinje osjećajne, čak i kada im se na putu nađe njihov urođeni instinkt gotovo poput Malog princa, ovo je knjiga uz koju će odrastati generacije budućih čitatelja. Nezaobilazna je na polici svakog knjigoljupca. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje