Image alt text

Poezija, krimići, psihološki trileri... Otkrijte što volite uz ponajbolje nove naslove

31.08.2018.
Piše: Tatjana Barat

Rujan je mjesec vraćanja obavezama, ali i mjesec novih početaka. Zato je idealan za otkrivanje toga u kakvom štivu najviše uživate.

Je li to poezija, kriminalistički roman, psihološki triler ili pak nešto sasvim drugo, otkrijte uz pomoć naših prijedloga koje donosimo u suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu.
Ne zaboravite, tijekom rujna na sve njih ostvarujete popust od 10 posto u svim našim knjižarama.
Evo što vam donosimo.

Rupi Kaur: Sunce i njeni cvjetovi 

Nakon iznimnog uspjeha svoje prve zbirke „Mlijeko i med“, ova tzv. instapjesnikinja koju na Instagramu prati 2, 9 milijuna korisnika, objavila je novu knjigu. Stilom pisanja nastavlja se na spomenutu zbirku. Donosi kratke stihove bez interpunkcija i velikog početnog slova. Ti su retci, iako kratki, iznimno životni i primjenjivi na svaku ženu. U pet cjelina koje prate faze cvijeta od uvenuća, preko sloma, pa ponovnog puštanja korijena, dizanja i konačnog cvata vrlo jednostavnim jezikom progovara o nimalo jednostavnim temama: gubitku, ljubavi, usamljenosti, traženju identiteta, ženstvenosti, ali i aktualnoj temi migracija i granica. U konačnici, da bi suncokret mogao cvasti, treba prihvatiti svoje korijene, a to je i poruka koju nosi ova knjiga, knjige koja nadilazi geografske i rasne podjele i obraća se svim ženama. Njezino žensko pismo prepoznale su žene diljem svijeta, svih dobi, rasa, vjera, nacionalnosti i razine obrazovanja, a jedna od njezinih velikih obožavateljica je i glumica i feministkinja Emma Watson. S razlogom.

Ragner Jonasson: Snježno sljepilo

Potpuno drugačija knjiga od prethodne je kriminalistički roman čija je radnja smještena na Island. Islandski autor koji je kao prevoditelj preveo i čak četrnaest romana Agathe Christie, očito je putem itekako naučio zakonitosti odličnog kriminalističkog romana. Island mu je pak poslužio kao savršena scenografija čija izoliranost od ostatka svijeta pridonosi mističnoj atmosferi i raspoloženju likova. Naime, u maleno ribarsko mjesto može se doći samo kroz planinski tunel. Iza tunela krije se selo u kojem se počinju događati neobične stvari. Mlada žena pronađena je u lokvi krvi u svome vrtu, a istodobno poznati književnik „pada“ niz stepenice u lokalnom kazalištu. Tu na scenu stupa mladi policajac koji je netom završio školovanje. Dok pokušava otkriti što se to događa u mjestu u kojem se nikome ne može vjerovati, islandska zima nimalo mu ne olakšava potragu.
Osim iznimne radnje, ovaj roman ima i vrlo uspjele opise, napose samog Islanda. Tijekom čitanja ovog romana činit će vam se kao da ste zajedno s policajcem na misiji, ali ćete ujedno otkriti i sliku Islanda koja se ne prikazuje u turističkim prospektima.

Alice Feeney: Ponekad lažem 

Za kraj se vraćamo još jednoj ženi. Protagonistkinju psihološkog trilera intrigantnog naslova „Ponekad lažem“, Amber Reynolds, upoznajemo u trenutku kada je još u komi nakon automobilske nesreće. Nema pojma kako je stigla u bolnicu ni što se uopće dogodilo. Ne može se pomaknuti, čuje čudne zvukove i ne može komunicirati ni s kim. No uvjerena je da je njezin suprug imao nešto s tim događajem. Amber nastoji povezati kockice događaja, istodobno se u mislima vraćajući dnevniku koji je pisala kao djevojčica. U dnevniku posebno mjesto zauzima prijateljstvo s djevojčicom Taylor, s čijom je obitelji Amber živjela nakon što su joj roditelji umrli u požaru. Polako shvaća da su svi događaji iz djetinjstva utjecali na njezin sadašnji život...
Riječ je o vrlo intrigantnom štivu koje otkriva granice ljudskih karaktera, utjecaj djetinjstva na kasniji život pojedinca, psihičke poremećaje kao što je opsesivno kompulzivni poremećaj i još mnogo, mnogo toga. Kada jednom počnete čitati ovaj mračan, no ujedno i nevjerojatno privlačan triler, nećete ga ispustiti.
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?