Image alt text

Kriminalno dobri junaci u borbi protiv zla

03.05.2019.
Piše: Tatjana Barat

Junaci kriminalističkih romana i stripova uvlače nas u jedan sasvim novi svijet – svijet u kojem je mašta jedina granica, a borba protiv zla najplemenitiji motiv za raspetljavanje složenih situacija. Zato smo čitav mjesec svibanj u našim knjižarama posvetili kriminalističkim romanima i Marvelovim stripovskim junacima. Čitav taj asortiman snizili smo do 20 posto.

To je prava prilika da se ponovno zaviri u pustolovine nekih od najpoznatijih kriminalističkih i stripovskih djela, a u nastavku smo izdvojili neke od njih. To su junaci koji su postali svojevrsne ikone i bez kojih ovi žanrovi ne bi bili to što jesu.

Hercule Poirot 

Kada većina čitatelja pomisli na klasične kriminalističke romane, prvi nam pada na pamet Hercule Poirot, junak čitave serije detektivskih romana, inače podvrste kriminalističkog žanra, nastao iz pera jedne i jedine Agathe Christie. Talentirani i neobični detektiv Poirot uvijek se nekako nađe u nesvakidašnjim situacijama koje zahtijevaju njegovu intervenciju. Bilo da rješava ubojstvo u Orient Expressu, ubojstvo Rogera Ackroyda, ubojstva „po abecedi“, istražuje mačku među golubovima ili neku drugu od situacija u kojima se nađe, riječ je o detektivu bez premca. Njegovo pronicljivo oko kao stvoreno je za zapažanje detalja koji su drugima neuočljivi, a poseban način na koji ubojicama pojašnjava kako je došao do otkrića nešto je što je postao njegov zaštitni znak.

Lisbeth Salander 

Oko skandinavskih kriminalističkih romana u posljednjih desetak godina digla se neviđena fama. I čitatelji i mediji oduševljeni su gotovo svakim novim krimićem nastalim u Skandinaviji, pa tako i onima koje je napisao Stieg Larsson, a ponajviše njegovom junakinjom Lisbeth Salander. Inspiriran likom Pipi Duge Čarape, koji je stvorila još jedna velika švedska književnica, kao i navodno traumatskim iskustvom gledanja grupnog silovanja djevojke (u kojem nije sudjelovao, ali ga nije ni spriječio), stvorio je nekonvencionalnu feminističku ikonu koja ne preže ni pred čime, koja živi prema svojim pravilima i koju ni teška prošlost obilježena nasiljem i zlostavljanjem neće spriječiti da se bori za pravdu i otkrivanje istine. Iza njezine vanjštine okarakterizirane tetovažom zmaja, piercingom i gotičkom modom, krije se iznimno snažna žena koja ne može podnijeti gledanje scena nasilja, koja se bori protiv političke elite i koja s novinarom Mikaelom Blomkvistom, vlasnikom časopisa Millennium, prema kojem je serijal i dobio ime, polako počinje otkrivati mrežu zločinačkih i vladajućih švedskih struktura.

Spider-Man 

Junak kojeg su stvorili Stan Lee i Steve Ditko postao je jedan od Marvelovih zaštitnih znakova. Dakako, riječ je o svima dragom Spider-Manu.
Prvi se put pojavio u Marvelovu stripu davne 1962., a otada ne prestaje oduševljavati male i velike čitatelje diljem svijeta. Peter Parker, na prvi pogled sasvim običan mladić koji je izgubio roditelje u zrakoplovnoj nesreći, lik je s kojim su se mogli poistovjetiti mnogu čitatelji. Borbe s financijskih problemima, usamljenošću i svime onime što donosi adolescentska dob učinili su da ga odmah po izlasku zavole tinejdžeri diljem svijeta. No ono po čemu je neobičan jest to što ga je slučajni ugriz radioaktivnog pauka učinio mnogo drugačijim od drugih – može se penjati okomitim površinama, stvarati paukove mreže i namirisati opasnost i nepravdu. Za razliku od mnogih drugih Marvelovih junaka, on nema mentora u vidu nekog drugog junaka, nego sam uči kako se treba nositi s novostečenim moćima, svjestan toga da s velikim moćima dolazi i velika odgovornost.

Hulk 

Jedan od najpoznatijih junaka popularne kulture našeg vremena krije se iza snažnog, zelenog Brucea Bannera koji je postao takav nakon nesreće na poslu i testiranja bombe koja je zračila. Bruce je imao vrlo teško djetinjstvo, a vrhunac je doživio kada je njegov otac alkoholičar pred njegovim očima ubio njegovu majku. S vremenom je postao vrsni fizičar te je smatran najinteligentnijom osobom na svijetu, no upravo je eksplozija spomenute bombe promijenila njegov tijek života. Unutar njega raslo je čudovište koje ne poznaje granice bijesa. Kada se god Bruce naljuti, pretvara se u Hulka, a s time u paketu dolazi i nadljudska snaga.
Hulka je također stvorio Stan Lee, a kako je pojasnio, zamislio ga je kao kombinaciju FrankensteinaDr. Jekylla i Mr. Hydea. Taj je lik s godinama postao dio mnogih animiranih i igranih filmskih ostvarenja, a današnja kultura stripa nezamisliva je bez tog junaka.

Fantastična četvorka

Možda jedan od najvažnijih Marvelovih stripova, koji ga je tijekom šezdesetih godina 20. stoljeća vinuo u zvijezde, a iza kojeg opet stoje Stan Lee i Jack Kirby, bio je Fantastična četvorka. Iako su se članovi te neobične skupine povremeno mijenjali, četvero njih koji su bili izloženi kozmičkim zrakama tijekom misije u svemiru i tako dobili svoje moći, uvijek su bili prisutni. Dakako, tu je Mr. Fantastic  (Reed Richards), vođa grupe i vrsni znanstvenik koji se može rastezati u nevjerojatne oblike, Nevidljiva Žena (Susan Richards), Reedova supruga koja može postati nevidljiva, Ljudska Buktinja (Johnny Storm), Susanin brat koji se može pretvoriti u plamen i letjeti i, na koncu, tu je Stvar (Ben Grimm), prijatelj ove neobične obitelji, narančaste kože i nadljudske snage.
Za razliku od drugih superjunaka, ovi nisu krili povremeno nezadovoljstvo jedni drugima, iako su članovi iste skupine, no to je bio još samo jedan razlog zašto su ih ljudi zavoljeli i mogli se poistovjetiti s njima.
 
Sve spomenute i brojne druge junake tijekom čitavog svibnja možete pronaći u svim našim knjižarama diljem Hrvatske, kao i u internetskoj trgovini. 


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje