Image alt text

Jesen stiže uz nove Book box pakete

29.09.2021.
Piše: Tatjana Barat

Pečeni kesteni, topla šalica, mirišljava dekica i dobra knjiga jedina su četiri sastojka potrebna za najljepšu jesen. A ubrojite li u to i sve knjiške i ne-knjiške sitnice koje su naši pretplatnici uhvatili u svom Book box paketu, naše knjigoljupce očekuje ne samo najljepša jesen, nego jesen iz snova.

Prijelom – Dani Atkins

Što je za vas sreća? Jeste li se susreli s njom i uhvatili njezine šarene boje? Vjerujemo da jesite jer je ona u sitnicama, a često nam život pruža druge prilike da je ugrabimo ako još nismo.
Psiholozi je definiraju kao  trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo te postignuća. Upravo je to tražila i Rachel, junakinja romana „Prijelom“ Dani Atkins.

„Moj je prvi život završio u dvadeset dva sata i trideset sedam minuta kišne noći u prosincu na pustoj ulici pokraj stare crkve. Moj drugi život počeo je desetak sati poslije, kad me je probudilo zasljepljujuće svjetlo, s teškom ozljedom glave i životom kojeg se uopće nisam sjećala. Bila sam okružena prijateljima i obitelji i zbog toga mi je trebalo biti lakše. Ali nije, jer je jedno od njih bilo mrtvo već duže razdoblje“ – rečenice su kojima nas Rachel uvodi u svoju priču.

Njezin naizgled savršeni život koji uključuje vrlo zgodnog dečka, divne prijatelje i mogućnost da za nekoliko tjedana pođe na studij znači da nikad nije bila sretnija. Sve do dana u kojem je izgubila njega. Pet godina kasnije još se uvijek pokušava pomiriti s tragedijom koja je sve promijenila.  Kada se vraća u svoj rodni grad prvi put nakon dugog vremena, shvati kako je proždiru misli o životu kakav je mogla imati. Slomljena je. Pita se zašto se baš njoj to trebalo dogoditi.

No nakon što doživi nezgodu i probudi se u bolnici s teškom ozljedom glave, Rachel otkrije da život o kojem je sanjala možda ipak može biti stvaran. Ne mogavši povjerovati vlastitim sjećanjima, Rachel počinje živjeti život u kojem je muškarac kojeg je izgubila živ i zdrav, ali u kojem je zaručena s nekim drugim...

Prijelom je, bez imalo sumnje, roman koji će vas nagnati na razmišljanje, posebice o drugim prilikama. Sva bića imaju pravo na drugu priliku, a Rachel je iskusila kako je to kada život piše neke svoje priče.

No gdje se nalazi ta točka prelamanja koja definira što je to druga prilika i kako doći do nje? Što napraviti ako nam se pruži? Treba li je prigrliti ili se držati starih obrazaca? U tome nam mogu pomoći iskustva književnih junaka koja potiču na razmišljanje, a ovo je upravo takva knjiga, idealna za čitanje pod dekicom dok se vani tiho šulja jesen.
 
Stručnjak za ljubomoru – Jo Nesbo

Jeste li ikada osjetili ljubomoru? Nije nimalo ugodno, zar ne? Ipak, to je jedna od emocija koja se često javlja kod ljudskih bića.

Ljubomora je neizvjesnost. Ljubomora je strah. Ljubomora je ponos. Ljubomora je sebičnost. Ljubomora je zavist.
Ljubomora predstavlja zabrinutost odnosno strah neke osobe da može biti ostavljena zbog postojanja treće osobe. Jedna od osoba u vezi postaje ljubomorna tek onda kada uvidi da postoji realna opasnost da izgubi osobu s kojom je u vezi. Za ljubomoru mora postojati realni povod poput flertovanja ili ranijih loših iskustava s istim partnerom, no često je i odraz vlastite nesigurnosti.

Ipak, kada je ona opravdana, može u ljudima pokrenuti lavinu drugih osjećaja za koje nisu ni znali da ih mogu osjećati. I upravo je tu lepezu osjećaja istražio jedinstveni Jo Nesbo u svojoj knjizi „Stručnjak za ljubomoru i druge priče“, i to diljem svijeta.

Naime, njegov junak, inspektor grčke policije, zahvaljujući skupo plaćenim lekcijama iz privatnog života, postaje stručnjak za ljubomoru. Kad na otoku Kalimnos nestane njemački turist, lokalna policija pozvat će upravo njega u pomoć.

U drugoj zemlji taksist pronalazi komad nakita odnosno naušnicu svoje žene u automobilu koji pripada njegovu šefu.
Jedna žena, nakon što je otkrila da ju muž vara s najboljom prijateljicom, leti za London, odlučna u namjeri da skonča svoj život. No tko je muškarac koji u avionu sjedi do nje? Kako će utjecati na njezin život?

Kao što je spomenuto, Stručnjak za ljubomoru i druge priče bavi se snažnim ljudskim emocijama koje su povezane s ljubomorom i njihovim mogućim posljedicama. Iako one mogu drastično utjecati na naš život, vrijedno je naučiti da ih možemo kontrolirati i ne dopustiti da upravljaju nama.

Nikoga ne možemo spriječiti da nas zamijeni, ostavi ili prevari. Trebamo prihvatiti sebe, ali i ljudske odnose koji su poput živog organizma – mijenjaju se. Naučiti kako prihvaćati druge, znati da ih ne možemo kontrolirati ili prisiljavati na nešto, pustiti ih da budu ono što žele ili moraju biti, vjerojatno je jedan od najvažnijih životnih projekata. No ima velik potencijal za uspjeh.
Kako doskočiti tome, pokazat će vam pravi stručnjak za ljubomoru.
 
Teško je biti Bog - Arkadij Natanovič Strugacki Boris Natanovič Strugacki

Jeste li kada razmišljali o tome koja je cijena ljudskog napretka? Zašto nam se čini da smo nezadovoljni što više imamo? Zašto se, s druge strane, ponekad opiremo napretku? Što je to što nas koči u našem putu prema naprijed? Zašto se ponekad doima da nam je u redu trpjeti sve ono čime smo nezadovoljni? Je li to samo linija manjeg otpora, lijenost ili nešto treće? Zašto vjera sve dodatno komplicira?

Ova su pitanja, zaogrnuta u ruho romana, sebi postavila te na njih pokušala odgovoriti braća Strugacki, Arkadij i Boris. Braća Strugacki najpoznatiji su ruski SF književnici. Knjiga koju držite u rukama prvi je put objavljena davne 1964., a savršeno tematizira problem etičkih aspekata određenih povijesnih razdoblja.

Iako je bila zamišljena kao gotovo pa pikarski roman, tijekom pisanja braća su odlučila kroz roman progovoriti o sudbini društva potonulog u mrak koje se opire svjetlijoj budućnosti te time počeli stvarati osebujan stil pisanja nastao kao posljedica sovjetskog racionalizma.

Junak Anton je operativac je sa Zemlje koji se nalazi u tajnoj misiji na tuđinskoj planeti nastanjenoj ljudskim bićima čija društva nisu napredovala dalje od srednjovjekovlja. U liku plemića imenom don Rumata, Antonov je zadatak da u srednjevjekovnom kraljevstvu Arkanar promatra i čini promjene, ali bez izravnog uplitanja. Utjelovljujući arogantnog plemenitaša, sklonog dvobojima i tučnjavi, nikada nije bio poražen, ali isto tako, ne smije ubiti.

Kako to obično biva, u sve se upliće i najsnažnija i najčišća ljudska emocija – ljubav. Osjećaji koje ima prema lokalnoj djevojci Kiri u njemu izazivaju želju da spasi kraljevstvo od spletkarenja don Rebe, kraljevog prvog ministra… Međutim, dobio je zapovijedi da se ne smije petljati ni u što. Što mu je činiti? Što će se dogoditi ako posluša naredbe, a što ako ih ignorira?

Roman koji je proglašavan remek-djelom ruske SF književnosti, ali i svjetske, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Dok propituje jednu od najvećih društveno-povijesnih tema, ljudski napredak, nimalo ne uljepšava stanja u povijesti. Štoviše, vrlo je realno prikazano ono čemu su naši preci i mogli svjedočiti i o čemu postoje brojni povijesni dokazi – Crkva je vrlo učinkovito ugnjetavala one koji se nisu slagali s njezinim idejama te nastojala uništiti svaki oblik napretka. Iako je to nešto što je u nekim društvima prisutno i danas, ohrabruje činjenica da se većina ljudi ipak ne boji zauzeti za sebe i učiniti ono što smatra ispravnim, neovisno o tome što o tome mislile kafkijanske Visoke ličnosti.

Naš Anton jedan je od njih. Uživajte na putovanju s njim.

P.S. Svaku Book box kutijicu ovoga je mjeseca popratila i Ziaja šećernim pilingom u tri zamamna mirisa i boje. Prirodni kristali šećera i karite maslac omekšavaju, intenzivno regeneriraju, zaglađuju i njeguju kožu. Stvara nježni zaštitni sloj koji štiti kožu od dehidracije – a to je točno ono što nam treba u jesenskom periodu želimo li glatke i mirišljave ruke za još ugodnije listanje stranica. Mljac!

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje