Image alt text

Provedite vrijeme blagdana uz najljepše božićne priče za djecu

16.12.2023.

Piše: Valentina Namesnik, mag.bibl.

Prosinac je najčarobniji mjesec u godini. Iz kuhinja dolaze mirisi kolača, u crkvama se pjevaju najljepše božićne pjesme, gradski trgovi oblače se u najsjajnije boje, a u našim srcima budi se neka posebna radost i nježnost. Svima nam je potrebno još malo više topline, dobrote i zajedništva no inače. I upravo to je ono što će djeca koja odrastaju pamtiti i nositi u svojim srcima – zajedničko provedeno vrijeme, okupano radošću, ljubavlju i smijehom. U nastavku vam donosimo deset naslova najljepših božićnih priča koje će mališane poučiti o Božiću, potaknuti na maštanje i znatiželju te otvoriti teme za razgovore o vjeri, hrabrosti, ljubavi, pomaganju i pravom smislu Božića. Uz priče, preporučamo vam aktivnosti koje možete raditi s djecom kako biste svaku priču proživjeli u punom smislu i kako bi ona djetetu ostala u sjećanju kao uspomena na zajedničko provedeno vrijeme u toplini obitelji.

Image alt text

Božićna priča

Charles Dickens

Bezvremenska i jedna od najomiljenijih priča o Božiću. Glavni lik je Ebenezer Scrooge, koji je sebičan i škrt direktor banke te prezire smijeh, ljubaznost i Božić. Jedne Badnje večeri Ebenzera posjećuju tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snijegom i obitelji koja se veseli njegovoj smrti, Ebenezer shvaća kakav je i odluči ispraviti svoje krive postupke... 


Ovo je jedna od knjiga koja se generacijama čuva u obiteljskim bibliotekama, pa ukoliko je nemate svakako nabavite ovo lijepo izdanje. Podsjetnik da pogledate i istoimeni film snimljen prema ovoj knjizi.

Image alt text

Zimske bajke

Dawn Casey

Zimske i blagdanske bajke iz cijeloga svijeta koje je engleska spisateljica okupila u jednoj knjizi, s uvodom u svaku priču gdje pojašnjava odakle ta priča dolazi. Takva edukativna priprema male čitatelje izvrsno uvodi u priču i širi im vidike. Posebnu čar ovoj knjizi daju raskošne ilustracije koje ostavljaju bez daha. 


Bajke šalju poruke vjere, dobrote i ljubavi, pa preporučam zapisati one najljepše rečenice i ubaciti ih u staklenku te izvlačiti kao podsjetnik i dnevnu inspiraciju. „Svaki od dvanaest mjeseci svima nam nosi darove, samo moramo otvoriti srce da ih primimo“, samo je jedna od poruka koja nam ukazuje na ljepotu života, a dolazi iz grčke priče Dvanaest mjeseci.

Image alt text

Crvendać Robin

Briony May Smith

Priča je ovo o crvendaćici Robin koja se silno željela uklopiti u obitelj miševa koja ju je posvojila kad je kao mala ispala iz gnijezda. Uz drugačiji izgled, Robin je puno živahnija i glasnija od miševa kojima želi nalikovati. Ne odustajući, crvendaćici pomogne dobrodušna svraka koja joj daje do znanja da će se najbolje uklopiti tako da bude upravo ono što jest – prava ptica. 


Ova topla blagdanska priča pokazat će mališanima koliko je važno prihvaćanje sebe i drugih baš onakvima kakvi smo, kao i vjera u same sebe. Razgovarajte s djecom o prihvaćanju, o ljubavi prema sebi i vjeri u sebe. Zajedno s djetetom zapišite deset stvari zbog kojih je posebno i predivno baš takvo kakvo jest.

Image alt text

Božićne snjegopriče

Knjiga sadrži petnaest priča o zimskim i blagdanskim radostima te igrama i veselju na snijegu, a predivne ilustracije dočarat će mališanima doživljaje veselih junaka ovih priča. Svako će dijete brzo pronaći omiljenu priču i najsimpatičnije likove o kojima će željeti slušati iznova i iznova. 


Čitajući im najdražu priču, potaknite ih da sami ilustriraju svoje likove šarenim flomasterima, a snijeg izradite pomoću vate i zalijepite na crtež. 

Image alt text

Što je bubamara čula za Božić

Julia Donaldson, Lydia Monks

Uzbudljiva blagdanska priča u rimovanim stihovima koja dolazi iz pera jedne od omiljenih dječjih književnica – Julie Donaldson. Mudra mala bubamara čula je pljačkaše kako kuju plan za pravu pravcatu božićnu pljačku. Uz pomoć brojnih životinjskih prijatelja, smislila je kako će pljačkaše Kršnog Krešu i Šašavog Sašu spriječiti u krađi. 


Napišite zajedno s djecom svoju priču u rimi – tema neka bude Božić!

Image alt text

Ne dobiješ za Božić baš sve što želiš, ali ipak se veseliš

Heath McKenzie

Priča koja govori o današnjem dobu kada je naglašena želja za poklonima, a zaboravlja se pravi smisao Božića. Autorica kroz simpatičnu priču pokušava podsjetiti mališane na pravi smisao Božića te na radost i veselje za koje je potrebno tako malo. 


Razgovarajte s mališanima koji su to sve besplatni pokloni – što možemo svakodnevno učiniti za druge da ih razveselimo, od ljubaznosti, smijeha, druženja, priskakanja u pomoć… 

Image alt text

Najljepše božićne priče

U ovoj knjizi kriju se četiri ilustrirane božićne priče: Orašar, Isusovo rođenje, Božićna priča i Jedne divne Badnje večeri. Kroz ove priče donijet ćete u svoj dom malo blagdanske čarolije, podsjetiti na važnost ljubavi i vjere te uživati u zajedničkom čitanju i toplini.


Nakon pročitanih priča, vježbajte s mališanima prepričavanje, uz vašu pomoć mogu pokušati prepričati pročitane priče. Pomoć neka vam budu ilustracije koje prate tekst.

Image alt text

Dasher

Matt Tavares

Dirljiva i topla božićna priča u kojoj je glavna junakinja mlada sobica Dasher. U obitelji sobova Dasher je bila najmlađa, a život joj nije bio lak jer je njezina obitelj bila dio putujućeg cirkusa. Jedne noći Dasher je odlučila pobjeći, prateći zvijezdu Sjevernjaču o kojoj joj je pričala majka. Na putu je ugledala Djedicu kojemu je trebala pomoć jer su saonice bile pune poklona, a vukao ih je samo jedan konj Srebrenko. I tako je mala sobica zauvijek promijenila Božić…


Ova bajkovita slikovnica čitat će se cijelog prosinca, a mališanima će ostati upamćena po hrabroj sobici koja dokazuje da se isplati sanjati i željeti. Razgovarajte s vašim mališanima koji su njihovi veliki snovi…

Image alt text

Dječji Božić

David Litchfield

Veličanstveno ilustrirana slikovnica koja govori o posve novoj legendi kako je nastao Djed Mraz. Nicky Claus radi u Prodavaonici igračaka braće Claus zajedno sa svojim ujacima koji imaju različita zaduženja – Hanz izrađuje igračke, Louis ih provjerava, a Levi dodaje čaroliju kako bi svaka igračka bila posebna i jedinstvena. Jednoga dana Nicky primjećuje djevojčicu koja je pritisnula lice na izlog njihove prodavaonice te otkriva da živi na ulici s mnogo druge djece. Nicky te večeri čvrsto poželi i odluči da sva djeca imaju igračke o kojima sanjaju…


Iako ne možemo pomoći svima, uvijek možemo barem nekome. Igračke koje djetetu više nisu potrebne, možete zajednički darovati dječjem domu, bolnici ili nekom vrtiću. Neka vas ova priča potakne na širenje dobrote.

Image alt text

Kad dogodi se čudo

S. B. Monde

Pustolovni roman za mlađe osnovnoškolce u pravom blagdanskom izdanju s brojnim ilustracijama te zabavnim fontom slova. Priča govori o neobičnom patuljku B Blu koji je jedne noći sletio na zemlju u maloj svemirskoj letjelici. Želeći otkriti svrhu svog postojanja, simpatični ružičasti patuljak na zemlji je naišao na brojne zgode i nezgode, a ono najvažnije, stekao je prijatelje koje će voljeti do kraja života. 


Zaigran i maštovit roman idealna je preporuka za zimske praznike jer će svi mali čitatelji zasigurno uživati u avanturi patuljka s nosićem koji svijetli kad je sretan.

Pretplati se na newsletter

Šaljemo ti isključivo važne informacije, kao što su akcije, novi proizvodi i obavijesti.

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje