Image alt text

Najzanimljivije ljeto uz najbolje knjige za djecu i mlade

29.07.2021.
Piše: Valentina Namesnik

Mnogi će odrasli reći da ljeti imaju najviše vremena opustiti se uz neku dobru knjigu, ali isto vrijedi za djecu. Uz sve školske obaveze i izvannastavne aktivnosti, djeci uistinu ostane malo vremena za slobodno čitanje i to često bude čitanje pred spavanje ili vikendom. No za vrijeme ovih vrućih ljetnih dana, vjerujem da će mnoga djeca poželjeti sakriti se u hladovinu i uživati u najboljim dječjim romanima ili se pak opustiti uz čitanje na plaži. Donosim vam popis najboljih dječjih romana uz koje će uživati svi školarci!

Priče s plaže Pauline P., Sanja Polak

Omiljena književna junakinja Paulina P. u novoj knjizi opisuje svoje ljetovanje nakon završenog petog razreda osnovne škole. Cijelo ljeto Paulina provodi u Vodicama, a u dnevniku opisuje sve što joj se događa na vodičkoj plaži i u druženju s novim vodičkim prijateljima. Paulinine duhovite, neobične i zanimljive dogodovštine nasmijat će i opustiti svakoga školarca. Ovo je sedma knjiga u kojoj imamo priliku zaviriti u Paulinin dnevnik i mnogi su školarci jedva čekali novo izdanje zgoda i nezgoda ove simpatične djevojčice.

Loši momci: 1. epizoda, Aaron Blabey

Gospodin Vuk, Pirana, Zmija i Morski Pas poznati su kao četiri lika zloglasne reputacije kojih se svi boje. No momci su se odlučili udružiti i umjesto loših, činiti dobra djela. Prvi izazov za momke bilo je spašavanje mačke sa stabla, a nakon uspješne intervencije krenuli su u spašavanje 200 pasa iz šinteraja. Ovo je zabavan roman koji će nasmijati male čitatelje te im pokazati što su predrasude i kako ponekad stvaramo (negativno) mišljenje o nekome na temelju nečijeg izgleda ili malo neobičnijeg ponašanja. Prema ovom popularnom serijalu snima se film koji izlazi iduće godine!

Nikkin dnevnik: Priče ne baš talentirane pop-zvijezde, Rachel Renee Russel

Ovo je treća knjiga iz serijala o simpatičnoj i kreativnoj Nikki koju su roditelji preselili u snobovsku školu u kojoj se od samog početka nije najbolje uklopila. Nikki najviše muči činjenica da je dobila školsku stipendiju zahvaljujući tati koji radi kao školski istrebljivač kukaca. Tajnu uspijeva sakrivati od novih prijateljica i simpatije Brandona, no odlučuje se prijaviti na školsko natjecanje glazbenih talenata gdje je glavna nagrada upravo školska stipendija. Nikkin zabavan dnevnik prepun avantura, zavrzlama i toplih trenutaka djeca zasigurno neće ispuštati iz ruku te će jedva čekati prijevod sljedećeg nastavka, a srećom dosad ih je u originalnom izdanju izašlo već petnaest.

Blizanke, Erich Kastner

Za vrijeme dugo očekivanih ljetnih praznika, u dječjem kampu, upoznaju se dvije devetogodišnjakinje koje, kao i svi drugi, primjećuju da jako sliče jedna drugoj. Doduše, samo izgledom, jer Luiza je puno živahnija i glasnija, a Lota mirnija i tiša. Luiza i Lota nakon blagih podmetanja i nestašluka zbog prvotnog šoka, sklapaju primirje i odlučuju se zamijeniti pri povratku kući. Luiza odlazi u München k ocu, a Lota u Beč k majci… Kako će završiti njihova zamjena, mali čitatelji otkrit će sami u jednom od omiljenijih dječjih romana, posebice stvorenih za čitanje ljeti zbog pustolovina iz ljetnog kampa i toplih obiteljskih trenutaka. Prema ovoj knjizi snimljen je odličan film Zamka za roditelje.

Gregov dnevnik: Ljetna žega, Jeff Kinney

Greg, jedan od najpopularnijih književnih junaka, u četvrtom nastavku svog dnevnika, piše o doživljajima s ljetnih praznika. Dok svi uživaju u ljetnom vremenu i zabavljaju se na otvorenom, Greg je zatvoren u kući, s navučenim zavjesama i igra videoigrice. No njegova je mama ipak zamislila drugačije ljeto… Kako naposljetku završava Gregov ljetni odmor, Gregovi čitatelji moraju otkriti sami. Za one koji su već pročitali Gregovu ljetnu avanturu, mogu uživati u posljednjem prevedenom, četrnaestom nastavku Gregovog dnevnika pod naslovom Kugla za rušenje.

Škola u opasnosti, Krunoslav Mikulan

Svi čitatelji koji su se oduševili romanom Zmaj ispod Staroga grada, zasigurno jedva čekaju otkriti daljnje pustolovine Nike, Morane, Sebastijana i Vatroslava. Nakon što se izlegao mali zmaj, četvero prijatelja kreću u avanturu odgajanja zmaja te postaju Zmajeva družina. Kao i u prvom romanu, čekaju ih brojne uzbudljive i čudesne pustolovine, nove tajne, nova prijateljstva, ovaj put čak i s natprirodnim bićima. U ovim će knjigama uživati mladi čitatelji koje zanima znanstvena fantastika, ali i kultura i povijest, a posebne su po tome što se glavni junaci služe modernim tehnologijama koje su bliske upravo generacijama kojima su knjige namijenjene.

Čudesnjakinja: Poziv Morrigan Crow, Jessica Townsend

I ovaj fantastičan i pustolovan roman je drugi nastavak prvijenca koji je oduševio mlade čitatelje. U knjizi plavih korica pod naslovom Nikadgrad upoznali smo neobičnu ukletu djevojčicu Morrigan Crow kojoj je predodređeno da umre na svoj jedanaesti rođendan. No Morrigan je pobijedila smrtonosno prokletstvo, prošla opasna iskušenja i pridružila se Čudestnom društvu. Nikadgrad joj nudi obilje zabave i nevjerojatnih otkrića, ali ona više od svega želi naučiti tajanstvene vještine i umijeća za koje je predodređena. No vodstvo Društva strahuje od njezinih čudesnjačkih sposobnosti te ju žele spriječiti da spozna svoje moći. Da stvar bude gora, u njezinoj se školi dogodi nekoliko misterioznih nestanaka, a ona je glavna sumnjivica… Mladi ljubitelji napetih i fantastičnih romana uživat će u pustolovinama koje krije ova knjiga.

Pogledaj kroz prozor, Evald Flisar

Glavni lik je petnaestogodišnji tinejdžer kojemu je teška ozljeda glave promijenila dotadašnji život i umne sposobnosti. Tinejdžera je od utapanja u rijeci spasio Ahmet iz Sirije te njih dvojica sklapaju savez. Dječak će Ahmetu pomoći da stigne u London u kojem ga čeka stariji brat, uz njega u ratu jedini preživjeli od brojne obitelji, dok će Ahmet dječaku pomagati oslobađati prasce sa svinjogojskih farmi na kojima ih ljudi za svoju hranu uzgajaju u okrutnim uvjetima. Brojne situacije koje će se događati na njihovom putovanju i konačnom odredištu, mladi čitatelji trebaju otkriti sami, a knjiga je svakako za starije osnovnoškolce i srednjoškolce te može služiti kao izborna lektira. Govori o važnim temama, neizbježnima u današnje vrijeme: odnos djeteta i roditelja, osluškivanje i prihvaćanje djetetovih želja i potreba, mentalnim teškoćama, vegetarijanstvu, prijateljstvu između životinje i čovjeka, suicidalnim mislima, bježanju od kuće, izbjeglicama, terorizmu… Ne tako ljetni i zabavan, ali odličan i poučan roman.

Gdje je Beata?, Jasminka Tihi-Stepanić

Junakinja ovog romana je šesnaestogodišnja Beata, talentirana baletna plesačica, ali i djevojka koja živi bez slobode i prava odlučivanja te bez mogućnosti izražavanja svojih želja. Majka je ta koja Beati režira svaku životnu situaciju, a ona se protiv toga bori živeći život satkan od laži i prešućivanja. Gdje je Beata, mladi čitatelji otkrit će u istoimenom romanu, prateći opsežnu potragu koju vodi iskusan inspektor za maloljetnike Predrag Mravak. Ovaj je roman za starije osnovnoškolce i srednjoškolce, a bit će i odličan odabir za izbornu lektiru.

I sunce je zvijezda, Nicola Yoon

Natasha i Daniel žive u New Yorku i potpuno su različiti mladi ljudi. Natasha ne vjeruje u sudbinu i slučajnosti, prihvaća samo činjenice i ono što se može znanstveno dokazati, promatrati ili izmjeriti, dok je Daniel romantičar, pjesnik u duši i definitivno vjeruje u sudbinu. Oboje dolaze iz doseljeničkih obitelji i upravo kada se oni susreću i zaljubljuju, Natashu i njezinu obitelj očekuje deportacija na Jamajku. Pred ovih dvoje mladih nalaze se važne odluke, trenuci koji im mogu promijeniti živote i mogućnost da dožive pravu ljubav. Ovaj predivan roman za mlade govori o zaljubljivanju, identitetu, prilagodbi, prihvaćanju, ali i o temama doseljenika, kulturi i običajima. Prema njemu snimljen je istoimeni film i velika je preporuka za sve starije osnovnoškolce i srednjoškolce.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje