Image alt text

5 kreativnih načina kojima ćete potaknuti ljetno čitanje kod svojih mališana

31.07.2018.
Piše: Tatjana Barat

Iako je ljeto i djeca odmaraju od čitanja lektira, to ne znači da ne smiju zaviriti ni u jednu knjigu. Evo kako ljetni čitanac može biti zabavan kao igra…


U našim se knjižarama diljem Hrvatske može naći pregršt novih i klasičnih dječjih naslova za sve uzraste, a kako biste ljetno čitanje pretvorili u pravu avanturu koja će se pamtiti, donosimo kreativne načine kako to napraviti.


Čitanje razvija empatiju, obogaćuje dječji rječnik

Čitanjem bilo kojeg tipa teksta ostvaruje se nekoliko razina primanja i obrade teksta – misaono, emotivno i fantazijsko. Osim toga, čitanje razvija empatiju, bogati dječji rječnik, poboljšava pamćenje te poboljšava razumijevanje svijeta oko sebe. Koristi čitanja još su veće kada djeca to čine putem igre. Tada nisu ni svjesni da je ono što im se predstavlja proces učenja jer u tom trenutku nisu u okvirima formalnog stjecanja znanja, a to omogućuje veću slobodu i otvorenost novim iskustvima. Zato je ljeto idealno za pretvaranje čitanja u pravu igru, a koristi koje će imati od toga i kada počne nova nastavna godina, mnogostruke su. 

Evo kako čitati tijekom ljeta na pomalo drugačiji način.


Zabavne aktivnosti oko stola 

Sve što trebate je odabrana knjiga, malo mašte, pokoji papir, bojice i kockica s oznakama od jedan do šest kakva se može pronaći u brojnim društvenim igrama. To je dovoljno za brojne varijacije zadataka uz koje će ljetno čitanje biti uživancija. Primjerice, dijete može bacati kockicu, a svaki broj na njemu neka označava drugi zadatak. Recimo, jedinica može biti vezana uz pisanje najave ili reklame za knjigu koju čita, dvojka se može vezati uz dva pitanja na koja bi dijete voljelo dobiti odgovore od likova nakon čitanja, trojka može zadati čitanje omiljenog ulomka kućnom ljubimcu i slično.

Također se poigrajte bojicama pa neka dijete napravi straničnik koji će tematski odgovarati pročitanoj knjizi. Može nacrtati naslovnicu ili osmisliti strip nakon čitanja knjige. Mogućnosti su beskrajne.


Osnujte obiteljski čitateljski klub 

 Diljem zemlje u knjižnicama i školama postoje razni književni klubovi, no zašto ne biste vi s djetetom organizirali jedan u vlastitoj kući? Kupite ili posudite dva primjerka jednake knjige u knjižnici u skladu s djetetovom dobi. Jedan primjerak neka čita dijete, a drugi oba roditelja ili drugi članovi obitelji. Dogovorite vrijeme u kojem morate pročitati knjigu, a potom izmjenjujte iskustva i razgovarajte o tematici knjige i pitanjima koja otvara. Vjerujte, dijete će ovo zauvijek pamtiti.


Lovite što više mjesta, a ne što više knjiga 

 Umjesto da djetetu zadate da tijekom ljeta pročita barem pet knjiga, zašto ne biste okrenuli izazov i zadali mu da čita na pet različitih mjesta? Čitanje u vrtu ispod breze, u parku, na gradskoj plaži ili u šatoru kraj jezera ne zvuči nimalo loše. Fokusirajući se na traženje zanimljivih mjesta, dijete će nesvjesno čitati sve više jer će se lov za lokacijama za njega pretvoriti u lov na „blago“.


Odredite tematsko književno ljeto 

 Ljeto je vrijeme u kojem dijete ne mora čitati lektiru nego ono što zaista najviše voli. Zato možete cijele ljetne praznike oformiti oko tematskog čitanja. Primjerice, ako dijete voli čitati dnevnike poput onoga Pauline P., potražite što više takvih naslova. Ako voli avanture u kojima su dječaci glavni junaci, birajte takve naslove. Ako ga privlače priče u kojima se radnja vrti oko životinja, birajte takve. Pritom je samo važno da dijete odabere ono što je njemu najdraže.


Čitajte izvan okvira 

No ne morate posezati samo za beletristikom. Važno je da dijete bilo što čita jer će mu u suprotnom prvi tjedni rujna biti iznimno teški, pogotovo ako je riječ o djetetu koje je netom završilo prvi razred osnovne škole. Zato neka čita i stripove koji su odlični za učenje o sažimanju teksta, o skladu crteža i riječi, za prepoznavanje onomatopeja i slično. Neka čita dječje zabavnike i dječje časopise. Čak i kada se nalazite u restoranu, dajte mu da pročita jelovnik.

Za kojim god prijedlogom posegnete, imajte na umu da bi ovi preostali ljetni tjedni trebali biti ispunjeni što raznolikijim aktivnostima, ali i sa što više igre. A čitanje može biti jedna od najuzbudljivijih igara.  

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje