Image alt text

Friške i knjiške: Novi početci uz naslove koji će nas zaokupiti, nasmijati, ali i navesti na promišljanje

11.01.2021.
Piše: Tatjana Barat

Godina 2020. napokon je iza nas, a s ulaskom u novu svi smo se nadali boljem početku, sreći, ljubavi, malim stvarima i svemu onome što nam je bilo „oduzeto“ u prošloj. No uz trenutna događanja teško se opustiti, ali nam knjige ipak barem malo mogu pomoći u tome. I zato naši knjižari preporučuju različite žanrove za baš svačiji ukus.

Holly Miller: Ti, u mom snu

Jeste li ikada usnuli san koji se nakon toga ostvario, bez obzira na to bio sretan ili ne? Kako je to, dobro zna Joel, junak knjige Ti, u mom snu,  jer ga od djetinjstva proganjaju snovi o dragim mu osobama koji se potom ostvaruju, čak i onda kada to znači gubitke i veliku bol. Zato si je čvrsto obećao da se nikada neće zaljubiti jer ga užasava i sama pomisao na to da izgubi voljenu ženu. I to mu je uspijevalo 35 godina.
S druge strane je Callie, koja tuguje zbog smrti najbolje prijateljice. Potpuno je shrvana, ne zna kako se pokrenuti, kako ujutro ustati iz kreveta, kako se vratiti u rutinu, a ponajmanje kako krenuti u ostvarivanje svojih snova koje je stavila na čekanje. Kada se njih dvoje sretnu, međusobna privlačnost pogodit će ih poput groma. Shvaćaju da se savršeno nadopunjuju i ponovno uče kako je to živjeti u sadašnjosti i biti sretan. A onda Joel usne san kojeg se toliko bojao...
Kako kažu naši knjižari iz City Centa One, „to je knjiga koja će vas istovremeno rasplakati i dirnuti, otkriti vam što je uistinu prava ljubav i poučiti vas važnoj životnoj lekciji“.

Sanja Srdić Jungić: Zvijezde među nama 

Nakon pokojeg desetljeća u Hrvatskoj je 2019. godine objavljen chick-lit, i to iz pera mlade Sanje Srdić Jungić pod naslovom Zvijezde među nama.
To je štivo koje prati djevojku Noru, statisticu na snimanju jedne popularne serije u Dubrovniku te pokazuje književnu junakinju kakva često izostaje u našoj književnosti – samosvjesnu, strastvenu, satiričnu, istodobno pomalo izgubljenu, no itekako snažnu i odlučnu, a sve će joj te karakteristike pomoći kada se nađe u tajnoj vezi, pa i ljubavnom trokutu, preseli na drugi kraj svijeta i donese najvažniju odluku života.
„Napeta i simpatična ljubavna priča je nešto što nam treba za opuštanje u ova mračna i ne baš ljubavna vremena. Čitajući malo se odmičemo od stvarnosti koja nas okružuje, jer svatko od nas se barem jednom u životu zaljubio u filmsku zvijezdu ili nekoga za koga smo mislili da nam je nedostižan, ali ako vjeruješ u ljubav, sve je moguće“, kažu u našem Megastoreu u kojem su i preporučili ovaj naslov.
Vrijedi spomenuti da je Sanja nedavno objavila novi roman Ti si moje sve koji nas vodi na još emotivnije putovanje nego njezin prvijenac.

Marilena Dužman: Mrtav, a gladan 

Humora nam ovih dana nedostaje više nego ikada prije, a upravo to možemo naći u knjizi Mrtav, a gladan.
„Unatoč činjenici da je ovo najdepresivniji mjesec u godini, mi imamo lijek. Zabavan, lagan i pitak roman za razbibrigu kao takav vrlo dobro odrađuje svoj posao“, kažu nam naši knjižari iz riječkog Tower Centra.
A o čemu je zapravo riječ?
Ljubomoran na smrt svojega prijatelja kojem je na pogreb došao velik broj ljudi, Momo stane kovati urnebesan plan. Naum mu remeti nekoliko žena: Sanjica u koju je Momo dugo već zaljubljen, potom Kristina, trgovkinja s najvećim grudima koje je svijet vidio, ali i dotad nevidljiva Pina koja se gura u Momino srce izvanrednom kuhinjom. Zbog svih njih od srca ćete se nasmijati. 

Laura Marshall: Zahtjev za prijateljstvo 

Nismo zaboravili ni na trilere, a iz naše varaždinske knjižare preporučuju naslov Zahtjev za prijateljstvo za koji kažu da je „napet i nezaboravan, prava opsesija za ljubitelje trilera“.
Radnja prati Louise koja svakog dana zapravo želi promijeniti svoj život kojim nije zadovoljna. Kad primi poruku od nekoga iz davne prošlosti, srce joj zamalo stane. Maria Weston je želi dodati za prijateljicu na Facebooku. Međutim, ona je nestala prije više od dvadesetpet godina. Posljednji je put viđena u noći proslave povodom završetka škole i svi vjeruju da je mrtva. A naročito Louise, koja cijeloga života nosi strašnu tajnu. Budući da je Louise primorana otkriti pravu istinu o onome što se dogodilo, jedino što sa sigurnošću zna jest da je Maria Weston nestala one noći, i otada joj se gubi svaki trag, sve do sada…

Margaret Atwood: Sluškinjina priča 

Sluškinjinoj priči ispisane su salve pohvala te prema njoj snimljena i istoimena višestruko nagrađivana serija.
Prema riječima naših djelatnika iz zadarskog centra Supernova, „to je knjiga koja će nas odvesti u svijet koji nam ni danas nije stran, puna duhovitosti i ironije, uz vizionarsku sposobnost kanadske spisateljice“.
To je distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje. Fredova pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane, mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli.

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

„Možete li zamisliti život kojim upravljaju vizualni mediji? Možete li zamisliti život bez prava na osobno mišljenje, bez prava na osobne odluke? Možete li zamisliti život bez knjiga? Roman iz 1953. godine, tada znanstveno-fantastični, proročanski zrcali sliku današnjeg svijeta“, kažu naši knjižari iz Arena Centra o romanu Fahrenheit 451, jednom od najpoznatijih distopijskih romana svih vremena.
U romanu upoznajemo Guya Montaga, pripadnika društva kojem strogi zakon brani čitanje knjiga. Štoviše, Guy je jedan od spaljivača kojem je naređeno da spaljuje knjige, kao i kuće u kojim se one nalaze. Jedini izvor bilo kakvih informacija o svijetu tome je društvu televizija. Svako kućanstvo koje poštuje zakon odnosno ne čita knjige, opremljeno je velikim ekranima na kojim se 24 sata dnevno emitiraju serije čiji je cilj negirati bilo kakvo postojanje ljudskih emocija i radosti života. Ipak, Guyeva susjeda Clarissa nikada ne gleda televiziju, a u njenim očima on vidi nešto što nikada nije vidio kod svoje supruge - sreću, veselje, volju za životom.
No naučen na uhodani put spaljivača knjiga, Guy nastavlja svoj posao, sve dok jednom slučajno ne zaviri u knjigu koju bi trebao spaliti...

Lisa Taddeo: Tri žene – Priče o žudnji

Seksualnost žena još se uvijek sasvim neopravdano smatra tabu temom, no to je odlučila promijeniti knjiga Tri žene: Priče o žudnji, utemeljena na gotovo deset godina prikupljanja izvješća i priča stvarnih žena.
U predgrađu u Indiani upoznajemo Linu, domaćicu i majku dvoje djece čiji je brak nakon deset godina ostao bez strasti. Lina je gladna ljubavi, svakodnevno se bori s napadajima panike, a nakon ponovnog povezivanja s nekadašnjom ljubavlju putem društvenih mreža ulazi u izvanbračnu vezu koja je ubrzo potpuno zaokuplja. U Sjevernoj Dakoti upoznajemo Maggie, sedamnaestogodišnju srednjoškolku koja je navodno u tajnom fizičkom odnosu sa svojim naočitim oženjenim učiteljem engleskog. Posljedičan kazneni postupak uzburkat će njihovu tihu zajednicu. I naposljetku, upoznajemo Sloane, prelijepu, uspješnu i profinjenu vlasnicu restorana, koja je u sretnom braku s muškarcem koji uživa gledati je u seksualnom odnosu s drugim muškarcima i ženama...
„To je publicistička knjiga koja se čita kao roman.
Iznimno, iskreno i neposredno djelo“, kažu naši knjižari iz  splitskog Joker Centra.

David Perlmutter i Kristin Loberg: Inteligentna prehrana 

Početkom nove godine mnogi od nas donose i odluku o tome da će poraditi na svojoj težini. No dijete nisu dugoročno održive i zato nam treba stabilniji i realniji način prehrane. Upravo takav možemo naći u knjizi Inteligentna prehrana koju preporučuju naši djelatnici iz Supernova Garden Malla.
„Ako želimo promjenu i zdraviju prehranu, ne postoji bolje vrijeme za to od siječnja. Idealan je za započeti pozitivne promjene. Za takav korak svaka će pomoć dobro doći, a ova knjiga je ono što vam treba za dobar početak“, kažu.
Autori u ovoj knjizi objašnjavaju kako ugljikohidrati i šećeri djeluju na naš mozak i zdravlje općenito. Program iz ove knjige može pomoći kod mnogih zdravstvenih problema: ADHD-a, anksioznosti i kroničnog stresa, kronične glavobolje i migrene, depresije, šećerne bolesti, artritisa, nesanice, osjetljivosti na gluten, iritabilnog kolona, problema s pamćenjem, poremećaja raspoloženja, prekomjerne tjelesne težine i još mnogo toga, i to za mlade i starije.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje