Image alt text

Book patrola: Naslovi za povratak u školske klupe i rad na sebi

01.09.2021.
Piše: Tatjana Barat

Rujan je vrijeme novih početaka. Zato su se ovog mjeseca naši knjižari posebno potrudili i odabrali naslove koji su u skladu s tim – štivo za rad na sebi i naslove koji će oduševiti djecu koja opet kreću u školske klupe. Evo njihova odabira.

Fumitake Koga, Ichiro Kishimi: Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima

Knjiga koja pruža izvrstan oblik psihoterapije svakako je japanski književni fenomen Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima. Knjigu su napisala dvojica autora stvorivši tako savršen oblik dijaloga između filozofa i mladića koji traži odgovore. Upravo takav oblik zapisa neodoljivo podsjeća na Sokrata koji je također vodio rasprave sa svojim učenicima. No autori se tematski odmiču od Sokrata i posežu za psihologom i liječnikom Alfredom Adlerom, nekadašnjim Freudovim učenikom i začetnikom tzv. individualne psihologije prema kojoj je temeljni motiv čovjekova djelovanja njegova težnja za dominacijom nad okolinom. Adler smatra da je ona urođena, a ako je pojedinac ne može zadovoljiti, postaje iznimno nezadovoljan svojim životom i samim sobom.
Knjiga koja nam pomaže na putu osobnog rasta i razvoja; osvješćuje nas da je život zapravo jednostavan, ali ga mi sami sebi najčešće kompliciramo zauzimajući pogrešan stav, tražeći potvrde drugih. Ovo je motivirajući filozofski roman o potrazi za istinskom srećom, kažu naši djelatnici iz splitskog Joker Centra.

Elif Shafak: Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela

Pandemija nam je donijela neviđene izazove te drastično utjecala i na mentalno zdravlje. Svakodnevno se događaju podjele i baš zato književnica i aktivistica Elif Shafak, finalistica nagrade Booker, u djelu Kako sačuvati mentalno zdravlje u doba podjela daje svoj pogled na svijet oko nas, a koji je danas, više nego ikad, obilježen nepravdom, podjelama, patnjom i, najnovijom ugrozom, pandemijskom krizom. Uz priču o vlastitom odrastanju ukazuje i na spektar emocija zajedničkih većini ljudi: razočaranost, zbunjenost, tjeskobu, ljutnju i apatiju. Možemo li unatoč svim tim uznemirujućim osjećajima sačuvati mentalno zdravlje, temeljno je pitanje u ovom autoričinu apelu za boljim i sigurnijim svijetom.
Na to žele odgovoriti i naši djelatnici iz Supernova Garden Malla koji kažu:
„To je savršeno rujansko štivo; donijet će osvježenje nakon vrućeg ljeta i našem umu i srcu. Vrijeme je novih početaka, baš kao i glavnoj protagonistici ovog eseja.“

James Clear: Atomske navike

U rujnu počinjemo stvarati i nove navike, a u tome nam sjajan pomoćnik može biti knjiga Atomske navike.
Kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga teme su koje obrađuje ova knjiga.
Bogata je alatima i strategijama koje će vam pomoći da transformirate svaku moguću naviku, neovisno o cilju iza toga, a s time se slažu i naši djelatnici iz Zadra.
„U ovoj knjizi dobit ćete jasne upute o tome kako stvoriti nove navike; znajte da ćete ih s lakoćom usvojiti. Sitne promjene daju čudesne rezultate!“ kažu nam.

Robert James Waller: Mostovi u okrugu Madison

Neovisno o godišnjem dobu, za ljubav uvijek ima mjesta, a jedan od najprodavanijih ljubavnih romana svih vremena, prema kojem je snimljen i film, svakako je Mostovi u okrugu Madison.
Naši varaždinski knjižari slažu se da je riječ o jednom od „najboljih ljubavnih romana svih vremena koji se temelji na istinitoj priči“.
Podsjetimo se: Francesca je usamljena Talijanka, kućanica iz Iowe, a dok su njezin muž i djeca na sajmu u Illinoisu, ona upoznaje i zaljubljuje se u fotografa koji je došao u okrug Madison kako bi snimio foto-kampanju za National Geographic o mostovima iz tog okruga. Četiri dana koja provode zajedno su prekretnica u njenom životu, a ona svoja iskustva zapisuje u dnevnik koji pronalaze njena djeca nakon njene smrti.

Alvaro Bilbao: Dječji mozak objašnjen roditeljima

Kako smo na početku još jedne nastavne godine, pravo je vrijeme za posvetiti veću pažnju upravo djeci i njihovom razvoju. U tome nam značajno može pomoći knjiga Dječji mozak objašnjen roditeljima koju preporučuju djelatnici našeg zagrebačkog Megastorea.
„Posljednje dvije nastavne godine bile su neuobičajene, a i ova će osim onim svakodnevnim izazovima obilovati i onim nesvakidašnjim. Neki bi rekli da nikada nije bilo teže biti roditelj i možda ne bi puno pogriješili. Da bi nama i našoj djeci bilo lakše, pedagozi nam preporučuju da obavezno pročitamo ovu knjigu, te da i iz onih ružnih i lijepih dana izvučemo samo ono najbolje.“
 
Antoine de Saint-Exupéry: Mali princ

Neka djela nadilaze prostorne i vremenske okvire u kojima su nastala, pa čak i oko sebe okupljaju čitateljsku publiku koja se proteže od osnovnoškolaca do umirovljenika. Jedna od takvih knjiga je Mali princ Antoinea de Saint-Exupéryja.
Riječ je o djelu tzv. fantastične književnosti koje gradi irealan svijet na podlozi realnog svijeta, a sve to umotano u priču o susretu avijatičara i zlatokosog dječaka u bespućima pustinje.
Knjiga nastala davne 1943. godine i danas je vrlo aktualna kroz svoju kritiku društva i upozoravanje na prave životne vrijednosti, a upravo je to ono što potiče čak i odrasle na čitanje ovog bezvremenskog djela.
Kako kažu naši djelatnici iz knjižare u Buzinu, to je naprosto „bezvremenski klasik u kojem je Exupery izrekao jednostavne, ali važne istine o pravim vrijednostima života“.

Grupa autora: Velika škola crtanja

Djelatnici naše knjižare u Arena centru pokazali su i svoju umjetničku notu odabirom priručnika Velika škola crtanja. Prema njihovim riječima, „ovaj sveobuhvatni priručnik donosi jednostavne i postupne opise raznih tehnika crtanja pomoću kojih svatko može postati pravi umjetnik“.
Nakon opisa potrebnog pribora, na razumljiv način prikazane su osnove crtanja s praktičnim savjetima za skiciranje. Budući umjetnici na gotovo 200 stranica pronaći će sve što bi ih moglo zanimati: stotine motiva, od prvih skica do dovršenih crteža biljaka, prizora iz prirode, mrtve prirode, životinja, ljudi, arhitekture i tehnike. Produbljivanju umijeća služe posebna poglavlja o perspektivi, svjetlu i sjeni, površinama i strukturi kao i efektima koji se postižu uporabom različitih materijala.

Franck Schwieger: Ja, Zeus, i ekipa s Olimpa

Grčka mitologija oduvijek je zanimala školarce, čak i one kojima inače povijest i nije bio omiljeni nastavni predmet. Toga su se prisjetili i naši knjižari iz City Centra Ona i s polica izvukli sjajnu knjigu Ja, Zeus, i ekipa s Olimpa.
„To je knjiga grčkih bogova koja će djeci i odraslima na šaljiv i zanimljiv način prikazati grčku mitologiju i sve zanimljivosti o bogovima s Olimpa“, kažu.
Zašto veliki junak Ahilej hoda uokolo odjeven u ženske haljine? Kakve veze beauty queen Afrodita i zlatna jabuka imaju s Trojanskim ratom? I zašto Arijadnu zovu "plačljivica s Naksosa"? Ovdje se može saznati sve iz prve ruke. Od A kao Ahilej do Z kao Zeus: bogovi i junaci bez uljepšavanja pripovijedaju najpoznatije priče iz grčke mitologije, a sve to prate i predivne ilustracije.

Jeff Kiney: Dnevnik strašno simpa klinca

O Gregu i njegovim pustolovinama čitali smo već bezbroj puta, a sada je pred nama nešto novo – Dnevnik strašno simpa klinca.
Kako nam kažu naši knjižari iz riječkog Tower centra, „nakon mnogih Gregovih avantura, došlo je vrijeme da čujemo što o njemu i njegovim nepodopštinama misli najbolji prijatelj Rowley u ovom zabavnom štivu s čijim ćete humorom nasmijani krenuti u novu školsku sezonu“.

Neka čitanje počne!

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje