Image alt text

Casio STEAM: Kalkulatori s notom umjetnosti koji će inspirirati učenike

21.10.2021.
Piše: Hoću knjigu

Jeste li ikada razmišljali o tome je li moguće spojiti kalkulatore i umjetnost? Poznati proizvođač kalkulatora Casio odlučio je napraviti upravo to, pa svoje proizvode uljepšati pravim malim umjetničkim djelima, i to takvima koja će nadahnuti učenike.

Svojom posebnom kolekcijom Casio STEAM, ovaj proizvođač nastoji potaknuti razumijevanje i strast učenika prema znanosti, tehnologiji, inženjerstvu, umjetnosti i matematici, upravo svemu onome što čini STEAM. Naime, STEAM je interdisciplinarni obrazovni pristup koji se usredotočuje na učenje kroz iskustvo, rješavanje problema, vještine suradnje, kritičko mišljenje i kreativnost, a sve to dolazi do izražaja i u ovim posebnim kalkulatorima.

Za ovaj projekt osmislili su pet različitih dizajnerskih poklopaca CLASSWIZ, a na svakome je radio jedan umjetnik.

ŽENE U ZNANOSTI

Kao prava inspiracija za mlade djevojke tu je poklopac naziva Žene u znanosti koji je osmislila Brooke Emmett, dizajnerica i ilustratorica strastvena u stvaranju djela koje pozitivno predstavljaju žene koje se ističu na stereotipnim poljima karijere kojima dominiraju muškarci. Kako je istaknula tijekom rada na ovom projektu, kao dijete nikada nije učila kolika je zapravo uloga žena u znanosti.
„Učili su me da je muškarac bio na Mjesecu, ali nikad nisam znala da su žene predvodnice iza kulisa i da su bile ključne za sigurno putovanje u svemir.“
Svojim doprinosom nastoji inspirirati učenice da se okrenu i tome području, bez ikakvih prepreka.

DIGITALIZACIJA, INŽENJERING I ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Arhitekt i 3D umjetnik Aleksandar Georgiev, bio je oduševljen svemirom kada je bio dijete.
„Njegova ogromna veličina i misterij pobudili su moju znatiželju i zanimanje za znanost. Vjerujem da je ta žeđ za znanjem pokrenula čovječanstvo i potaknula njegov razvoj i napredak. To mi je bila inspiracija za dizajniranje majmuna koji istražuje svemirska prostranstva“, rekao je o svojoj ideji za dizajniranje poklopca.
Isti je umjetnik dizajnirao i poklopac s motivom digitaliziranog mikročipa lista, naglašavajući pritom kako ljudska mašta i želja za znanjem nemaju granica.

BIORAZNOLIKOST

Za zaljubljenike u biologiju savršen je odabir poklopac s motivom drva, a njega je osmislila grafička dizajnerica i ilustratorica Stefana Argirova koja je pojasnila i kako su uopće povezani znanost i umjetnost.
„Na vezu između umjetnosti, matematike i fizike prvi sam put naišla dok sam išla na sate crtanja u srednjoj školi. Da bi se naučilo savršeno crtati u smislu perspektive, potrebno je koristiti znanje o tome kako udaljenost mijenja izgled objekata, a to je fizika. Jedan tipičan multidisciplinarni fenomen je zlatni rez koji je važno estetsko načelo u umjetnosti. Umjetnici to često uzimaju u obzir pri stvaranju kompozicije svog umjetničkog djela. Također se smatra važnim u arhitekturi i matematici. Može se pratiti i u botanici. Fascinantno je istraživati vezu između umjetnosti i znanosti jer je to način da se bolje razumije i njih i svijet općenito“, rekla je.

SNAGA INOVACIJA

Konceptualni umjetnik u polju stvaranja igara Stojan Petrov tijekom osmišljavanja svog dizajna za Casio vidio je buduće znanstvenike i izumitelje kao superjunake i upravo zato stvorio dizajn s motivom krila.
„Možda svi mogu biti superjunaci koji bi mogli oblikovati bolju budućnost. Jer za to nije uvijek važno preskakati nebodere ili ispucavati laserske zrake iz očiju. Ponekad se radi o pronalasku lijeka za rijetku bolest, projektiranju vozila koje troši manje resursa i smanjuje ljudski otisak. Ili se čak može izmisliti nešto malo poput spajalice. Možda je sve što nam je potrebno da postanemo superjunaci jedan par krila koja će nam pomoći da uzletimo“, rekao je.
I upravo je to najbolja poruka koju nam je mogao poslati. Da bismo ostvarili svoje snove, potrebno je samo malo hrabrosti i želje za znanjem, a ovi kalkulatori mogu biti odskočna daska.

Na ograničeno vrijeme svaku kupovinu kalkulatora fx-991EX prati besplatni dizajnerski poklopac po vašem izboru, do isteka zaliha, stoga požurite u Hoću knjigu po svoj primjerak. 

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje