Image alt text

Kako obilježiti najinspirativnije citate iz knjiga? Postoji jednostavan i šareni način...

13.08.2019.
Piše: Hoću knjigu

Čitanje knjiga pruža nam neiscrpan izvor informacija. Čitajući dobivamo uvid u neke od najvećih umova ljudske povijesti, svu njihovu mudrost, a ujedno dobivamo odgovore na neka od najtežih i najvažnijih životnih pitanja. Poneke rečenica iz knjiga, neovisno o žanru, mogu nas prodrmati, navesti na razmišljanje, pa čak i promijeniti naš pogled na život. Upravo zato takve rečenica trebamo posebno obilježiti.

Mnogi od nas podcrtavaju rečenice u knjigama, koriste se markerima ili pak čak savijaju uglove stranica kako bi si označili gdje se nalazi važna misao koju vrijedi upamtiti ili podijeliti. No postoji i način obilježavanja citata i izrađivanja bilježaka koji je mnogo nježniji prema knjigama, a krije se u višebojnim zastavicama.


Sve je počelo s eksperimentalnim ljepilom... 


Potekle od šarenih post-it ili samoljepljivih papirića, zastavice imaju jednaku ulogu – na jednostavan i učinkovit način obilježiti dio teksta koji iz nekog razloga želimo posebno izdvojiti tijekom čitanja. No to ne bi bilo moguće da nije bilo Arthura Frya i Spencera Silvera te njihovih post-it papirića.

Naime, upravo su oni osmislili višenamjenske samoljepljive papiriće bez kojih je danas nezamisliv dan u uredu, ali i čitanje bilo koje knjige, od lektira do stručne literature za pripremu ispita.

Silver i Fry bili su inženjeri kemije koji su radili u tvrtki Minnesota Mining and Manufacturing Company, poznatijoj pod kraćim imenom 3M. Šezdesetih godina 20. stoljeća u njihovim se laboratorijima eksperimentiralo s ljepilima, a 1968. proizveden je prvi visokokvalitetni no slaboprianjajući adheziv. Ipak, nitko u čitavoj tvrtki nije mogao osmislili što bi se moglo napraviti s tim proizvodom. No Silver je bio ustrajan i tražio načine primjene adhezivnog ljepila. Dvadeset godina kasnije njemu i Fryu „upalila se žaruljica“.

Fry je bio aktivan član crkvenog zbora kojem ništa nije više išlo na živce nego situacija kada bi mu iz knjige pjesama ispadali listići kojima je obilježio stranice. Nakon što je saznao za Silverov izum, palo mu je na pamet da bi njegovo ljepilo mogao staviti na svoje papiriće. Nakon mnogostrukih pokušaja, rođen je današnji post-it papirić koji je inspirirao i druge proizvode.


Kako višebojne zastavice koristiti u čitanju? 


Njegove brojne verzije u različitim bojama i dimenzijama neizostavan su dio naše svakodnevice, a upravo nam njegova najmanja verzija, od milja zvana zastavica, može najviše pomoći u aktivnom čitanju i bilježenju omiljenih citata.

Naime, aktivno čitanje je najjednostavniji način uključivanja u tekst te bilježenja i pamćenja činjenica koja su nam u njemu najvažnije. U tom trenutku prestajemo biti pasivni čitatelji koji će jednom kada odlože knjigu zaboraviti na sve što ona nosi te se, kao što kaže i sam naziv termina, zaista aktivno uključujemo u proces čitanja.

Iako postoji više načina aktivnog čitanja, od kojih neki uključuju i tablice, pitanja koja postavljamo sami sebi prije i nakon čitanja, te označavanje poznatih i nepoznatih informacija, ono se također može iskoristiti i za obilježavanje citata iz knjige koji su nam privukli posebnu pažnju.

Za to će vam trebati svega nekoliko stvari: inspirativna knjiga, vesele zastavice, tehnička ili grafitna olovka s gumicom i bilježnica, a koraci koji slijede ne mogu biti zabavniji i lakši za pravog knjigoljupca.

  1. Dok čitate knjigu, uz sebe imajte olovku i signir zastavice.
  2. Naučite kako u tekstu razlikovati važno od nevažnog, odnosno kako prepoznati citate koji na najbolji mogući način predstavljaju piščev opus, određenu korištenu tehniku pisanja ili pak naprosto najbolje ocrtavaju važnost i jedinstvenost određene knjige. U konačnici, nije svaka rečenica iz knjige vrijedna divljenja i bilježenja.
  3. Važne citate obilježite zastavicom. Neka njezin ljepljiv dio označava red u kojem počinje citat, dok njezin neljepljiv dio visi izvan stranice kako biste ga kasnije mogli lakše pronaći. Također možete određenu boju pripisati određenoj kategoriji. Primjerice, žuto može označavati monolog protagonista, ružičasto opisivanje, plavo posebno inspirativne misli o problematici kojom se bavi knjiga i slično.
  4. Kako biste se kasnije lakše snašli, olovkom u retku koji je obilježen zastavicom označite početak rečenice koju kasnije želite prepisati, kao i njezin završetak. Svakako izbjegavajte kemijske olovke i markere.
  5. Jednom kada ste završili s čitanjem knjige, vratite se zastavicama. Ponovno pročitajte odlomke ili rečenice koje ste obilježili, a potom ih prepišite u bilježnicu u kojoj, primjerice, skupljate, najljepše književne citate. Svakako zapišite iz koje je knjige određeni citat i tko je njezin autor, a potom gumicom obrišite one lagane oznake olovkom.

 

I to je to! Jednostavan, šaren i nadasve aktivan način čitanja kojim ćete zauvijek sebi sačuvati omiljene citate koje ćete moći koristiti godinama u raznim situacijama. A najbolje od svega je to što su i zastavice višekratne pa ih možete iskoristiti za čitanje kilograma i kilograma knjiga.


Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?