Image alt text

Deset preporuka za novu školsku godinu

29.08.2023.

Piše: Valentina Namesnik, mag. bibl.

Nova školska godina započet će 4. rujna te su polako krenule pripreme za školske klupe. Školarcima je važno pripremiti potrebne knjige i školski pribor kako bi spremniji i motiviraniji krenuli u novi razred. Donosimo vam preporuke knjiga i pribora koji će koristiti učenicima te će im uljepšati novu školsku godinu.

Kod odabira školske torbe ili ruksaka važno je pronaći torbu koja djetetu trenutno pristaje veličinom i udobnošću. Djeca koja tek kreću u prvi razred nipošto ne bi trebala nositi ruksake već ergonomski oblikovane školske torbe koje omogućuju minimalno opterećenje kralježnice, ali i bolju preglednost, organizaciju i urednost knjiga, bilježnica i školskog pribora u torbi. Baš poput isprobavanja obuće i odjeće, važno je da školarac isproba torbu. Dakako, svakom djetetu bit će važan i dizajn torbe, pa će pritom važnu ulogu kod odabira torbe ili ruksaka odigrati boje i motivi. Za mlađe školarce preporučamo Herlitz torbe, a za starije školarce moderne Pepe Jeans i Adidas ruksake koji dolaze u raznim bojama. U svakoj Hoću knjigu knjižari pronaći ćete djelatnike koji će vam pomoći da s djetetom odaberete torbu koja mu najbolje pristaje.

Obična voda najzdraviji je napitak, a stalno hidriranje izuzetno je važno za tjelesne i mentalne sposobnosti. Kako biste djetetu stvorili naviku stalnog hidriranja, nošenje termo boce za vodu idealno je rješenje.  Chilly's boce su praktične, dolaze u tri različite dimenzije i u predivnim bojama. Zbog mogućnosti da održe napitak toplim ili hladnim, idealne su i za tople čajeve koji će u zimskim mjesecima dobro doći. Termo boca od 350 ml praktična je za svakodnevno nošenje i korištenje. Dostupne su i boce od 500 ml i 1000 ml.

Školarci se kod pripreme za novu školsku godinu posebno vesele kupnji neobičnog i simpatičnog školskog pribora koji će im svakodnevno koristiti i uljepšavati školske klupe. Razveselite ih ovim neobičnim Pinocchio šiljilom, koje će ih podsjećati na poznatu Collodijevu bajku i uljepšat će aktivnost oštrenja olovaka i bojica. Svakodnevno oštrenje pribora pokazuje djetetovu urednost u pernici, ali i u bilježnici pa je važno stvoriti tu naviku od prvoga razreda. Za starije školarce, pronaći ćete simpatična šiljila u obliku kamere ili „kave za van“.

Globus je koristan kod učenja zemljopisa i geografije, a često je zanimljiv i puno mlađim školarcima. Posebno će im se svidjeti Alaysky's globus uz kojeg je dostupna besplatna aplikacija sa sustavom proširene stvarnosti. Globus ima edukativnu vrijednost i djecu će potaknuti na samostalno učenje i istraživanje kroz igru. Plašt je na hrvatskom jeziku, a globus ima LED osvjetljenje, koje se može koristiti kao svijetlo.

Mnogi školarci posebno se vesele odabiru bilježnica te kod odabira pažnju pridaju motivima na koricama te se često odlučuju za bilježnice sa životinjskim motivima, kakve nudi Target. Kod kupnje svakako vodite računa da su bilježnice namijenjene razredu koje dijete polazi, a ponekad je dobro pričekati s kupnjom sve do prvoga tjedna nastave kada učiteljice savjetuju koje bilježnice je najbolje koristiti.

5.10.2023. 2:56:05

Hrvatski pravopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje sastoji se od pravopisnih pravila, napomena, objašnjenja, savjeta, pojmovnika i opsežnoga pravopisnog rječnika s 35 000 riječi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je korištenje ovoga pravopisa u osnovnim i srednjim školama. Pravopis će biti vrijedan i koristan za svakog školarca od 5. razreda nadalje.

5.10.2023. 2:56:05

7. 1000 izuma i otkrića

Ilustrirana dječja enciklopedija ključnih izuma i otkrića popisanih po godinama uz zanimljive činjenice o izumu i izumitelju. Enciklopedija obuhvaća izume i otkrića iz područja znanosti, tehnologije, transporta, medicine i matematike, koji su zauvijek promijenili tijek civilizacije. Uz ovu enciklopediju, djeca će samostalno učiti i istraživati te pritom savladati mnoge pojmove i imena koje će tek učiti u školskom gradivu ili će knjiga biti izvrsna nadopuna onome što uče.

5.10.2023. 2:56:06

Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet, Rachel Ignotofsky

U ovoj knjizi djeca će upoznati doprinos zapaženih žena iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike od antičkog pa sve do suvremenog doba. Autorica ovom knjigom želi potaknuti djevojčice i žene da se posvete onome čemu teže i o čemu sanjaju. Knjiga će biti izvrstan poticaj svim školarcima, prigodan poklon školarcu, ali i nadopuna školskom gradivu. 

5.10.2023. 2:56:06

9. Ivana Brlić Mažuranić: ilustrirana biografija

Ivana Brlić Mažuranić: ilustrirana biografija ; Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić Mažuranić, Dubravka Zima

U 2024. godini obilježava se 150. obljetnica rođenja hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, koja je u Hrvatskoj i svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Njezina djela uvrštena su u obaveznu lektiru i brojni će učenici sa svojim učiteljima i knjižničarima u nadolazećoj školskoj godini svoje aktivnosti posvetiti poznatoj književnici. Kod pripreme aktivnosti, izložba i radionica, pomoći će dvije izvrsne knjige, raskošno ilustrirana biografija o Ivaninom životu namijenjena mlađim školarcima te biografija Ivane Brlić Mažuranić za učenike viših razreda i srednjoškolce. 

5.10.2023. 2:56:06

10. Klimatske promjene: o čemu je riječ?

Klimatske promjene: o čemu je riječ?, Tom Jackson, Cristina Guitian

Kroz knjigu autor govori o bitnim činjenicama i važnim osobama vezanima za klimatske promjene, a mlade čitatelje motivira i potiče na razmišljanje o klimatskim promjenama kako bi upravo znanjem i reakcijama mogli djelovati i učiniti pozitivne promjene za klimu. Sjajna knjiga koja će uz ilustracije pobuditi interes u mladim čitateljima i pripremiti ih za promišljanja i djelovanja u vezi  klimatskih promjena. 

Pretplati se na newsletter

Šaljemo ti isključivo važne informacije, kao što su akcije, novi proizvodi i obavijesti.

Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.

Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate kolačiće?