Image alt text

Kako stvoriti savršen kutak za učenje za svog školarca

08.09.2018.
Piše: Tatjana Barat

Mjesto za učenje iznimno je važno za svakog školarca. To je mjesto koje mu mora pružiti sigurnost, inspiraciju, ali i sadržavati sve što je potrebno za obavljanje svakodnevnih školskih obaveza.

Psiholozi savjetuju da dijete uvijek treba učiti u istom prostoru, za istim stolom i, ako je to moguće, u otprilike isto vrijeme. Zato je važno uređenju tog malog carstva posvetiti veliku pažnju, a sve to možete napraviti i uz ograničen budžet i u svega nekoliko sati.

Donosimo vam 5 savjeta kako svojem školarcu pružiti najbolje uvjete za učenje kod kuće. 

Odaberite pravu lokaciju 

Prije svega, najvažnije je odabrati lokaciju koja će odgovarati potrebama djeteta. Idealno bi bilo da to bude u djetetovoj sobi, no u malim stanovima ta opcija, kao i općenito zasebna dječja soba, često ne postoji.
Ipak, učenju može poslužiti bilo koji kutak stana ako će biti primjeren ulozi koju mora obavljati. Kada birate lokaciju u stanu, imajte na umu da to treba biti čist i ugodan prostor posvećen samo učenju. Učenje za kuhinjskim stolom nije najbolji odabir.
Ako je vaše dijete tek krenulo u školu i želite u svakom trenutku znati što i kako radi, tada bi bilo idealno da kutak smjestite tamo gdje ćete moći imati pogled na njega i pratiti njegov napredak u pisanju zadaća u, primjerice, dnevnoj sobi.
No jednako je tako važno da to ne bude prostor kojim stalno prolaze drugi ljudi. Koncentracija je od presudne važnosti tijekom učenja i upravo zato kutak za učenje mora biti smješten na lokaciji u kojoj će dijete imati što veću privatnost i mir. Stol smješten uz zid tik do vrata ili pak stol u samom središtu sobe treba izbjegavati.
Dakako, pritom pazite i na sigurnost pa izbjegavajte da radni stol bude smješten kraj velikih polica s kojih bi nešto moglo pasti i slično.

Pripazite na osvjetljenje 

Kako dijete ne bi pokvarilo svoj vid, važno je da prostor u kojem uči bude što bolje osvjetljen. Idealno bi bilo kada bi se u blizini nalazio prozor zbog izloženost prirodnoj svjetlosti, no ako to nije moguće, rješenje mogu ponuditi svjetiljke. Bilo da posegnete za klasičnim svjetiljkama za radni stol ili pak onima u obliku dječjih motiva iz najdražih im animiranih filmova, pripazite da odabrana žarulja pruža dostatnu svjetlost.
Preporuka je da odaberete LED žarulje koje neće dodatno zagrijavati prostor. Dodatno svjetlo može se unijeti i jednim edukativnim predmetom – globusom. U knjižarama Hoću knjigu mogu se pronaći globusi-svjetiljke na kojima su vidljive političke i geografske karte, a u kutak za učenje unijet će ne samo svjetlost, nego i dašak osobnosti.

Iznesite djetetovu osobnost 

Upravo je personalizacija važna prilikom uređenja kutka. Bude li dijete u njemu okruženo omiljenim bojama, motivima i citatima, osjećat će se sigurnije. Primjerice, kada birate boju stola ili stolice koja će ići uz njega, zaboravite na to da se mora uklapati s ostatkom vašeg namještaja u stanu. Osim što je važno da ergonomski budu udobni, djeci se moraju sviđati. Čak i ako imaju na sebi najluđe motive i boje koje vam baš i nisu drage, djetetu treba pokazati da se poštuje njegova osobnost. Jednako tako mora osjećati da je to baš njegov kutak pa iznad stola možete staviti natpis poput „Vitin kutak za učenje“, a izraditi ga možete zajedno s djetetom u njegovim omiljenim bojama.

Svaki predmet mora služiti svojoj svrsi 

Iako se lako zanijeti prilikom uređenja ovog kreativnog kutka, uvijek treba imati na umu njegovu svrhu. To je kutak za ugodno učenje i zato tu, osim motivacijskih poruka i svjetiljka, moraju biti isključivo oni predmeti koji će djetetu služiti u učenju.
Na stolu svakako mora biti stalak ili barem čaša u kojoj će svoje mjesto naći pribor za pisanje. Grafitne i kemijske olovke, brisalo i šiljilo svakako su neizostavni, a neke od najkvalitetnijih, poput onih proizvođača kao što su Maped, Connect, Staedtler, Faber-Castell, Pelikan i drugi možete pronaći kod nas. Čak se i prilikom biranja pribora možete poigrati pa, primjerice, kod nas odabrati šiljilo u obliku zeca ili cvijeta, što će svaki kutak učiniti još bajkovitijim.
Dakako, na umu treba imati i ostali školski pribor koji će zatrebati tijekom pisanja zadaća i učenja, kao što su geometrijski setovi i pribor za likovno izražavanje poput flomastera, drvenih bojica, vodenih boja i tempera.
Sav taj pribor smjestite ili u ladice stola ili pak u ukrasne kutije koje će djetetu biti na dohvat ruke. Pritom ga nastojte što preglednije posložiti kako bi dijete u svakom trenutku znalo gdje mu se što nalazi, a svakako ostavite i mjesto za školske udžbenike i bilježnice.

Stvorite inspirativno okruženje za nove uspjehe

Posljednje, no ništa manje važno je da kutak za učenje mora biti inspirativan. Dijete mu se mora s veseljem vraćati svakog dana. Mora se osjećati sigurno, motivirano i spremno za nove radne pobjede. Kako vrijeme bude prolazilo, na zid iznad stola možete dodati djetetove crteže koje je napravilo u školi, pohvalnicu koju je primilo, priznanje sa sudjelovanja u nekom natjecanju i slično. Tako će dijete biti svjesno svega što može i s veseljem prionuti na daljnje učenje u svom inspirativnom kutku.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje