Image alt text

Od ljubavi do izdaje i novih početaka: Neočekivane životne priče u svjetskim bestselerima

06.03.2019.
Piše: Tatjana Barat

I u mjesecu ožujku nastavljamo s preporukama kvalitetnih naslova u suradnji s knjiškim blogom Čitaj knjigu. Na sve navedene naslova ostvarujete popust od 10 posto tijekom čitavog mjeseca.

Život često piše neočekivane zaplete, nikada viđene vrhunce i nenadmašne rasplete, a upravo je sve to i dio romana koje preporučujemo ovog mjeseca. Od epske priče temeljene na legendi koja slavi snagu žene, preko jezovitog trilera o bračnim odnosima pa do autobiografskog romana o novim počecima, sve su ove knjige vrsne predstavnice svojih žanrova.


Lucinda Riley: „Sedam sestara“ (Egmont)
Kaže se da je ljubav ta koja pokreće svijet, a da njen izostanak može značajno utjecati na život pojedinca. I upravo je to u svojoj knjizi „Sedam sestara“, prvoj iz niza serijala od sedam knjiga, pokazala jedna od najprodavanijih britanskih književnica.
Vodeći se time da u svome serijalu želi slaviti postignuća žena, koja su često u povijesti bila zanemarivana, autorica je osmislila likove sedam sestara temeljenih na legendama sazviježđa Sedam sestara.
Nakon što prime vijest o smrti oca koji ih je posvojio kao dojenčad, Maja D''Apliese i njezine sestre okupljaju se u domu iz djetinjstva, Atlantidi, veličanstvenom izoliranom dvorcu na obali Ženevskog jezera. Kako njih ne vežu krvna srodstva, ni jedna od njih ne zna svoje pravo podrijetlo. No zato upravo na obali Ženevskog jezera dobivaju tragove koji će ih voditi prema korijenima. U prvoj knjizi tako pratimo Maju koju će potraga za korijenima odvesti na drugi kraj svijeta – u Rio de Janeiro. Tako počinje otpetljavati priču svoje prošlosti koja je vodi u daleku 1927.
Riley mnogi kritičari nazivaju jednom od rijetkih autora koji zaista znaju kako pisati povijesnu fikciju, a ova knjiga to i dokazuje.


Michelle Richmond: „Bračni pakt“ (Lumen) 
Želja svakog novopečenog bračnog para je vječna sreća, a upravo se takvo nešto nudilo i Alice i Jakeu, protagonistima romana „Bračni pakt“. Naime, prilikom otvaranja svadbenih poklona jedan im je posebno privukao pažnju – članstvo u ekskluzivnom klubu Pakt, koji parovima jamči da se nikada neće razvesti.
Na prvi se pogled čini da je Pakt stvoren kako bi održao sreću i ljubav svojih članova, a članstvo uključuje jednostavna pravila poput zajedničkih putovanja s partnerom, razmjenu poklona koji imaju posebno značenje, male razgovore i slično. Zvuči vrlo jednostavno i prilično obećavajuće, sve dok ne otkrijemo da ovaj klub ima neobično mnogo udovaca i udovica. Kada pak jedno od ovih mladih supružnika prekrši pravilo, radnja dobiva neočekivan zaokret.
Kritičari su ovaj roman uspoređivali sa „Stepfordskim suprugama“, prozivali ga psihološkim trilerom koji će vas nagnati da počnete sumnjati u svoju okolinu, pa čak i, u šali, preporučivali da se ne čita prije odlaska na spavanje.
Sve ovo sasvim je dovoljno da otvorite prvu stranicu i uronite u knjigu koju ćete još dugo pamtiti.


Velibor Čolić: „Egzil za početnike: Kako uspjeti u izbjeglištvu u trideset pet lekcija"
U vrijeme kada velik broj ljudi iz naše regije iseljava u Zapadnu Europu radi potrage za boljim životom, Velibor Čolić iz prve je ruke opisao svoje iskustvo odlaska iz Bosne i Hercegovine u Francusku 1992. godine. U obliku autobiografskog romana naziva „Egzil za početnike“ prisjeća se ratnih rovova, bijega preko pola Europe do Francuske, ali i svih tegoba koje su došle jednom kada je mislio da je teži dio gotov. No ne samo da je morao učiti francuski jezik, jedva preživljavati čekajući status azilanta, nego je svoj život morao sagraditi potpuno od početka. To je uključivalo i prve francuske ljubavi, nošenje s nimalo jednostavnom francuskom administracijom, strah, nostalgiju za nekadašnjim domom, život gotovo nevidljivog čovjeka, pa i PTSP. Potom je pak postao jedan od cijenjenih i nagrađivanih francuskih novinara i književnika, pišući upravo na tom istom jeziku koji mu je do nedavno bio nepoznanica.
Ovu nesvakidašnju priču Čolić iznosi ne s tugom i mračnim sjećanjima nego upravo suprotno – s ironijom i humorom jer se drugačije ni ne bi moglo preživjeti sve što je njega snašlo na putu. Ipak, upravo je on sam, a i ova njegova knjiga, dokaz da je dovoljna samo jedna dobra ideja i nepokolebljiva hrabrost kako bismo ispisali nekada nezamislive stranice vlastita života.
Popust od 10 posto na ove naslove možete ostvariti u svim našim trgovinama diljem Hrvatske, kao i u našoj internetskoj trgovini. 


Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?