Image alt text

Kao stvorene za plažu: Knjige koje će vas „vratiti kući“

04.07.2020.
Piše: Tatjana Barat

Vanjske temperature sve su više, a od toga se najbolje skloniti u debelu hladovinu i posegnuti za knjigom. Zato vam i ovaj mjesec naši knjižari preporučuju naslove koji će vam uljepšati ljetne dane: od obiteljskih romana koji će vam pokazati snagu i veličinu obitelji, preko onih koje će vam pomoći da spoznate zašto uopće živite do onih koji će vam zasladiti ljetne dane.

Kristin Hanah: Moja Aljaska

Dok se topeći na suncu s nostalgijom prisjećamo hladnijih dana, vrijedi potegnuti put hladne Aljaske na kojoj nas čeka potresna priča o ljubavi, boli, gubitku i preživljavanju. Hvaljena autorica nam u romanu Moja Aljaska donosi priču jedne obitelji – oca Ernta koji se iz Vijetnamskog rata vraća kao promijenjen čovjek nepredvidljive ćudi, a kada ponovno ostane bez posla, donosi impulzivnu odluku o selidbi na Aljasku gdje će živjeti izvan komunalnog sustava, na posljednjoj američkoj divljoj granici; kćeri Leni koja očajnički želi nekamo pripadati i majke Core koja je spremna učiniti sve za čovjeka kojeg voli. No s približavanjem zime ono što se činilo kao idilična bajka počinje se pretvarati u noćnu moru...
Snagu romana prepoznali su i naši knjižari iz Arena Centra koji je preporučuju i o njoj imaju samo riječi hvale.
„Aljaska je nepredvidljiva, beskompromisna, neukroćena. Tu vlada zakon prirode, zakon jačeg. Ako su vam se svidjele televizijske serije ‘Život na sjeveru’ i ‘Grizli Adams’ ili ste ljubitelj Kingovih romana, pogotovo njegovog Isijavanja, u ovoj knjizi uživati ćete u svakoj rečenici.”

Rosa Ventrella: Priča o jednoj obitelji 

Još jedna sasvim posebna obitelj, na prvi pogled poput brojnih koje nas okružuju, predstavljena je u romanu Priča o jednoj obitelji koji će nas povesti u živopisnu Italiju.
Pomalo šekspirovski, autorica nas uvodi u priču u čijem će središtu biti Marija i Michele, prijatelji od malih nogu koji se postepeno zaljubljuju jedno u drugo. No kada Marija doživi veliki gubitak, ta ljubav pada u drugi plan. Michele je sada dio suparničke obitelji...
„Ovo je originalan roman o životu jedne obitelji u predgrađu Barija, zavadi dviju obitelji, zabranjenoj ljubavi te borbi jedne mlade žene da ostvari svoje snove bez obzira na okrutnu sredinu i duhove prošlosti.... Treba li još što dodati da je ponesete na plažu ovog ljeta? I da, na tragu je Napuljske tetralogije. Svakako vrijedi pročitati“, kažu naši knjižari u splitskom Joker Centru.

Candice Carty-Williams: Queenie

Kada poželite uroniti u knjigu za koju će vam se činiti da je poput vaše najbolje prijateljice, ali istodobno progovara o aktualnim temama, uronite u Queenie, debitantski roman britanske autorice.
Queenie Jenkins mlada je Britanka jamajačkog porijekla koja živi u Londonu, balansira među dvjema kulturama i ne uspijeva glatko se uklopiti ni u jednu. Nakon bolnog prekida s dugogodišnjim dečkom bijelcem, Queenie počinje tražiti utjehu na posve krivim mjestima. Dok autodestruktivno srlja iz jedne upitne odluke u drugu, počinju joj se nametati pitanja tko je, što radi, zašto to radi i tko zapravo želi biti...
I upravo su zato nju preporučili naši riječki knjižari iz Tower Centra.
„Queenie je luda, otkačena, glasna, osjetljiva. Queenie je zapravo unaprijeđena verzija Bridget Jones, ali s više očitog intelekta i sa stvarnijim problemima. Queenie je vi, Quennie je vaša najbolja prijateljica”, ističu.
 
K. A. Tucker: Dok je tebe 

Ljeti kao da gutamo više laganijih, ljubavnih romana pa zato i naši knjižari iz Supernova Garden Malla preporučuju još jedan – Dok je tebe.
„To je lagano, ljetno štivo za razbibrigu u kojem možemo nakratko pobjeći od stvarnosti i biti u ulozi heroine koja ponovo zavoli“, kažu nam.
No po čemu je ovaj roman poseban? Mlada samohrana majka Catherine Wright samo želi osigurati sretan život svojoj petogodišnjakinji i nikad više ne biti glavnom temom tračeva u svojem malom gradu. No potom na cesti, usred maglovite noći, naleti na prometnu nesreću i iz zapaljenog auta uspijeva izvući muškarca bez svijesti. Ne zna tko je, no ubrzo se pokaže da je to Brett Madden, miljenik medija i hokejaška superzvijezda, a svi se pitaju tko je misteriozna žena koja mu je spasila život... Treba li još što dodati?

Alena Mornštajnová: Hana 

Za one nešto većih apetita i ljubitelje povijesti međuraća nezaobilazan je roman Hana, pisan prema istinitim događajima, koji preporučuju naši knjižari iz zagrebačkog City Centra One.
Kako kažu, to je priča o velikoj hrabrosti, nadi i vjeri u bolju budućnost. Radnja nas vodi u vrijeme između 1933. i 1963., u današnju Češku te prikazuje život triju generacija Židova iz grada Valašské Meziříčí. Kada devetogodišnja djevojčica Mira ode s prijateljima na rijeku igrati se na komadu plutajućeg leda, iako su joj roditelji to strogo zabranili, za kaznu joj za večerom nije dopušteno pojesti desert, princes-krafnu. Ta će se nevina dječja nepodopština ispostaviti tek početkom niza nevjerojatnih i tragičnih događaja u njezinoj obitelji, a Mira će od tog dana postani nepovratno i neraskidivo vezana uz svoju tetu- Hanu.
Hana je na prvu ćudljiva, šutljiva i depresivna žena, ali Mira će kroz suživot s njome polako otkrivati kompliciranu i tešku obiteljsku povijest i početi razumijevati zašto je Hana takva kakva jest. 

Robin Sharma: Svetac, surfer i direktorica

Zašto je takav kakav jest i može li se promijeniti, pitao se junak hvaljene knjige Svetac, surfer i direktorica, novoobjavljene u našem podneblju. Njezinu vrijednost i široku primjenu zapazili su i naši knjižari u Megastoreu koji su je odabrali kao ovomjesečnu preporuku.
„Većina ljudi kritična je prema sebi, misli da nisu dovoljno dobri i nezadovoljni su životom koji žive. Glavni protagonist ove knjige kreće na vlastito životno putovanje kako bi pronašao životnu radost i vlastiti put. Na putovanju upoznaje ljude čije će ga priče nadahnuti i pomoći mu da postane bolji čovijek”, kažu.
 
Tako upoznaje sveca, surfera i direktoricu, a svatko od njih pomoći će mu na putu otkrivanja samoga sebe. Iako na prvu podsjeća na Jedi, moli, voli, ova je knjiga daleko iznad toga – nije potrebno skupljati kilometre zrakoplovima, nego poći na putovanje u vlastitu bit, gdje god se nalazili.
 
Kolači s voćem 

Jedna od mnogima najdražih ljepota ljeta je to što voće raste u izobilju, a posebno je slasno kada se sljubi s kolačima. Zato i naši knjižari iz Varaždina, grada poznatog po kavanama koje nude kolače prema starim receptima, preporučuju knjigu recepata Kolači s voćem: Poslastice sa svježim voćem.
„Nije važno radi li se o posebnoj prigodi ili samo o pozivu na nedjeljnu kavu, trebate li kolač napraviti za tren oka ili mu želite posvetiti malo više vremena: od švedskog kolača s jabukama do kremaste torte sa šljivama., svaki će vam recept ove kuharice donijeti obilje sreće i užitka“, kažu naši Varaždinci.
Sve što preostaje je uživati u ljetu uz slasne kolače i slasne knjiške pustolovine.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje