Image alt text

Nastavlja se mistični fenomen Dana Browna

18.10.2017.

Piše: Tatjana Barat

Već danas ugrabite englesko izdanje novog svjetskog hita Dana Browna ili se predbilježite za hrvatsko izdanje koje izlazi u studenom

Milijuni obožavatelja Dana Browna i njegovih romana s nestrpljenjem su čekali izlazak njegovog novog romana "Origin" koji je ljetos ugledao svjetlo dana. Kako bi vjerni čitatelji knjižara Hoću knjigu mogli uživati u ovom romanu paralelno sa svjetskim tržištem, pobrinuli smo se omogućiti vam dostupnost engleske inačice knjige, čime naš lanac knjižara započinje novu eru obogaćivanja svog sadržaja stranom literaturom.

Englesku inačicu već i sada možete kupiti u knjižarama Hoću knjigu, a prilikom kupnje na dar dobivate i jedinstvenu šalicu s otisnutim logom Hoću knjigu i Brownovim citatom, idealnom za ispijanje toplih napitaka tijekom čitanja ove uspješnice za hladnih jesenskih večeri.

Ni ljubitelji hrvatskog izdanja knjige, a koje izlazi početkom studenog, neće ostati zakinuti za dar. Dovoljno je da svoju kopiju romana rezervirate predbilježbom putem poruka na našoj Facebook stranici, a po samu knjigu možete doći osobno u neku od naših poslovnica ili može biti dostavljena na vašu adresu.


Spoj španjolske povijesti i futurizma

Radnja Brownovog novog romana "Origin" odvija se u Španjolskoj, zemlji kojoj se Brown vraćao nekoliko puta te ga je uvijek iznova oduševljavala, a posebno njezin spoj povijesti i modernog načina življenja. Ovaj put također pratimo Roberta Langdona, harvardskog profesora semiotike i religijske ikonologije, koji stiže u muzej Guggenheim u Bilbau kako bi prisustvovao važnoj objavi, odnosno prezentaciji otkrića koje će "zauvijek promijeniti znanost“.

Domaćin prestižnog događanja je jedan od prvih Langdonovih studenata, milijarder Edmond Kirsch koji se i obogatio svojim sjajnim tehnološkim izumima, no večer se pretvara u kaos pa je Langdon prisiljen pobjeći u Barelonu u društvu Ambre Vidal, direktorice muzeja i Kirscheove suradnice. Saznanja koja putem otkrivaju dovode ih i do španjolske kraljevske palače. Ne možemo se oteti dojmu da pomalo nalikuje scenarijima kultnih filmova o Jamesu Bondu, zar ne?U čemu je Brownova tajna?

Upravo su zato književni kritičari vrelo rezervirani prema fenomenu Dana Browna i ne prestaju se pitati kako je jedan sasvim prosječan pisac uspio od sebe napraviti jednog od najčitanijih književnika 21. stoljeća.

Štoviše, nijedan autor našeg doba nije izazvao toliko kontroverzi i polemika u javnosti kao Dan Brown, no sve je to samo još više pridonijelo prodaji njegovih knjiga. Nakon iznimno uspješne prodaje "Da Vincijevog koda", koja se smatra najprodavanijom knjigom na svijetu svih vremena nakon Biblije, slijedili su također vrlo uspješni "Anđeli i demoni", "Izgubljeni simbol" i "Inferno". Njegova su djela do sada prodana u više od 200 milijuna primjerka diljem svijeta i prevedena na 56 jezika.

Kada je 2003. objavljen roman "Da Vincijev kod", prvi u nizu o Robertu Langdonu, prepun elemenata kriminalistike, misterija, povijesti, kršćanstva i diskutabilnosti o dobroj namjeri Crkve, Brown je krenuo na potpuno novi put u svojoj karijeri spajajući tako nadahnuće o teorijama zavjere, koje je doživio tijekom jednog godišnjeg odmora čitajući djelo "Domsday Conspiracey" S. Sheldona, sa svojim uspomenama iz djetinjstva kada je s braćom često sudjelovao u tajnim lovovima na blago, kao i činjenicom da je bio odgajan strogo kršćanski sve dok nije, kako sam kaže, shvatio da "Biblija nema smisla".

Navodno je izdavačka kuća, kojoj je bilo povjereno izdavanje "Da Vincijevog koda", odaslala čak 10 tisuća primjeraka raznim medijima i književnim kritičarima, što je u svega nekoliko dana rezultiralo narudžbom od dodatnih 200 tisuća primjeraka. Iznimno pametan marketinški potez omogućio je povijesne rezultate.

No, nije sve u marketingu, jer su čitatelji oduševljeni njegovim spojem fikcije i stvarnosti omotanim u ruho povijesti, što je kasnije preneseno i na filmsko platno gdje je Langdona utjelovio jedan od najboljih holivudskih glumaca, Tom Hanks.

Turističke posjete gradovima i djelima arhitekture koja se spominju u njegovim romanima od Washingtona, do Pariza i Barcelone, naglo su porasle, a Brownovi obožavatelji navodno pokušavaju pronaći tragove koje opisuje Brown. Primjerice, u Crkvi Saint Sulpice dodatno je pojačana sigurnost zbog velike navale na nulti meridijan koji tuda prolazi, a koji spominje Brown.


Vatikan na nogama

Roman kojim je sve počelo prati put otkrivanja ubojice kustosa Louvrea, koji predvode simbiolog Robert Langdon i kustosova nećakinja Sophie. Kraj mrtvog tijela pronađen je kod za koji se uskoro otkriva da vodi djelima Leonarda da Vincija, a sve se dodatno zakomplicira kada Langdon otkrije da je kustos bio vezan sa Sionskim prioratom.

Kako su sve bliže otkrivanju imena počinitelja, tako i sve dublje ulaze u crkvenu povijest i upravo je to razlog zbog kojeg je Vatikan knjigu dočekao na nož. Naime, Brown kroz svoj roman tvrdi da je cijela Biblija samo zavjera katoličke Crkve, da Isus nije bio nikakvo božansko biće nego običan čovjek, koji s Marijom Magdalenom čak ima i dijete, a crkvenim je ocima posebno zasmetalo što se u romanu spominje i Opus Dei, kršćansko društvo za koje Brown tvrdi da je sekta. Osim toga, kasnije spominje i Judino Evanđelje, pronalazak Svetog Grala i brojne druge kontroverze na koje je Crkva burno reagirala.

Ipak, čini se da je sam Brown pronašao Sveti Gral, odnosno recept za uspješnicu. Ni o jednoj knjizi moderne književnosti nije napisano toliko stručnih i znanstvenih članaka i knjiga kao o ovoj, nijedna nije bila toliko analizirana te istodobno obožavana i opovrgavana, a ujedno kršćanstvo nikada nije dobilo toliki medijski prostor.

Jednako je i s povijesnim građevinama spominjanima u njegovim djelima pa je već navodno u pripremi turistička tura Barcelonom koja će pratiti puteve "Origina".Požurite po svoj primjerak "Origina"

Kako biste i sami mogli biti dio ove svjetske senzacije, požurite u naše knjižare po englesku inačicu ili se predbilježite za hrvatsko izdanje koje nestrpljivo očekujemo početkom studenog. Ne zaboravite, uz knjigu ide i jedinstvena limitirana šalica uz koju će čitanje biti još ugodnije. Svakako nam javite svoje dojmove nakon čitanja.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje