Image alt text

Pet načina kako igru na danski način uklopiti u živote svoje djece

20.03.2019.
Piše: Hoću knjigu

U posljednjih nekoliko mjeseci pažnju javnosti okupirao je pojam igre na danski način. Iako je to nešto što u Danskoj postoji stoljećima, taj nam je pojam približila hvaljena autorica Iben Dissing Sandahl. U svom priručniku „Igra na danski način“ predstavila je ideju kako se putem igre može odgojiti snažnu i uravnoteženu djecu koja će postati kvalitetni odrasli ljudi.

Da bi se to postiglo, najvažnije je djetetu dopustiti samoizražavanje i s njime kvalitetno provoditi vrijeme.
Danci razlikuju pet vrsta igre: fizičku igru, igru s predmetima, simboličku igru, igranje uloga i igru s određenim pravilima. Dakako, nekada će se elementi tih vrsta igara pomiješati pa će tako u jednoj situaciji biti prisutno više njih, ali upravo je to ljepota danskog načina odgoja djece – ne nameću im pravila, nego dopuštaju da sami odabiru put igre.
No takav način igre nije nešto što je svojstveno samo Dancima. Štoviše, prije ere tehnologije koja je zavladala našim životima, tako su se odgajala djeca diljem velikog dijela svijeta, samo što su je Danci u velikoj mjeri zadržali i danas. Oni vjeruju da je slobodna igra put do kasnijeg ostvarenja pojedinca kao osobe u odrasloj dobi te da na nas utječe više nego ijedan nastavni predmet, izvannastavna ili izvanškolska aktivnost.
Takvu je slobodnu igru zapravo vrlo jednostavno uklopiti i u odgoj svog djeteta. Evo nekoliko načina kako to možete napraviti.


1. Zajedno se otisnite u prirodu 
Proljetni dani pred nama idealni su za odlazak u prirodu. Boravak na svježem zraku, daleko od ekrana, izuzetno je važan za dječji razvoj. Priroda je jedino mjesto na kojem je dijete istodobno izloženo slikama, mirisima, okusima, zvukovima i teksturama koje se ne mogu naći nigdje drugdje. Zato je vrlo važno djetetu dopustiti da samo istražuje, da dodirne koru drveta, podigne list, osluškuje ptice. Tako dijete razvija empatiju prema životinjama, shvaća ulogu prirode u našim životima (dakako, ako mu pojasnite), a koliko je to dobro i za njegov kasniji život, pokazalo je istraživanje sa Sveučilišta Cornell. Naime, tamošnji su znanstvenici došli do zaključka da djeca koja se prije 11. godine života često igraju u prirodi postaju ljudi koji će biti ekološki osviješteni.


2. Pustite neka se slobodno kreće 
Bilo da ste u prirodi ili u okruženju svoga doma, djetetu nije uputno stalno nametati pravila koja putem smišljate. Rečenice poput „Nemoj to dirati, zaprljat ćeš se“, „Siđi dolje, past ćeš“, „Prestani trčati“ i slične šalju vrlo negativnu poruku djetetu. Dakako da dijete treba upozoriti na opasnosti, no jednako tako treba shvatiti da ono samo mora povezati određeni događaj s nekom posljedicom. Padne li jednom u blato, shvatit će da drugi put mora usporiti. Budu li mu roditelji tijekom igre nametali obrazac ponašanja, dijete će to doživjeti kao nešto vrlo negativno i s vremenom prestati biti zainteresirano za aktivnosti poput trčanja ili penjanja. A upravo su te aktivnosti neke od naših najljepših uspomena iz djetinjstva.


3. Neka gradi kockama
Jedan od najpoznatijih danskih proizvoda svakako su Lego kocke. I to ne bez razloga. Kocke djetetu pružaju nebrojene mogućnosti kreiranja novih predmeta, a samim time razvijaju maštu i motoričke vještine. Dakako, samu veličinu kocaka potrebno je prilagoditi djetetovoj dobi. Zajedno s njime gradite što vam god padne na pamet, no povremeno ga pustite da se samo prepusti igri. Mogli biste se iznenaditi rezultatima „gradnje“.


4. Igrajte društvene igre 
I dok s jedne strane vole nestrukturirane igre, Danci su svjesni toga i da se kao pojedinci u društvu moramo prilagoditi većoj cjelini. U tome važnu ulogu, kada je u pitanju dječja igra, imaju društvene igre. One donose jasna pravila, ali su također moguć izvor razvijanja mašte i finih motoričkih vještina, pogotovo ako je riječ o igrama kao što su Jenga ili Pictionary.


5. Neka samo kreira svoje uloge 
Kada je pak riječ o igrama u kojima dijete može samo odabrati svoju ulogu, primjerice, hoće li u „Skrivačima“ biti onaj koji traži ili koji se skriva, dopustite mu da samo donese svoju odluku. Jednako ga tako potičite i da u igri s, primjerice, lutkama ili plišanim medvjedićima, igra razne uloge. Neka se uživi u uloge liječnika, učitelja, roditelja, superjunaka ili znanstvenika. Pritom mu nemojte nametati kako se u kojoj ulozi treba ponašati. Neka samo igra različite uloge, onako kako zna.


Želite li saznati još više detalja o danskom načinu igre i odgoja općenito, u našim knjižarama potražite naslove „Danski odgoj djece“„Igra na danski način“.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje