Image alt text

Božićni Book box

06.12.2022.
Piše: Tatjana Barat

Od Hoću knjigu Book boxa bolji je samo – Hoću knjigu Božićni Book box

Napokon je stiglo – novo izdanje knjige „Harry Potter i kamen mudraca“ smjestilo se na police hrvatskih knjižara. Na ovo smo čekali godinama, još od 2007., a sada je vrijeme da ponovno zajedno uronimo u čarobnjački svijet, počastimo se pokojom čokoladnom žabom, omastimo brk pivoslacem i odaberemo svoj štapić. 

Svima znana priča prati dječaka Harryja Pottera koji sve do svojeg desetog rođendana živi sasvim običnim životom i pokušava nositi se najbolje što može s činjenicom da odrasta bez roditelja, s rođacima koji mu nisu posebno naklonjeni. No sve se mijenja kada u njegov dom počinju dolaziti pisma iz Hogwartsa, škole vještičarenja i čarobnjaštva, te kada u njegov život ušeće Hagrid... Sve ostalo je povijest. 

Fenomen Harryja Pottera jedan je od najvećih ikada zabilježenih u književnosti koji je obilježio djetinjstva milijuna djece diljem svijeta, a postoji i literatura koja istražuje taj fenomen. Elementi fantastičnosti isprepleteni s edukacijskom notom prikovali su uz knjige, a kasnije i filmska platna, djecu koja su se vrlo lako mogla poistovjetiti s nekim od likova. 

Knjiški svijet, osim Harryja, posebno je oduševila Hermiona. Pokazala je da se učenjem može daleko stići i da napokon nije važna kratkoročna popularnost u razredu. Djevojčicama je primjer toga kako mogu upornošću i marljivošću mogu postići sve što žele. Osim toga, knjige, od prve nadalje, progovaraju o tematici s kojima se susreće velik broj djece: raspadnutim obiteljima, vršnjačkom nasilju, klasnim razlikama među učenicima, usponima i padovima prijateljstva, traženju vlastite slike u svijetu. No nisu samo djeca ta koja su oduševljena čarolijom Harryja Pottera. Naime, kako su mnogi tzv. milenijalci odrastali uz ove knjige i filmove, nestrpljivo čekajući nove nastavke, na britansko Sveučilište Durham uveden je kolegij „Harry Potter i doba iluzije" na kojem studenti proučavaju fenomen Harryja Pottera iz društvene, kulturalne i obrazovne perspektive te uče o važnosti Harryja Pottera u obrazovnom sustavu 21. stoljeća. 

Sve ovo bilo je nezamislivo kada je autorica pisala retke „Kamena mudraca“. I ti vjerojatno znaš da je bila odbijena nebrojeno puta te da nitko nije želio objaviti ovu knjigu, Na koncu se na taj poduhvat odlučio jedan mali izdavač i objavio ga u svega 500 primjeraka. Međutim, kada se danas zbroje svi primjerci serijala, dolazimo do nekoliko milijuna na gotovo svim jezicima svijeta, uključujući velški, latinski i starogrčki. Kada bi se sve kopije koje su do danas objavljene poredale jedna do druge, mogle bi jedan i pol put okružiti ekvator, a prosječnom čovjeku trebalo bi 2600 godina da pročita baš svaki tiskani primjerak. 

Za početak, počnimo s ovim novim izdanjem A želiš li pak čitanju još dodati čarobnjački štih, Hoću knjigu Božićni Book box pravi je poklon za tebe. 


Uživaj u uranjaju u jedan poseban svijet.  


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje