Image alt text

Od dalekog izuma do modernog ruha: Markeri koji će izdržati test vremena

21.07.2020.
Piše: Hoću knjigu

Sjećate li se dana kad su markeri bili dio vaše svakodnevice tijekom školskih i studentskih dana? I mi ih sjećamo s nostalgijom pa smo zato zavirili u njihovu povijest i proučili kakve markere kriju naše police.

Markeri su vrsta olovaka ispunjenih tintom namijenjeni podcrtavanju. Proizvode se u različitim bojama i debljinama, a također se razlikuju oni temeljeni na alkoholu i na vodi. Markeri temeljeni na alkoholu kombinacija su pigmenta određene boje i alkohola, a poznati su po tome što se vrlo brzo suše i neće se preslikati na naše ruke dok ih koristimo. Ipak, zbog samog alkohola imaju snažan miris pa se preporučuje koristiti ih u dobro provjetrenim prostorijama. Kada je, pak, riječ o markerima temeljenima na vodi, sadrže kombinaciju pigmenta, vode i glicerina. Dakako, nisu tako trajni kao oni alkoholni, no nemaju jak miris, mogu se obrisati čak i sa zida i vrlo su sigurni za djecu.

Kako je nastao marker? 

Odmaknuvši se od pisanja perom te s izumom mehaničke olovke 1906. godine i prvog nalivpera na svijetu s čvrstom tintom 1907., za koje je zaslužan naš izumitelj Eduard Slavoljub Penkala, javila se potreba za time da se na sličan način osmisle i druge vrsta pisaljka koje će nuditi pisanje različitim bojama. Tako je Lee Newmann 1910. osmislio marker čiji je vrh bio od filca, a Benjamim Paskach 1926. tzv. fontansku četku, kako ju je zvao, što je zapravo bio marker koji je na svome kraju imao malu spužvicu koja se mogla umočiti u razne boje. No marker nalik onima kakve danas poznajemo počeo se proizvoditi 1953. kada je poznati Sidney Rosenthal osmislio svoj tzv. čarobni marker. Sastojao se od staklene cijevi ispunjene tintom i vrška od felca.
S vremenom je sve više međunarodnih tvrtki počelo uviđati prednost ovakvog praktičnog pribora, a tome je pridonio i razvoj industrije, kao i sve više žena na radnim mjestima u uredima.
Jedna od tih tvrtki bila je i Edding, svojevrsni pionir u masovnoj proizvodnji markera, čije proizvode koristimo i danas. Osnovana 1960. godine u Hamburgu, tvrtka je u prvih deset godina svog postojanja prodala više od 100 milijuna markera diljem svijeta. Svjesni toga da markeri ostavljaju značajan trag u zagađenju okoliša plastikom, prije desetak godina okrenuli su se recikliranju, pa su tako danas njihovi markeri napravljeni od 90 posto recikliranih materijala, a sličnim stopama idu i njima bliske tvrtke. Upravo zato danas možemo bez problema na tržištu naći markere koji njeguju i ekološku notu.

Markeri za sve generacije 

Jednom kada krenete u kupovinu markera, važno je znati i koja će biti njihova namjena. Trebate imati na umu to je li riječ o markerima kojima ćete podcrtavati bilješke na skriptama tijekom učenja, pisati po bijeloj ploči na uredskim sastancima, treba li vam za pisanje po staklu i slično ili pak posebnim markerima želite uroniti u bojanke za odrasle. Tako se i razlikuju trajni markeri, markeri za podcrtavanje, markeri za ploču, sigurnosno markeri i drugi.
Faber Castell, brend kojem se uvijek vraćamo kada želimo odabrati pisaljke koje će trajati godinama, u svojoj ponudi ima markere koji su idealni za crtanje mange – japanskih stripova. Tako u setu od šest komada možete birati pastelne tonove, jarke boje, flomastere kojima možete bojati stripove bez da se preslikaju na drugu stranu papira, a tu su i setovi od osam komada s temeljnim crnim i sivim tonovima.
Ako vam u vašoj kolekciji nedostaje baš ona jedna određena boja, rješenje ima Uni Posca koji nudi pojedinačne komade u cijelom rasponu duginih boja – od ružičaste koja podsjeća na flaminga do zlatne koja kao da je stvorena za one posebne detalje ili ispisivanje čestitki, a svi su na bazi vode pa se lako ispiru s površina.
Godišnji odmoru su iza ugla, no prije nego što se ispružimo na plaži ili hladovini, treba položiti još pokoji ispit, odraditi sastanke i pregledati izvještaje, a da bismo se lakše snašli u moru podataka, trebaju nam markeri kojima možemo označiti one najvažnije i tako hrpu informacija učiniti preglednijom.
Tvrtka Steadtler, koju inače znamo i po sjajnim flomasterima za najmlađe, ne zaostaje u tom području pa se iz njihove ponude mogu birati markeri za bijele ploče, i to u nizu boja od crvene, zelene, plave i drugih, kao i markeri koji će svaki ženski uredski stol učiniti još ljepšim – od zlatnih i srebrnih koji su i vodootporni i otporni na UV svjetlost te se mogu i brisati u slučaju upotrebe na papiru za precrtavanje, do ružičastih koji su namijenjeni pisanju i dekoriranju na svijetlom i tamnom papiru te kartonu, a mogu se brisati i s glatkih površina (stakla, ogledala...) pomoću vlažne krpe pa su dobar odabir i za ostavljanje lijepih poruka u kupaonici ili sobi našim najdražima.
Svaki pravi student, pak, ima dobro nam poznate markere s crnim poklopcem iz ranije spomenutog Eddinga koji su neumorni kada je u pitanju podcrtavanje gradiva u skriptama. Faber Castell je posljednjih godina poradio i na dizajnu pa se sada njihovi markeri koji također služe u spomenute svrhe mogu naći i u predivnim metalik nijansama.
Moramo priznati – koliko god digitalno okruženje imalo svojih prednosti, dobri stari markeri ipak imaju „dušu“. Nezamjenjiv je osjećaj kada ih otvorimo, pomirišemo i krenemo u izražavanje svoje kreativnosti, pa čak i na službenim spisima.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje