Image alt text

Od hrvatskog chick-lita do biografije: Lipanjski dani bolji su uz kvalitetnu knjigu

04.06.2019.
Piše: Tatjana Barat

Napokon su nam stigli topli i sunčani dani koji su kao stvoreni za čitanje knjiga na balkonu ili u blizini mora. Zato i u lipnju u suradnji s knjiškim blogom Čitaj knjigu preporučujemo tri sjajna naslova, a na sve njih tijekom čitavog mjeseca ostvarujete 10 posto popusta.

Bilo da ste ljubitelj chick-lit romana, trebaju vam savjeti o odgoju djece ili pak strastveno „gutate“ biografije iznimnih pojedinaca, na našem popisu možete pronaći sve od navedenog.
 
Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama

Otkada je mlada autorica Sanja Srdić Jungić iznenadila javnost objavom svog prvijenca Zvijezde među nama u formi chick-lita, žanra koji je s hrvatske književne scene izostajao godinama, ne prestaju pohvale za njeno djelo. I itekako su tu s pravom. Lagano ljetno štivo koje prati djevojku Noru, statisticu na snimanju jedne popularne serije u Dubrovniku, pokazuje književnu junakinju kakva često izostaje u našoj književnosti – samosvjesnu, strastvenu, satiričnu, istodobno pomalo izgubljenu, no itekako snažnu i odlučnu, a sve će joj te karakteristike pomoći kada se nađe u tajnoj vezi, preseli na drugi kraj svijeta, nađe se u ljubavnom trokutu i donese najvažniju odluku života. Ljeto je naprosto nezamislivo bez ovakvih peripetija i romana u koji će vam „škicati“ i drugi ljudi na plaži.

Ibsen Dissing Sandhal: Igra na danski način 

Ljeti roditelji provode više vremena sa svojom djecom nego obično, a upravo je provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena jedna od temeljnih karakteristika Igre na danski način. Taj pojam igre na danski način u posljednjih je nekoliko mjeseci okupirao pažnju javnosti. Iako je to nešto što u Danskoj postoji stoljećima, taj nam je pojam približila hvaljena autorica Iben Dissing Sandahl te predstavila ideju kako se putem igre može odgojiti snažnu i uravnoteženu djecu koja će postati kvalitetni odrasli ljudi.
Danci razlikuju pet vrsta igre: fizičku igru, igru s predmetima, simboličku igru, igranje uloga i igru s određenim pravilima. Dakako, nekada će se elementi tih vrsta igara pomiješati pa će tako u jednoj situaciji biti prisutno više njih, ali upravo je to ljepota danskog načina odgoja djece – ne nameću im pravila, nego dopuštaju da sami odabiru put igre.
Ovaj će vam priručnik pokazati zašto je igra dragocjeno iskustvo isprobavanja koje djeci nudi neograničene mogućnosti stvaranja i izražavanja beskonačnosti njihove mašte te zašto je odgoj na danski način zanimljiv pristup roditeljstvu.

Niki Lauda: Novac, rizik, život

Nedavno preminuli Niki Lauda, trostruki svjetski prvak Formule 1, pilot i poduzetnik, jedna je od fascinantnijih ličnosti našeg vremena, a dijelovi njegova života otkriveni su u knjizi Novac, rizik, život. Iako je bio rođen u bogatog bečkoj obitelji pravnika, taj ga put ni najmanje nije oduševljavao. Već mu je od vrtićkih dana bilo jasno da ga zanimaju brzina i automobili, a sve ga je to dovelo i do izvanrednih rezultata u natjecanju Formula 1. No to je samo dio njegove priče.
Naime, Lauda, govori i o životu prije Formule 1, kao i onome nakon, a poseban naglasak stavlja na materijalno bogatstvo. Pitanje novca još je uvijek tabu tema u našem društvu, a Lauda je vješto razotkriva te napominje kako je za njega novac samo novac, lišen ikakvih emocija. Mogli biste pomisliti da je nešto takvo lako govoriti onome tko je rođen sa zlatnom žlicom u ustima, no Lauda je sȃm stvarao svoje bogatstvo, ne želeći ovisiti o obiteljskom nasljeđu. Svojim je poslovnih talentom stvorio pravo carstvo, a elemente njegova pristupa novcu, kao i općenito riziku i životu, djelomično možemo i sami implementirati u svoje živote. Kao osoba koja je nekoliko puta bila na rubu smrti, Lauda dobro zna da je ponekad strah potrebno ostaviti po strani i krenuti u nove životne pobjede, a njegovo nam razmišljanje može biti odlična ljetna odskočna daska za neke nove jesenske pustolovine


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje