Image alt text

Humorom, propitkivanjem i ustrajnošću do ispunjenijeg života uz najbolje romane

09.07.2018.
Piše: Tatjana Barat

Kako se probuditi iz sna? Kako zaista početi živjeti, bilo da se moramo boriti s bolesti ili vlastitim unutarnjim demonima ili pak očekivanjima otuđenog društva?

Odgovore na to znaju junaci naše tri iznimne knjige na koje vam u srpnju donosimo 10 posto popusta u svim Hoću knjigu knjižarama i to u suradnji s književnim blogom Čitaj knjigu.

John Strelecky: Kafić na kraju svijeta

 Kada marketinški direktor John odluči nakon dugo godina napokon otići na godišnji odmor, ne može ni zamisliti da će prevrnuta cisterna prepriječiti njegov put i odvesti ga do kafića vrlo neobičnog imena s još neobičnijim jelovnikom. Naime, u Cafeu Zašto ste ovdje? John odluči okrijepiti se, a kada otvori jelovnik, na njemu se nalaze ova pitanja: Zašto ste ovdje? Bojite li se smrti? Jeste li ispunjeni? Time se ono što je trebalo biti odmor pretvara u pravu potragu za samim sobom, a u tome Johnu pomažu zaposlenici kafića i jedna gošća.

Ova se knjiga naziva „Alkemičarem 21. stoljeća“, a kada je pročitate bit će vam jasno da je tako nazvana s punim pravom. S likom Johna vrlo se lako poistovjetiti jer baš kao i on, mnogi od nas penju se po hijerarhijskoj ljestvici, ovisni su o tehnologiji i mišljenju drugih, pri čemu gubimo sami sebe. Zato je ova knjižica štivo koje bi uvijek trebalo biti uz nas i navesti nas da potražimo ono što zaista želimo u životu.

Gail Honeyman: S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu

Još jedna izgubljena protagonistica krije se iza imena Eleanor Oliphant. Riječ je o jednoj od najzanimljivijih junakinja suvremene svjetske književnosti, a kao i mnogi koji pune tridesetu godinu, Eleanor je itekako izgubljena, ali i usamljena. Svi su joj dani potpuno jednaki: istim putem ide na posao, jede istu hranu, svaki se dan jednako odijeva, a vikende redovito provodi s pizzom i votkom u ruci, dok razgovara na telefon s majkom. Oduvijek je bila vuk samotnjak i zapravo nikada nije razumjela ljude, a istodobno se osjećala potpuno nevidljivom.

No to se počinje mijenjati kada se zaljubi u glazbenika i kada se odjednom poremeti njezina dnevna rutina. Eleanor počinje paziti na svoj izgled, ali počinje i istraživati tko je zapravo ona sama. Putuje u svoju prošlost, pokušava saznati tko joj je otac i svim srcem uranja u promjenu. Na tome putu susreće i svojevrsne „pomagače“ uz čiju će pomoć nastojati izaći iz svoje ljušture u kojoj je provela tri desetljeća.

Iako knjiga govori o najvećoj bolesti 21. stoljeća, usamljenosti, nipošto nije depresivna. Upravo suprotno, prožeta je s toliko humora i životnosti da ćete uživati u svakoj pročitanoj stranici, a Eleanor ćete se još jako dugo sjećati.

Dalibor Talajić: Most ponad burne rijeke

Dok su dosadašnji navedeni junaci nastojali probuditi sebe, autor jedne od ponajboljih hrvatskih knjiga objavljenih ove godine to je želio učiniti za najvažniju osobu u svome životu – svoga sina. Iz očinske vizure govori o sinu kojem je dijagnosticiran autizam. Kako nevolja nikada ne dolazi sama, u gotovo isto vrijeme autor proživljava razvod i smrt majke, ali i čvrsto odlučuje da će svome sinu udahnuti život. Upoznaje nas sa svime što je prolazio s njime: od izbacivanja iz vrtića, vrlo burnim tjednima, ulozi glazbe, baleta i stripa u njegovu buđenju, ali i iznimnoj važnosti stručnjaka koji su mu pomagali da njegov sin napreduje.

Knjiga šalje snažnu poruku o važnosti roditeljske ljubavi i razumijevanja, što John i Eleanor nisu uvijek imali, te njihovom utjecaju na čitav život djeteta. Znate li roditelja čije se dijete bori s autizmom, svakako mu poklonite ovu knjigu. Promijenit će mu pogled na život.

Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?