Image alt text

Noć knjige provedite na otvorenom s najdražim domaćim i stranim književnicima

20.04.2022.
Piše: Hoću knjigu

23.4. datum je koji je svim knjigoljupcima već odavno zabilježen u kalendaru kao dan u kojem sve svoje obaveze moraju staviti sa strane i pohoditi knjižare i knjižnice s mnoštvom platnenih vrećica na raspolaganju. Riječ je, naravno, o Noći knjige koja se nastavlja na Svjetski dan knjige, a kojima se tijekom posljednjih godina pridružila i akcija Knjiga svima i svuda, zbog koje je većina naslova u knjižarama i na webu na popustu i koja traje čak sedam dana.

Ključnom događanju Noći knjige ove se godine tradicionalno pridružuje i knjižarski lanac Hoću knjigu, koji je u knjiškim krugovima već prepoznat kao organizator raznih zanimljivih događanja, poput spavanja u knjižari, Noći Harryja Pottera, reviji školskih torbi te ostalih nesvakidašnjih aktivnosti. Zato ni ove godine nije ostao dužan ljubiteljima knjige koji traže više od samih popusta. A što su to točno knjiške glavice iz ovog knjižarskog lanca smislile?


Knjiga je mrak - Čarobni spavanac 2018. 


„Nakon velikog uspjeha Noći Harryja Pottera te mnoštva pozitivnih komentara koje smo dobili nastavno na glavnu aktivnost – a to je bilo Magično haranje – odlučili smo nešto slično organizirati i za Noć knjige u obliku Knjiške staze.Knjiška staza će u svim gradovima gdje je Hoću knjigu prisutan – Zagreb, Varaždin, Rijeka, Zadar i Split – povezivati odabrane kipove i/ili ulice domaćih i stranih književnika gdje će se nalaziti naši promotori, a koji će svima koji će sudjelovati u turi ispričati nekoliko informacija o toj knjiškoj osobi te staviti žig na kartu koju bi trebao imati svaki sudionik. Knjiška staza završava u Hoću knjigu knjižari, gdje će najbrži dobiti bogate poklon pakete, a svi ostali sudionici simbolične nagrade“, pojasnila je Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga i komunikacija ovog knjižarskog lanca.


Noć Harryja Pottera 2022. 

Ova knjiško-edukativna šetnja održat će se isključivo 23.4. i to u periodu od 10 do 13 (Varaždin) te od 16 do 19 (Zagreb, Rijeka, Zadar i Split). Neki će spomenici sudionicima biti dobro poznati, poput kipa Marije Jurić Zagorke u zagrebačkoj Tkalčićevoj ili pak Muzeja Igre prijestolja u Splitu. No ako i ne znate gdje se koja ulica ili kip nalaze budite bez brige! Karte za sudjelovanje će se moći preuzeti dan ranije u svim Hoću knjigu knjižarama ili pak online. A kada uspješno obiđete svih 7 lokacija, koje ne morate nužno slijediti onako kako piše na karti, i prikupite sve žigove potrebno je svratiti u obilježenu Hoću knjigu knjižaru i podići svoj poklon. No kakvi pokloni točno očekuju sudionike?


Hoću knjigu Book box - ilustrativna fotografija

„Tijekom Noći Harryja Pottera svjedočili smo nevjerojatnoj snalažljivosti sudionika, stoga su mnogi u naše knjižare dolazili na električnim romobilima, trčeći ili pak kombinacijom javnog prijevoza i taksija. Ovoga puta odlučili smo još bogatije nagraditi najbrže, stoga će ih dočekati prekrasan Book box u kojem će se nalaziti tri vrijedna naslova te stvarčice koje su uvijek potrebne svakom knjigoljupcu, poput lampice za čitanje, notesa, olovke ili zastavica za označavanje najdražih citata, uz predivan miris Yankee Candle svijeće. Ukupna vrijednost ovog paketa prelazi 700 kuna, pa vjerujem da će se sudionici dobrano požuriti. Tu su i utješne nagrade, poput malog paketića knjiga za sljedećih 9 najbržih, a svi ostali koji dođu s ispunjenom kartom na poklon će dobiti i Hoću knjigu platnenu vrećicu – do isteka zaliha. No nadamo se da nagrade neće biti jedini prioritet za sudjelovanje u Knjiškoj stazi nego da ćemo u sudionicima pobuditi i istinsku znatiželju o tome koji se kipovi književnika ili pak ulice nalaze u njihovom gradu i da čuju koju rečenicu o njima“, zaključuje Srdić Jungić.


Noć Harryja Pottera 2022. 


Sve što preostaje jest 23.4.* naoružati se znatiželjom, slobodnim vremenom te brzim i udobnim tenisicama, a onda i upoznati književnike i književnice svojega grada kroz knjiško-edukativnu turu Knjiška staza. Svima želimo sretnu i veselu Noć knjige!

 

*U slučaju lošeg vremena Knjiška staza prebacit će se na adekvatniji termin, o čemu ćemo informirati u ovom tekstu.


Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?