Image alt text

Knjige s rukopisnim posvetama domaćih autora


18.10.2017.

Piše: Tatjana Barat

Razveselite sebe originalnim poklonom – knjigama s potpisom domaćih autora

Novoosnovani lanac knjižara i papirnica Hoću knjigu na tržište uvodi brojne inovativne promjene koje su proteklih godina itekako nedostajale na našim prostorima. Jedna od njih je i ponuda knjiga u kojima su sami autori vlastoručno napisali posvete budućim čitateljima. Riječ je o redom iznimnim hrvatskim autorima poput Kristiana Novaka, Damira Karakaša, Brune Šimleše, Ante Tomića, Josipe Pavičić Berardini i brojnim drugima koji pridonose kvaliteti hrvatske pisane riječi.

Svatko od autora svojim jedinstvenim pristupom u pisanju posvete daje posebnu draž svome autorskom djelu. Tako se, primjerice, Kristian Novak u svome romanu "Ciganin, ali najljepši" poigrava skicama pauka uz nekoliko pisanih riječi posvete, dok Damir Karakaš u svakom primjerku svojih "Sjećanja šume" donosi uvijek drugačije skice Ličanina.

Ono što je pak posebno zanimljivo jest da su ti primjerci knjiga s potpisanim posvetama cjenovno potpuno isti kao i oni bez potpisa, no odišu daleko većim karakterom. Osim toga, jednog vam dana možda mogu donijeti pravo bogatstvo.Osobne priče sakrivene iza nekoliko redaka

No, kada su uopće autori počeli svoje knjige posvećivati svojim čitateljima ili bliskim osobama? Jesu li te posvete uvijek bile i vlastoručno potpisane? Da bismo to saznali, zagrebli smo duboko u književnu povijest.

Tradicija posvećivanja knjiga nekoj osobi potječe čak iz antike. Vergilije i Horacije svoja su djela posvećivali mecenama koji su sponzorirali njihov rad, a to se s prekidima nastavilo sve do 18. stoljeća. Neki su čak i kasnije smatrali da je mudro posvetiti knjigu određenoj osobi plemenitog porijekla pa je tako Jane Austen savjetovano da svoju "Emmu" posveti princu Regentu, što je i učinila.

Međutim, one posvete koje su zapisane iskreno iz pera svakog književnika, a ne nužno kao zahvala sponzorima, pričaju mnogo zanimljivije priče. Svako "Za" ima svoju priču koja reflektira odnos koji je određeni autor imao s osobom kojoj je knjiga posvećena. Osim toga, može reći mnogo i o samom autoru, njegovom privatnom životu i svjetonazoru.

Velik broj književnika u posvetama se obraćao ljubavnim partnerima, braći, prijateljima, ali i kućnim ljubimcima.

F. Scott Fitzgerald svoja je djela redovito posvećivao ljubavi Zeldi, dok je Jack Keorouc, iznimno vezan za starijeg brata koji je umro kada je on sam bio tek četverogodišnjak, gotovo sva svoja djela posvećivao upravo njemu.

Još je jedan veliki književnik svoju posvetu pisao na temeljima dječjih uspomena, a riječ je o Antoineu de Saint Exuperyju i jednom od najboljih djela svih vremena, "Malom princu". Posvećena je njegovom najboljem prijatelju "Leonu Werthu, kada je bio dječak".

Suvremeni američki književnik Steven Rowley, koji se proslavio svojim neobičnim romanom "Lily i hobotnica" posvetio ga je upravo Lily, svom voljenom i preminulom psu jazavčaru.

Da posveta može reći mnogo o odnosima autora s drugima i itekako podići prašinu, potvrđuje i Charlotte Brönte, koja je svoje drugo izdanje romana "Jane Eyre" posvetila Williamu Thackeryju sa željom da mu zahvali na sugestijama i pomoći oko romana, no okolina je odmah Thackeryja poistovjetila s likom Rochestera, a Charlotte sa samom Jane i našli su se u središtu tračeva.

Međutim, ponekad posvete nisu namijenjene samo određenoj osobi, već svim čitateljima, pa čak i cijeloj državi.

Uvijek mistična i pomalo vragolasta Agatha Christie svoj je roman "Tajanstveni protivnik" posvetila prvo svojoj majci, a potom "svima onima koji vode monotone živote, u nadi da će iz druge ruke iskusiti slasti i opasnosti avanture".  Već spomenuti Jack Kerouc pak svoje djelo "Vision of Cody", posvećuje "Americi, što god to bilo".
Visoke aukcijske cijene knjiga s potpisanom posvetom

Većina tih knjiga imala je posvetu napisanu tiskanim slovima i jednaku u svim primjercima određenog izdanja knjige, no nekim primjercima autori su dali svoj osobni pečat i vlastoručno ih potpisali, a time im i značajno podigli vrijednost. Dok nije rijetkost pronaći knjigu koju su autori samo potpisali ili na nekom od rubnika naveli neku svoju bilješku, knjige s rukopisnim posvetama određenim osobama najrjeđi su primjerak i zato pravo blago među kolekcionarima, posebno kada je riječ o već pokojnim autorima.

Jedan od takvih najzanimljivijih primjeraka nalazi se u knjizi "Hobit" u kojoj je  J.R.R. Tolkien napisao posvetu Elaine Grifith. Knjiga je na aukciji prodana za 120 800 američkih dolara, a slične cijene postigle su i druge njegove rukopisne posvete osobama kojima je poklanjao knjige.

Visoku cijenu od 25 tisuća američkih dolara  postiglo je i prvo izdanje knjige Harper Lee "Ubiti pticu rugalicu", koju je darovala kao božićni poklon vjernom obožavatelju 1989.

Dakako da je bilo i pokušaja prodavanja knjiga s lažnim potpisima, no povjesničari i grafolozi vrlo lako mogu prepoznati je li riječ o istinski vrijednom umjetničkom djelu ili pokušaju prevare pa takvi primjerci gotovo nikada ni ne završavaju na priznatim aukcijama.


Ugrabite svoj dio književne povijesti

Teško da prosječna osoba može izdvojiti spomenute iznose za kolekcionarske primjerke takvih djela, no zato svatko od nas može imati dio hrvatske suvremene književnosti s jedinstvenom rukopisnom posvetom živućih autora. Do tih knjiga moći ete doći u našoj internetskoj trgovini koa je u pripremi te u knjižarama Hoću knjigu. Razveselite sebe i knjigoljupce u svojoj okolini ovim originalnim poklonom.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje