Image alt text

Pobjednici natječaja kratke priče

29.06.2023.

Pišu: Lorena Loje, Lina Paušić

Lorena Loje, Kisha

Imam teoriju da smo pali s neba. Duše zarobljene u kapljicama kiše. Prolom oblaka i 100 milijuna kapi kako strmoglavo juri prema zemlji.

Od najvišeg oblaka do tla je 6000 metara. Sigurna sam da sam se u tebe zaljubila u prvih 500. Imao si najbolji izraz lica u tom padu, skupa smo se smijali dok su ostali premirali od straha. Pričali smo o bojama, rekla sam ti da mi je najdraža boja krovova pa si rekao da nemam ukusa. Na 1000 metara od neba nazvao si me lijepom. Na 1500 brojali smo rijeke koje vidimo. Na 2000 ja sam tebe nazvala lijepim. Na 3000 sam te poželjela zagrliti, trebalo mi je još 752 metra da to priznam. Na 4000 metara smo utihnuli. Još manje od pola puta do tla. Na 4200 obećala sam te naći kada postanemo ljudi. Na 4500 rekao si da ćeš me čekati. Na 5000 rekao si da ćeš ipak trčati do mene. Na 5500 priznala sam da me strah. Što ako se izgubimo i nikad ne nađemo? Na 200 metara od tla računali smo gdje ćemo pasti. Na 80 si rekao da me voliš. Na 70 sam pokušala gurnuti zidove svoje kapljice do tvoje. Na 50 nas je zapuhnuo vjetar i odnio te dalje od mene. Na 25 sam uzviknula tvoje ime. Na 10 mi se učinilo da čujem tvoj glas.

Na 5 sam zatvorila oči očekujući udarac.

Do zadnjeg centimetra zamišljala sam tebe.Lina Paušić, Kisha


Uvijek sam imala sposobnost očuvati patike čistima. Uvijek su bile čisto bijele i osljepljujući se sjale. Taj dan tmurno i kišovito vrijeme najavljivalo je početak jeseni. Ići prečacem do škole nije bila dovoljno promišljena ideja. Tri puta ubodena, dva puta u pluća i jednom u trbuh, ležala sam na mokrom šumskom tlu. Čula sam smijeh svoje ubojice. Iako polumrtva, i dalje sam osjećala kako netko vuče moje tijelo preko šume dok je kiša sve intenzivnije ispirala moje krvavo tijelo i dokaze s njega.  U prošlosti je pala iz praatmosfere i donijela nitrate koji su stvorili prve živote. Sada, pomaže besramnim umovima sakriti najgrešniji čin kojeg ljudsko biće može počiniti - umorstvo. Otmica tuđeg dara života koja je počinjena sa neznanjem je li žrtva njegovala dar ili nije. Ali ispunila je i moju želju, očistila je moje patike od blata kojeg je sama stvorila, ispolirala ih je toliko da su se sjale više nego dijamantna oštrica čiji je čin sakrivala.Pretplati se na newsletter

Šaljemo ti isključivo važne informacije, kao što su akcije, novi proizvodi i obavijesti.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje