Image alt text

Friške i knjiške: Dekicu i čaj u ruke jer krećemo na knjišku pustolovinu od susjednog dvorišta do Islanda

05.11.2020.
Piše: Tatjana Barat

Kraći dani i duže večeri, uz pokoju maglu i kišu – zvuči savršeno za čitanje novih naslova, zar ne? Iako je ovaj studeni drugačiji od svih drugih na koje smo navikli, posebno za knjigoljupce koji su ostali bez svog najdražeg sajma, tu su uvijek online i fizičke knjižare u kojima možemo utažiti svoju glad za novim naslovima. A ove jeseni zaista možemo birati mnogo toga. Neke od najzanimljivijih knjiga objavljenih dosad u ovoj godini preporučuju i naši knjižari.

Rosa Ventrella: Priča o jednoj obitelji

Jedna posebna obitelj, no na prvi pogled poput brojnih koje nas okružuju, predstavljena je u romanu Priča o jednoj obitelji koji će nas povesti u živopisnu Italiju.
Pomalo šekspirovski, autorica nas uvodi u priču u čijem će središtu biti Marija i Michele, prijatelji od malih nogu koji se postepeno zaljubljuju jedno u drugo. No kada Marija doživi veliki gubitak, ta ljubav pada u drugi plan. Michele je sada dio suparničke obitelji...
„Riječ je o uistinu posebnom romanu. S radnjom smještenom u siromašno predgrađe Barija i junakinjom koja se odmalena hrabro nosi s predrasudama male zajednice, ova priča čitatelju donosi nezaboravne likove te potpuni doživljaj jedne skrivene kulture“, kažu naši djelatnici u novootvorenoj knjižaru u centru Supernova u Zadru.

Julie Caplin: Mali hotel na Islandu

Gotovo da i nema osobe koja se ove godine nije poželjela naprosto sakriti negdje daleko od svih problema koji nas okružuju. Island se čini kao savršeno mjesto za bijeg.
Nešto slično dogodilo se i Lucy, junakinji romana Mali hotel na Islandu. Razočarana u ljubav i nakon propale karijere, želi otići što dalje od svog života u Engleskoj. No kada prihvati posao upraviteljice hotela Northern Lights, ne očekuje da će je put odvesti u zemlju vrućih izvora i ledenjaka posutih snježnim pahuljama – i to u društvu predivnoga škotskog barmena Alexa. Odlučna u namjeri da promijeni svoj život, Lucy hotel želi pretvoriti u najromantičnije odredište na Islandu, premda je njoj romansa posljednja stvar na pameti. Iako, čini se, život ima neke druge planove...
Ova godina nam je stresna i kaotična, pa nema boljeg naslova za opuštanje od ovog. Uz šalicu čaja i keksiće, zavalite se u fotelju i provedite nekoliko sati uz glavnu junakinju Lucy koja pokušava stvoriti mirnu i romantičnu oazu u islandskom Northern Lights hotelu. Dobrodošli, pozivaju napi djelatnici iz riječkog Tower Centra.

Karen  White: Noć kad je nestalo svjetla

Ove smo godine shvatili i važnost prijateljstva, više nego ikada. U trenutcima kada se svijet oko nas rušio spoznali smo tko je uz nas iskren, a tko samo iz koristi. Takvu snagu prijateljstva spoznala je i Merilee Talbot Dunlap, junakinja romana Noć kad je nestalo svjetla. Nedavno razvedena, dolazi sa svoje dvoje djece u Sweet Apple, predgrađe Atlante. Kad njezin propali brak postane jedna od tema anonimnog lokalnog bloga, Merilee nalazi određenu utjehu i mir u društvu svoje stanodavke Sugar Prescott. Zahvaljujući Sugarinim pričama, Merilee počinje drukčije gledati na njihov gradić i njegove imućne kućanice... No onda se pojavi mrtvo tijelo, a ona je glavna osumnjičenica...
„Priča je ovo o prijateljstvu dvije žene te okruženju punom tajni, laži i spletkarenja. Tjera nas na reviziju vlastitih prijateljskih odnosa. Po čemu se mjeri prijateljstvo? Po tome da znaš da će istinski prijatelj tvoju tajnu zadržati za sebe. I znaš da se nikada ne radi o tajni, nego o njezinu čuvanju“, kažu naši djelatnici iz knjižare u splitskom Joker Centru.

Henning Mankell: Psi iz Rige 

Za još više kriminalističkih sati čitanja zavrite i u roman Psi iz Rige koji preporučuju naši djelatnici iz varaždinske knjižare. Riječ je o romanu slavnog švedskog pisca Henninga Mankella koji donosi drugi slučaj istražitelja Kurta Wallandera. On se suočava sa slučajem nasukanog čamca za spašavanje u kojem su ležala dvojica mrtvih, ubijenih muškaraca.
„Tragovi ubojstva vode u Rigu. Inspektor Wallander ,koji se neustrašivo bori za pravednost, biva uvučen u podlu zavjeru dovodeći pritom vlastiti život u opasnost...To je napeto štivo koje se ne propušta, iz pera jednog od najboljih pisaca krimića ikada”, složni su u Varaždinu.

Stephanie Wrobel: Oporavak Rose Gold

Roman koji naši djelatnici iz City Centra One opisuju kao „napeti, mračni, uvrnuti i originalni triler koji otkriva sve tajne obiteljskih odnosa” krije se iza naslova Oporavak Rose Gold te opisuje složen odnos majke i kćeri.
Patty i Rose Gold Watts osamnaest su godina provele u raznim bolnicama, noseći se s nebrojenim dijagnozama – ili, bolje rečeno, nedostatkom dijagnoza – i strepeći za Rosein život. Dok je Patty razbijala glavu pitajući se što nije u redu s njezinom kćeri, Rose je povraćala sve što bi pojela, bila prikopčana na cjevčicu za hranjenje, puštala da je odvlače na operacije, te naposljetku postala preslaba da uopće hoda…Ili je sve to samo dobro smišljena Pattyjina laž?
Godinama kasnije Patty izlazi iz zatvora i pokušava raditi na odnosu s kćeri. Hoće li joj uspjeti?

Amelie Nothomb: Žeđ 

Roman kakav se ne viđa često preporučuju naši knjižari iz Arena Centra. Zašto se ne viđa često? Koliko ste puta u ruke primili roman kao što je Žeđ, u kojem se Isus Krist obraća u prvom licu i već prvom rečenicom kaže da je oduvijek znao kako će ga osuditi na smrt?
Genijalno pisano štivo predstavlja Isusa kakvog još nismo vidjeli – istovremeno božanskog, ali i itekako ljudskog.
„Spisateljica hrabro predstavlja lik Isusa Krista i u prvom licu opisuje njegove zadnje dane. Iako je roman napisan na samo stotinjak strana, o njemu ćete razmišljati danima, mjesecima, možda i godinama. To je trpki filozofski roman koji slavi fizički život. Pročitajte ga – možda konačno nađete neke dugo tražene odgovore”, savjetuju naši knjižari.
 
Thomas Erikson: Okruženi lošim šefovima

Thomas Erikson, autor uspješnica Okruženi psihopatima i Okruženi idiotima, donosi nam novi naslov iz svoje radionice – Okruženi lošim šefovima. Već je i sam naslov nešto s čime su se mnogi od nas susreli barem jednom u svom životu.
Ako je šef loš, to može drastično utjecati na naš rad, samopouzdanje i grčeve u želucu koji nas uvijek prate na putu do posla. Međutim, ovdje nam autor ukazuje na to da je moguće funkcionirati s različitim šefovima, pa čak i onima za koje se čini da su izašli ravno iz pakla. Daje vrijedne lekcije o našem odnosu prema radnom mjestu i nadređenima. Bilo da je riječ o oprečnim osobnostima, različitim idejama kako treba obavljati posao, ili jednostavno smatrate da vašem šefu nema pomoći, Thomas Erikson pronalazi način kako da se prilagodite i naučite optimalno funkcionirati u kakvom god se okruženju našli.
„Knjiga je idealna za ljubitelje Eriksonovih prijašnjih naslova i za sve one koji žele naučiti kako biti vođa, jer tu je glavna razlika između dobrog i lošeg šefa. Otprilike“, slažu se naši djelatnici iz Supernova Garden Malla koji preporučuju ovaj naslov.
 
Ante Tomić: Đuro Hodalica

Ante Tomić nedavno je objavio svoju prvu knjigu za djecu koja već osvaja srca malih i velikih čitatelja, a tome svakako pridonose i sjajne ilustracije Tomislava Torjanca. Tako su nam oni predstavili Đuru Hodalicu, čvorka koji se zbog nezgode u djetinjstvu boji letjeti. Njegovo jato nije za to imalo nimalo razumijevanja pa je siroti Đuro, kojemu su zlobnici nadjenuli nadimak Hodalica, bio izvrgnut ruglu i odbacivanju vršnjaka i starijih čvoraka, a čak ga se i rođena obitelj sramila. Tako je bilo sve do jednoga dana u kojem su se srčanost i hrabrost pokazale daleko važnijima od letačkih vještina...
„Ono što bismo trebali neprestano ponavljati zadnjih dana, u kojima smo svi nekako na rubu, jest da budemo ljubazni jedni prema drugima, jer nikada ne znamo što ovog drugog tišti. Pogotovo sada razloga je bezbroj. Također ne smijemo zaboraviti da, kada smo na vrhu, budemo pristojni i pošteni prema ovima koji nisu, jer nam se uvijek lako može dogoditi da se uloge okrenu. Zar treba još koja preporuka za ovu prekrasno oslikanu basnu, koju je izvrstan Ante Tomić ispričao uzevši u obzir naš mentalitet, te da priča bude zanimljiva svim generacijama? Dobili smo još jedan klasik koji će biti s nama puno godina”, zaključuju djelatnici našeg zagrebačkog Megastorea.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje