Image alt text

Kako se nositi s gubitkom voljenih? Ove knjige pomoći će vam u tome...

06.11.2019.

Piše: Tatjana Barat 

Ovih se dana prisjećamo naših voljenih koji nisu s nama, ali koji su ostavili dubok trag u našim životima. Teme bolesti, nesreća i smrti kao njihove posljedice prisutne su i u književnosti. Priče ispisane na tim stranicama mogu nam pomoći da shvatimo kako je smrt dio životnog ciklusa, kako nitko nije imun na nju, ali i to da se naš život, jednom kada izgubimo voljenu osobu, mora nastaviti. Ne samo zbog njih nego i zbog nas samih.

Svaki od naslova koji slijede u sebi nosi svoju priču, no sve ih povezuje jedna stvar – pitanja o tome što je zaista vrijedno u ovom ograničenom vremenu koje imamo na ovom svijetu?

John Green: Greška u našim zvijezdama

Greška u našim zvijezdama autora je vinula u zvijezde, te je zauzela i prvo mjesto najprodavanije knjige na ljestvici New Yorka Timesa 2012. godine, kada je i objavljena. Dvije godine kasnije slijedila je i filmska adaptacija ove uspješnice koja prati živote dvaju tinejdžera oboljelih od raka.
Hazel je tipična američka djevojka iz susjedstva koja zbog bolesti više ne pohađa nastavu, a Augustus, kojeg upoznaje na satima grupe za pomoć oboljelima od raka, svoju je bolest pobijedio. Ili se barem tako čini… Dvoje mladih zaljubljenih ima ograničeno vrijeme zajedno, no uspijevaju čak i otputovati u Amsterdam, što je Hazelina životna želja. Bore se za svoju ljubav i protiv bolesti, no život ima druge planove.
Ova topla i dirljiva priča pružit će utjehu svima koji su zbog bolesti izgubili voljene te ih podsjetiti na to da će, dokle ih se god sjećamo, zauvijek biti s nama, na neki način.

Lisa Genova: Svaka nota odsvirana

Dok je u svome prvijencu Još uvijek Alice, Genova posvetila pažnju Alzheimerovoj bolesti, u svome romanu Svaka nota odsvirana još se jednom maestralno dohvatila slične tematike. Ovaj put radi se o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS), neurološkoj bolesti koja zahvaća motorne neurone, što uzrokuje oduzetost mišića i spori gubitak tjelesnih funkcija. Ta je bolest snašla Richarda, slavnog pijanista u naponu životne snage koji o toj bolesti ne zna ništa, no uči kako mu ona utječe na svaki aspekt života, sve do samog kraja.  

Paul Kalanithi: Dah koji život znači 

Da teške bolesti ne zaobilaze ni liječnike, pokazuje remek-djelo Dah koji život znači koje je napisao Paul Kalanithi, neurokirurg s američkog Stanforda. Tijekom svoje čitave karijere susretao se sa smrću pacijenata i proučavao sve njezine aspekte, no jednom kada je njemu potvrđena fatalna dijagnoza, i to u njegovim ranim tridesetima kada je trebao biti u naponu snage, smrt dobiva sasvim drugo značenje.
Shvativši koliko mu je još malo vremena ostalo, osjetio je potrebu da kaže još mnogo toga. Sjetio se svog sna koji je imao kao dječak – bio je zaljubljen u književnost i pretpostavljao je da će postati pisac. Traženje smisla života između stranica knjige bila mu je najveća pustolovina. Sada, dok mu vrijeme curi kao u pješčanom satu, odlučio je ostvariti taj san i pokušati odgovoriti na pitanja poput: Zbog čega živimo? Koji je smisao svakog našeg buđenja, svih naših trpljenja i nastojanja?

Clare Swatman: Prije nego što odeš 

Svatko od nas teži pronalasku svoje srodne duše. Jednom kada je nađemo, ne pada nam na pamet da je pustimo, a smrt nam se čini kao nešto nezamislivo. S tom osobom želimo sve – obitelj, sreću, ljubav. Tako je bilo i s Edom i Zoe, junacima romana Prije nego što odeš. Upoznali su se još u studentskim klupama, a kasnije ostvarili sretnu vezu.
Iako je veza s godinama izgubila svoj čar i već na početku romana saznajemo da im brak nipošto nije bio savršen, Edova iznenadna pogibelj u nesreći sve mijenja. Zoe je potpuno slomljena i ne zna kako nastaviti živjeti. Kada silom pokušava iz sebe izbaciti tugu, i sama doživi nezgodu. No ti dani daju joj priliku da ponovno „proživi“ svoje dane s Edom. Želi mu reći još toliko toga. Ima li ipak još vremena?

John Grogn: Marley i ja 

Nisu samo voljene osobe te koje u našim srcima mogu ostaviti veliku prazninu. Jednako je i kućnim ljubimcima koji nam postanu pravi članovi obitelji. Takva priča prati roman Marley i ja, prema kojem je snimljena i filmska uspješnica.
Male Marleyeve šapice sasvim su slučajno ušle u idilični život mladog bračnog para Johna i Jenny Grogan i promijenile ga na sve moguće načine. Od nereda u čitavoj kući, pomalo neprihvatljivog ponašanja pred gostima, žvakanja cipela i nakita, Marley je bio „težak“ pas, no svejedno je svojom dobrodušnošću osvajao živote svih koji bi ga upoznali. Kako godine prolaze, tako se i obitelj Grogan mijenja, dobiva nove članove, proživljava bračnu krizu i bolesti, a jedino što je postajno je Marley. Međutim, i Marleyjeve godine nepovratno prolaze, ali lekcije koje je naučio ovu obitelj zauvijek će ostati dio njih.
Iako je tuga zbog gubitka ljubimca uz kojeg smo odrastali i stasali u osobu kakva smo danas jedna od težih stvari s kojima se moramo suočiti u životu, vrijedi pamtiti sve one trenutke koje smo proveli u šetnjama, bacanju loptice i nagrađivanju keksićima. Naše male šapice voljele bi da ih pamtimo baš takve.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje