Image alt text

Majka, otac i ja: Slavite ljubav uz moderne klasike

15.02.2019.
Piše: Tatjana Barat

I ovog mjeseca, u kojem se slavi ljubav, donosimo preporuke triju knjiga u suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu.

Na sve njih tijekom čitave veljače ostvarujete popust od 10 posto u svim našim knjižarama, kao i u internetskoj trgovini.
No ovaj se put odmičemo od partnerske ljubavi i okrećemo onoj obiteljskoj, kao i ljubavi prema samome sebi. U naslovima koji slijede prepoznat ćete snagu majčinske ljubavi, važnost izgradnje odnosa s ocem, ali i utjecaj koji poštovanje samog sebe i predan rad na vlastitim problemima može imati na pojedinca.


Maya Angelou: „Mama, ja i mama“
Maya Angelou, crna ptica američke književnosti, aktivistkinja za ljudska prava, pjevačica i glumica, nedavno je doživjela prva izdanja svojih knjiga u Hrvatskoj. Jedna od njih je i sedma u nizu njezinih biografija naziva „Mama, ja i mama“.
U njoj Angelou  opisuje odnos koji je gradila sa svojom majkom, a koji nije počeo nimalo idilično. Štoviše, kada su joj bile svega tri godine, poslana je kod bake na američki Jug zajedno s bratom. U njoj su oboje po prvi put upoznali pravo značenje majčinske figure, a iako ih nije javno obasipala poljupcima, znali su da je ona čvrsti stup koji će uvijek biti tu za njih, čak i uslijed nemilih događaja koji Mayu nisu zaobišli ni u novom životu. Maya i brat, međutim, doživljavaju svojevrsni šok kada bivaju poslani natrag svojoj majci jer je zbog rasne segregacije za njih postalo preopasno živjeti na Jugu. Tada se, u već tinejdžerskim godinama, zapravo po prvi put istinski upoznaju s majkom. Njihov odnos na klimavim je temeljima, no svakog se novog dana razvija.
Kao što na koncu kaže i sama autorica, knjigu je napisala kako bi „istražila neke od načina na koje ljubav liječi i pomaže ljudima da dosegnu neslućene visine i uzdignu se iz neizmjernih dubina“. Upravo je to i smisao ove biografije: putem života omiljene Amerikanke pokazati da majčinska ljubav odolijeva vremenu te može zaliječiti i najdublje rane.


Khaled Hosseini: „Gonič zmajeva“
Američko-afganistanski književnik Hosseini ušao je u književnost upravo romanom „Gonič zmajeva“. Spajajući elemente drame i povijesne fikcije, autor je stvorio djelo koje polako ulazi među nove klasike, a za razliku od Angelou, prikazuje odnos oca i sina.
Priča prati dječaka Amira, pripadnika bogatog staleža čija je majka umrla pri porodu. Amir svoje dane provodi s Hassanom, sinom sluge njegovog oca. Među dječacima se od prvog dana razvija snažno prijateljstvo, a Amirov otac pokazuje jednaku ljubav prema obojici te i jednog i drugog obasipa darovima. Međutim, Amir primjećuje da je prema njemu mnogo stroži i polako počinje osjećati ljubomoru, napose zato što je čak i tijekom igre zmajevima Hassan imao moć predvidjeti kamo će točno pasti zmaj. No okrutni afganistanski režim oduzeo im je i to zadovoljstvo, zabranjujući puštanje zmajeva.
Prisjećajući se njihove igre, sada odrasli Amir koji je u međuvremenu odselio u San Francisco, otvara i bolne rane: silovanje kojem je svjedočio, narušen odnos s ocem, izdaju, ljubomoru, strah i talibanski režim, a sve to u okrilju maestralnog ispreplitanja osobne tragedije s tragedijom svoje domovine.


Papa Franjo: „Bog je mlad“ 
Sve borbe koje prolaze Hosseinijev protagonist i sama Angelou samo su dio onoga o čemu govori trenutni poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, u knjizi koja je istodobno objavljena na trinaest svjetskih jezika, a jedan od njih je i hrvatski.
U ovoj knjizi papa Franjo kao svojevrsni vodič progovara o pitanjima s kojima se susreće svaki čovjek, ne samo kršćanin. Tu su vlastiti snovi i strahovi, međugeneracijski jaz, depresija, vršnjačko nasilje, odnosi s obitelji, želja za napretkom. Svjestan vremena u kojem živimo, Papa se dotiče i tematike društvenih mreža, naše opsesije time da budemo viđeni i da dobijemo „priznanje“, ali i toga koliko internet putem lažnih vijesti može razoriti živote.
Baš kao što kaže i sam naslov knjige, u ovom je djelu Bog zaista mlad, pristupačan svakom milenijalcu, ali i starijim generacijama. Uz konkretne praktične savjete koje Papa nudi, ova knjiga može postati stalni vodič kroz izazove svakodnevice. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje