Image alt text

Knjiga je mrak, a čitanje još više!

19.4.2024.

Piše: Hoću knjigu

Bliži nam se i ovogodišnja Noć knjige koja će se održati 23. travnja, a u njoj će sudjelovati i brojne škole, vrtići, knjižare, knjižnice i ostali. Kroz čitavu Hrvatsku očekuje vas bogat program kojim će se obilježiti ova svima omiljena manifestacija, a kao i uvijek u Hoću knjigu vas očekuju brojna zabavna događanja. Ove smo godine odlučili proslaviti 150. obljetnicu rođenja poznate hrvatske autorice i ličnosti, Ivane Brlić Mažuranić, koja je svojim pričama i djelima obilježila naše djetinjstvo i oblikovala naše živote i odrastanje. Istaknula se kao vrhunska pripovjedačica i autorica brojnih fantastičnih priča, a njezino najpoznatije djelo je upravo Priče iz davnine, koje je nedavno izašlo u novom prekrasnom izdanju.

Noć knjige događaj je koji veseli sve, i starije i mlađe, a ove smo se godine uz Ivanu Brlić Mažuranić odlučili vratiti u djetinjstvo, kao i više istaknuti ljepotu hrvatske književnosti, mitologije i fantastične povijesti. Kako bismo se poistovjetili sa djetetom u sebi, podijelili smo naše Hoćuknjigoljupce i njihove lokalne Hoću knjigu knjižare u vrtićke grupe, koje su svoj naziv dobile po noćnim životinjama. Svaku knjižaru očekuje zasebni, drugačiji program, kroz nekoliko dana u trajanju od 23. do 30.4., a više detalja možete naći niže i na našim društvenim mrežama. No nemojte misliti da su ova događanja isključivo za djecu. Ljepota knjige je upravo to što spaja i mlađe i starije generacije, a Noć knjige idealna je manifestacija koja nas može povezati sve, bez obzira na godine. Ono što smo htjeli postići upravo je posljedica nečega što smo opazili na bezbroj naših događanja - tračak sreće i zaigranosti u očima odraslih kad dovedu djecu na radionice, želja da se priključe, opuste, stvaraju. Događaji koje vam nudimo trebali bi objediniti sve nas, da roditelji crtaju kraj djece, da tinejdžeri zajedno s mališanima ili starijima stvaraju priče, da nas knjiga zaista ujedini barem na ovih nekoliko dana u godini.

Uz zabavna događanja, kreativne manifestacije, knjiška druženja i smijeh koji nas očekuje, pripremili smo vam i brojne popuste povodom akcije Knjiga svima i svuda koja se održava paralelno, također od 23. do 30. travnja, a na našem webu i u svim knjižarama naći ćete brojne naslove i ostale proizvode po sniženim cijenama, gdje će knjige biti snižene čak i do -90%, a ostali proizvodi do -40%. Popusti se razlikuju, kao i njihova dostupnost na webu i u određenim knjižarama, ali sigurni smo da će svaki knjiški moljac naći nešto za sebe.


Osim standardnih popusta i događaja, pripremili smo za vas i malu potragu po svim našim knjižarama, a ovoga su se puta u njima sakrili svima već poznati Domaći, fantastična bića iz pera Ivane Brlić Mažuranić. U utorak 23. travnja moći ćete posjetiti bilo koju od naših knjižara i u njoj potražiti pet skrivenih Domaćih, uslikati ih i poslati na info@hocuknjigu.hr Najbržeg tragača koji ih nađe svih 5 nagrađujemo paketićem iznenađenja. Kako biste se što bolje pripremili, ove smo malene likove smjestili i u našem blogu.U City Center One West smjestili smo našu grupicu Moljaca, a koja je bolja poslastica za knjiške moljce od promocije knjige? Prvog dana povodom Noći knjige našu će knjižaru u City Centru West posjetiti Mladen Šarić, autor zabavne knjige kratkih priča Zapisi trgovačkog putnika. Mladen je trideset godina radio kao trgovački putnik, a kroz svoje je pustolovine prikupio bezbroj zabavnih dogodovština koje je vještim i humorističnim stilom prepričao kroz 25 kratkih priča, a u našu knjižaru će doći kratko predstaviti svoju knjigu, družiti se s čitateljima i proslaviti Noć knjige uz čaj i kekse. Knjiga će biti snižena čak 50%, a vas pozivamo na ovo kratko neformalno druženje 23.4. od 19 do 20 sati.Istog dana, u utorak 23. travnja u našu splitsku knjižaru Hoću knjigu Joker centar dolazi dugo iščekivana i željena Posca radionica, na kojoj će uživati naša grupa Lisice. U skladu s temom uronit ćemo u svijet staroslavenske mitologije zajedno s autoricom Josipom Vujčić i njezinom bojankom za djecu i odrasle, Srićica.


Bojanka je nastala kao projekt profesorice Josipe Vujčić, učenice Maše Boban i sad već bivše učenice Marije Ćubelić, koja ju je likovno i grafički oblikovala, a bojanka je inspirirana pričama i likovima staroslavenske mitologije, koju prate prekrasne ilustracije. Zajedno s autoricom čitat ćemo priče, razgovarati o staroslavenskoj mitologiji, a djeca (i nadamo se odrasli) će imati priliku bojati originalne ilustracije iz bojanke Posca markerima i izraziti svoju kreativnost i ljubav prema umjetnosti. Mjesta su ograničena, ali nećemo provoditi prijave kako bismo svima koji žele sudjelovati pružili priliku, a i odrasli i djeca mogu u bilo kojem trenutku unutar tih sat vremena posjetiti našu knjižaru i podružiti se s nama.


Bojanka će se moći kupiti po odličnoj cijeni od 5€, a osim pričice i ilustracija za bojanje uključuje i predivne naljepnice. Vidimo se na radionici Posca i staroslavenska mitologija u utorak 23.4. od 19:30 do 20:30!

Ako slučajno niste ulovili misteriozna noćna bića koja se nalaze na slici iznad, u pitanju je grupa Krijesnica. A baš kao i krijesnice, zasjat ćemo i mi na radionici u Hoću knjigu Arena centru u srijedu 24. travnja od 19 do 20 sati, kad ćemo i sami za Noć knjige postati pisci. U malenoj sjenici unutar naše preslatke knjižare okupit ćemo se, i uz sokić, kekse i dobro društvo sami ćemo kreirati nove stranice staroslavenske mitologije i na jedan dan postati Ivana Brlić Mažuranić. Priče ćemo brižno zapisati i naknadno objaviti na našem blogu, uz potpise malih i velikih autora.

Mjesta je malo, ali radionica i druženje su otvoreni za sve, a mi se veselimo i vama i novim stranicama koje ćemo ispisati zajedno!U Hoću knjigu CCO East smjestit će se grupa Mace koja će zajedno s najpoznatijom ljubiteljicom maca, umjetnicom i ilustratoricom Jasminom Kosanović, sudjelovati na zabavnoj Posca radionici. Čitat ćemo slikovnicu Djed i vještica čije ilustracije potpisuje Jasmina, a tekst Ines Marciuš Kruljac, a dotaknut ćemo se i njihove najnovije slikovnice Traže se cirkusanti. S Jasminom ćemo na ovoj kreativnoj Posca radionici crtati razne vještice, mace, metle i brojne druge noćne i vještičje elemente, a knjižaru će povodom te radionice krasiti i ručni rad ilustratorice - plišane mace, šišmiši i brojna druga iznenađenja.

Navratite u našu knjižaru u četvrtak 25. travnja od 19 do 20 sati, pogledajte Jasmininu malu izložbu, zatražite njezin autogram i zabavite se s nama.U petak 26. travnja, od 18 do 19 sati u Hoću knjigu Supernova Buzin održat će se Posca radionica Šuma Striborova, gdje ćemo zajedno čitati Priče iz davnine i rekreirati fantastična bića i dogodovštine iz Šume Striborove na prekrasnim crnim Fabriano papirima, svima već poznatim i omiljenim Posca markerima. Ako netko nije stigao posjetiti našu radionicu u Eastu ili se želi okušati u malo drugačijim ilustracijama, može nam se uvijek pridružiti u našoj knjižari na drugom kraju grada. Nisu potrebne prijave, a dobrodošli su i mali i veliki umjetnici. Čekamo vas s keksima i zanimljivim pričama!U Hoću knjigu Max City Pula čekamo malu grupicu Rakuna s kojma ćemo se zabaviti na Posca radionici Šuma Striborova. Radionicu će voditi Žuti kišobran, a osim priča i bajki, rekreirat ćemo i fantastične likove iz staroslavenske mitologije na prezabavnoj radionici. Zabilježite si datum 27.4., od 11 do 12 sati i posjetite našu knjižaru koju ćemo tom prigodom pretvoriti u začaranu šumu. Ne želimo vam ništa otkriti, ali načuli smo da će radionicu voditi neobično šumsko biće. Na događaj su dobrodošli svi uzrasti, nisu potrebne prijave, a zbog manje mjesta zajedno ćemo se nekako stisnuti i knjižaru na ovih sat vremena pretvoriti u pravi šumski atelijer.U isto će se vrijeme u našoj riječkoj knjižari u Tower centru održati paralelna radionica Posca i Šuma Striborova. Termin radionice bit će 27.4. od 11 do 12 sati, a svima je poznato koliko se naša riječka scena i Posca vole. Na radionicu su također dobrodošli svi uzrasti, ali glavna tema bit će nam čitanje priča Ivane Brlić Mažuranić i rekreiranje fantastičnih bića iz staroslavenske mitologije, ili stvaranje vlastitih. Grupa Šišmiša zabavit će se s našom kreativnom Teom, prijave nisu potrebne, a mi vas željno očekujemo uz sok i kekse.U Hoću knjigu Supernova Zadar grupa Jazavci će u zakoračiti u Šumu Striborovu na zaista posebnoj radionici. U ponedjeljak od 19 do 20 sati u našoj knjižari Hoću knjigu Supernova Zadar, naš omiljeni autor Želimir Periš održat će kreativno i fantastično druženje. Preporučeni uzrast je 4-12 godina, a dok će autor pričati priče o raznim čudnovatim bićima, djeca će ih oživiti maštom i Posca markerima. Priključite nam se i proslavite s nama Noć knjige!


Prijaviti se možete ovdje.Grupa Miševa malo će se stisnuti u našoj sićušnoj knjižari u Garden Mallu, a njihov zadatak bit će da lociraju sve Domaće i njihove kućice. Knjižaru mogu posjetiti bilo koji dan, a slike Domaćih trebaju poslati na info@hocuknjigu.hr 

Najbolji i najbrži tragač osvojit će i malu nagradu.Grupu mudrih Sova aktivnost očekuje i u našoj knjižari u samom srcu Varaždina. Zabilježite si datum 4. svibnja (subota), gdje vas očekuju čak dvije kreativne aktivnosti koje će voditi naša draga autorica, spisateljica bajki i prevoditeljica Srebrenka Peregrin.

U našoj varaždinskoj knjižari od 10 do 11 sati za naše mališane pripremili smo druženje gdje će se pripovijedati priče Ivane Brlić Mažuranić, kako bi se kod malih Hoćuknjigoljubaca dodatno potaknula ljubav prema čitanju, pisanju i hrvatskom nasljeđu. Prijaviti se možete ovdje.


Napominjemo kako postoji mogućnost da na našem događaju budete fotografirani ili snimljeni, kao i da te fotografije, odnosno snimke, budu objavljene na društvenim mrežama Hoću knjigu d.o.o. i društvenim mrežama pokrovitelja događaja. Fotografije, odnosno snimke, mogu biti korištene isključivo u svrhu promocije i promidžbe događaja Knjiga je mrak i neće biti upotrebljavane za druge svrhe. Važno je napomenuti kako nas u svakom trenutku možete zatražiti da prestanemo s korištenjem vaših osobnih podataka (da uklonimo fotografiju s profila naših društvenih mreža). Za sve dodatne upite i informacije slobodno nas kontaktirajte na info@hocuknjigu.hrNEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje