Image alt text

Knjiške preporuke & nagradni natječaj

8.5.2024.

Piše: Hoću knjigu

Uskoro ćemo proslaviti Majčin dan (za sve kojima bi dobro došao podsjetnik, riječ je o 12. svibnju), a mi vam donosimo naslove za koje smo uvjereni da bi bili idealan poklon. Bilo da je riječ o dječjim slikovnicama koje savršeno prikazuju majčinsku ljubav, ili o odraslijim, ozbiljnijim naslovima koji govore o snažnim majkama i ženama, ili pak njihovoj povezanosti s djecom, svaki od ovih naslova zasigurno će razveseliti vaše majke. Na samom kraju teksta čeka vas i kreativan nagradni natječaj.

Image alt text

Mama, volim te

Za one najmlađe smo pripremili prekrasnu slikovnicu koja govori o posebnoj povezanosti majke i djeteta. Ova će priča izmamiti svakoj majci iskreni osmijeh na licu i toplinu oko srca te je bolje povezati s vlastitim djetetom, koje će uživati u prekrasnim ilustracijama i slatkim porukicama.

Image alt text

Mama je uvijek tu

Kate Bošković

Ponekad i malima i velikima treba podsjetnik na onu najsnažniju ljubav - ljubav majke prema djetetu. Slikovnica Mama je uvijek tu savršena je i za djecu i za odrasle, jer služi kao podsjetnik na neprolaznost majčine ljubavi. Majčinoj ljubavi ne može ništa stati na put. Ovo je nježna i emotivna priča koja će probuditi osjećaje u vama i natjerati vas da snažnije zagrlite svoju djecu, zahvalite majkama koje su i dalje uz vas i prisjetite se onih koje vas sada gledaju sa nekog drugog mjesta. 

Image alt text

Najbolja mama na svijetu

Sébastien Perez, Benjamin Lacombe

Za poseban dan u godini donosimo vam prekrasno ilustriranu slikovnicu koja predstavlja dvadeset portreta majki životinjskog svijeta. Koja od njih je najbolja? Mama ptica kukavica koja, svjesna svojih slabosti, prepušta svoje dijete drugim pticama? Mama paučica koja se žrtvuje kako bi prehranila svoje paučiće? Njihova je poruka jednostavna i bezvremenska: neovisno o vrsti, majke dijele jednu stvar, a to je bezuvjetna ljubav prema svojoj djeci. Ono što bismo željeli istaknuti je i humor koji je protkan kroz svaku kratku pričicu i time obogaćuje iskustvo čitanja i čini ga potpunim. Divno je vidjeti čarobnu vezu majke i djeteta koja postoji kod svih živih bića i osvijestiti blagodati koje majka i dijete jedno drugome pružaju.

Image alt text

Ljubav je...

Sarah Maycock

Nastavljamo sa životinjskim carstvom, pa vam tako predlažemo slikovnicu koja svojim  ekspresivnim  i nježnim ilustracijama dočarava snagu emocija uz nekoliko poteza kistom. Ljubav je glasna poput pauna koji svima ponosno pokazuje svoje oči u bojama duge. Ali ponekad ljubav pjeva tišu pjesmu, nježnu poput večernjeg zbora, ali ništa manje snažnu. Ova slikovnica je savršen primjer kako veza majke i djeteta postoji kod svih živih bića i osvještava  blagodati koje majke i dijete jedno drugome pružaju.

Image alt text

Poljubac u ruci

Audrey Penn

Ovaj nagrađivani svjetski klasik već više od 30 godina oduševljava podjednako djecu i roditelje, prateći ih u izazovnim i uzbudljivim životnim trenucima porukom da nisu sami, da ih netko voli i misli na njih. Tako u ovoj slikovnici mama rakunica pokušava pripremiti svog malog rakunčića Olivera na početak škole. Ali Oliver ne želi u školu  jer ne želi ostaviti mamu, svoj dom i igračke. Sve dok mu mama Rakunica ne oda obiteljsku tajnu. Što je poljubac u ruci i kako je pomogao Oliveru da prevlada strah od nepoznatog, saznajte u ovoj prekrasnoj slikovnici koja će i male i velike podsjetiti na podršku majke koje imaju na svakom koraku. 

Image alt text

Sve što sam htjela reći majci

Susan Patterson, Susan DiLallo, James Patterson

Sve što sam htjela reći majci, iz pera dviju vrsnih autorica – i uz malu pomoć nenadmašnog Jamesa Pattersona – duhovita je, šarmantna i neodoljiva priča o ljubavi, različitostima i tajnama te prava posveta posebnoj vezi između majki i kćeri. Jedna nježna, životna priča o ponovnom “upoznavanju” i zbližavanju jedne majke i kćeri. Jedna bolest, dijagnoza, odvest će majku i kćer na zajedničko putovanje. Kako svijetom, tako i ono preneseno, životno. Ovo je prava obiteljska priča koja će vas još više približiti I povezati sa svojom najboljom prijateljicom, MAJKOM!

Image alt text

Kako voljeti svoju kćer

Hila Blum

Roman Kako voljeti svoju kćer izraelske autorice Hile Blum, moćna je priča odnosa majke i kćeri, nabijena emocijama boli i tjeskobe. Ovaj naslov – kroz odnos majke Joele i kćeri Lee – ispisuje krivulju roditeljske ljubavi, pogreške i osobne poraze i suočavanju s najvećim strahom svake majke – ne biti voljen i prihvaćen od onih koje su nam središte svemira. U zadivljujuće napetom, a emotivnom romanu, Hila Blum piše i veliku posvetu ljubavi majki prema kćerima postavljajući nam pitanja kako u vremenu obilja dati djeci ono zaista bitno te možemo li svojom ljubavi i pretjeranom brigom gušiti te naposljetku i otjerati one koje volimo. U današnje vrijeme knjiga koju svakako treba pročitati svaka majka i kćer.

Image alt text

Nemajka

Vanja Runje

Da se vratimo na lijepo i sretno, donosimo vam naslov mrvicu drugačije prirode. Nemajka je knjiga napisana u četrdesetak iznimno duhovitih i brutalno neurednih priča o svakidašnjim (ne)zgodama peteročlane obitelji "gerijatrijskih" roditelja u četrdesetima, uz njihovo dvoje vrtićke djece i psa od četrdeset kilograma. Ova knjiga neće vas ničemu korisnome naučiti. Ona nije magični priručnik s instant-uputama kako postati savršen roditelj, niti kako odgojiti savršeno dijete. Ovo je knjiga za roditelje koji se puni ljubavi katkad zapitaju jesu li grozni, a njihova djeca nemoguća. Cilj joj je da se čitajući svi zabave i osjete dovoljno dobrima. Ponekad čak i pomalo ponosni na sebe. Vjerujemo da će svakoj majci dobro doći kao razbibriga i podsjetnik da nitko nije savršen. 

Image alt text

Ženski krug dame Tan

Lisa See

Temeljen na stvarnoj priči, Ženski krug dame Tan, krasno je napisan roman o ženi koja je bila značajna u vrijeme dinastije, a bila bi iznimna i u današnje doba, kao i ženama koje pomažu jedne drugima. Lisa See istražuje žensku autonomiju, obrazovanje i neumoljivu želju za pomaganjem unatoč društvenim preprekama. Roman je pohvaljen kao prekrasno napisano djelo koje slavi žensku snagu i međusobnu podršku, dok istodobno kritički promišlja o povijesnim ograničenjima postavljenim pred žene. Svakako knjiga koju preporučamo kao podsjetnik koliko ustvari vrijedimo i koliko je jedna žena moćna!

Image alt text

Weywardice

Emilia Hart

Ovo je priča o Weywardicama. Ženama koje su generacijama ugnjetavane. Omalovažavanje, posramljivanje i podcjenjivanje im nije strano. Priču o ovim snažnim ženama pratimo iz više uglova, iz različitih vremenskih perioda. Altha, Violet, Kate. Sve tri dijele krv. Prezime. Sudbinu. Sve tri su u životu prošle, nažalost, ono najgore. No, vrijeme im je pokazalo kako su same sebi dovoljne i kako u sebi posjeduju ono za čim svi žude. Moć i snagu. Nitko ne treba doživjeti ono što se njima događalo. Svaka žena zaslužuje poštovanje i svoje mjesto u ovom svijetu. Svaki roditelj treba vjerovati svom djetetu i u njega. Svaki partner, muškarac mora biti ravnopravan sa ženom. Žene u sebi kriju svu snagu ovoga svijeta. One ju nose na svojim leđima. 

Ovim riječima završavamo preporuke za Majčin dan. Želimo da vam ovim naslovima prenesemo i podsjetimo vas na ljepotu i snagu žene i majke. 

Majke, sretan vam VAŠ dan!

Kako bismo dodatno obilježili ovaj dan, u svim našim knjižarama naći ćete staklenku gdje možete ubaciti pismo, pjesmu ili poruku napisanu svojoj majci. Svoje radove možete predati od 8. do 12. svibnja, a najbolju, najtopliju i najkreativniju poruku (pismo, crtež ili pjesmu) nagradit ćemo personaliziranim poklonom za Majčin dan. Pobjednika ćemo kontaktirati između 12. i 17. svibnja. Uz poruke morate obavezno ostaviti svoj kontakt (mail adresu) kako bismo vas mogli kontaktirati.


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje