Image alt text

23 knjige s kojima ćemo ući u 2023.

29.12.2022.
Piše: Hoću knjigu

I Hoću knjigu ekipa jako voli čitati! A koje su knjige obilježile njihovu 2022. godinu saznajte u nastavku

Realnost je sljedeća - zaista se rijetko dogodi da osoba koja se prijavi za posao u Hoću knjigu ne voli knjige. Iako, naravno, ima dosta pozicija koje ne uključuju direktan rad s knjigama (npr. računovodstvo ili pak nabava asortimana papirnice i darova), većini nas zajednička je strast prema knjigama i zajedno radimo na tome da unaprijedimo knjiški svijet u našoj maloj Hrvatskoj. Poželjeli smo da nas kroz ovaj blog malo bolje upoznate, a kako bismo to drugačije napravili nego kroz knjige? Zato vam donosimo kratki pregled što je najuži Hoću knjigu tim - njih 23 - čitao u protekloj godini i koje će knjige i misli ponijeti sa sobom u 2023. godinu. 

9789538230752.jpgAna Margetić

Voditeljica HK knjižare City Center one East
Ponoćna knjižnica
Ovu knjigu nisam odabrala zato što je najbolja jer sam puno dobrih knjiga pročitala u 2022. Ovo je knjiga koja me najviše iznenadila. Ugodno, naravno. Izgleda da se uistinu najbolje stvari događaju kad ih najmanje očekuješ. Završetkom svakog poglavlja morate nastaviti čitati drugo - to je jedina opcija. Štivo koje nadahnjuje i tjera nas da kroz svijet mašte zamislimo vlastite alternativne živote i jednako tako kako da prihvatimo ovaj koji vodimo.

9789538347320.jpgAndrea Peršić
Voditeljica HK knjižare Varaždin
Buđenje svijesti
Kad ne čitam krimiće, volim pročitati neku dobru knjigu s područja psihologije ili duhovnosti. Jedna od takvih je "Buđenje svijesti" Anthonyja de Mella, koju sam ove godine pročitala po drugi put. To je knjiga koja je ostavila snažan dojam na mene i njezine poruke nosim u 2023. godinu. Ne možemo promijeniti svijet oko sebe, ali možemo svoju percepciju svijeta. O tome na koji način doživljavamo događaje, ljude i njihovo ponašanje ovisi hoćemo li biti sretni ili nesretni. Knjiga je to koja me zaista potaknula da napravim promjene u svom načinu razmišljanja i promijenim naučene obrasce koji nisu dobri. Živimo u izazovnim vremenima i mislim da je rad na sebi uvijek dobrodošao.

nema-knjige.pngAnica Kušeković
Voditeljica HK webshopa
10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu
Iako je knjiga puna teških tema svakako ju preporučujem. Jedno vrijeme su je web kupci često naručivali pa sam ju odlučila pročitati, ali nisam ni slutila zašto je knjiga dobila upravo taj naslov. Tko nije pročitao neka sam to otkrije. Volim kada me knjiga odvuče u druge kulture i običaje, mada većina pročitanih (istočnjačkih) knjiga prikazuje težak život žena i komplicirane obiteljske odnose. Da ne bude sve crno, nakon čitanja ipak mi je ostao dobar osjećaj što su sve spremni učiniti pravi prijatelji.

nema-knjige.pngBiserka Jozić
Referentica računovodstva
Mesarova kći
Roman mi je slučajno došao u ruke i zainteresirao od prve stranice. Radnja opisuje život siromašnih Židova u carskoj Rusiji 19. st. Susreću se živopisni likovi, s neobičnim sposobnostima. U opisima se često koriste židovski izrazi koji su do sada meni bili nepoznati. Štivo je lako čitljivo i koristila sam ga za opuštanje, a ponešto se i nauči.


9780575077331.jpgBruno Pavlek
Referent nabave papirnice, gifta i igračaka
Rendezvous with Rama
Ljubitelj sam SF-a oduvijek, no u zadnje vrijeme zbog raznih obaveza zapostavljam čitanje. Upravo je to bio jedan od razloga zašto me oduševio ovaj naslov: knjiga na relativno malo stranica (pogotovo za SF) jasno dočarava potpuno novi izmaštani eko-sustav, terarij u pokretu kojeg budući ljudi tek trebaju istražiti. Umjetnost je opisati nešto toliko kompleksno u tako malo riječi, a dodatni je veliki plus to saznanje da se dobar SF može pročitati u jednom vikendu. Na čitanje ovog sad-već-klasika potaknula me vijest da će Villeneuve snimati film po njemu čim dovrši Dune serijal, a pročitati knjigu prije izlaska filma poseban mi je gušt. Velika preporuka svim zaljubljenicima u SF koji su, kao i ja, dosad greškom odgađali ovaj naslov.

9789538400018.jpgDavorka Dobrić
Voditeljica HK knjižare Arena centar
Djevojčica A
Djevojčica A , prvi roman britanske spisateljice Abigail Dean, možda nije najbolja niti književno najkvalitetnija knjiga koju sam ove godine pročitala, ali je svakako najupečatljivija. Slojevito opisana disfunkcionalna obitelj, otac psihopatski zlostavljač, majka koja ne reagira, djeca svatko sa svojom osobnošću i statusom u obitelji... Isprepletene prošlost i sadašnjost nude objašnjenje demona s kojima se bore likovi... Knjigu sam pročitala početkom godine, ali još uvijek mi svakih nekoliko dana bljesne poneka slika iz Djevojčice A... I uvjerena sam da će tako biti još dosta vremena.

9789537760953.jpgIva Hlupić
Asistentica odjela marketinga
O medvjedima i njihovim ljudovima
Oduvijek sam bila veliki fan slikovnica i dječjih knjiga, što zbog profesionalne deformacije (čitanje knjiga kroz oči prevoditelja), što zbog neke dječje zaigranosti koju svi nose u sebi, a moja je očito ostala velik dio mene. Igrom slučaja ove sam godine počela voditi dječju emisiju Pričom na priču u kojoj čitam razne slikovnice, a privatno sam također veliki knjiški moljac, ali Medvjedi i ljudovi dirnuli su me na svakoj razini. Knjiga za djecu i za odrasle, prepuna humora, jezične igre i prekrasnih ilustracija, apsolutna je preporuka za svakoga. Ne samo da ju je užitak čitati (sam ili nekome drugome), nego je uspjela preslikati velik dio mojeg privatnog života i u nekim trenucima činilo mi se kao da mi čita misli.

nema-knjige.pngIvana Viduka
Voditeljica HK knjižare Supernova Zadar
Dječak, krtica, lisica i konj
Ova knjiga obilježila je moju 2022. godinu iz više razloga. Osim što me svojom pričom i ilustracijama odvodi u neki drugi, jednostavniji svijet, njezine vječne pouke o životu i prijateljstvu nastavit ću prenositi svojoj djeci kao vrijednosti koje želim da njeguju cijeli život.

nema-knjige.pngIvica Omazić
Administrator
Slučaj 6-4
Knjiga koja te u svom prvom dijelu muči tapkanjem u mjestu na Slučaju 6-4. Muči vas do točke odustanka od daljnjeg čitanja, a potom vas u svom drugom dijelu ne 'pušta' svojim uzbudljivim, napetim, intrigantnim raspletom Slučaja. Drži vas napetim do točke da ne idete spavati i zanemarite vlastitu obitelj, a onda kraj, kraj u klasičnom japanskom stilu.

9789532591439.jpgJasminka Cigić
Voditeljica HK knjižare City Center one West
Ribari
Knjiga koju ću sa sobom ponijeti ne samo u iduću godinu, nego kroz cijeli život je Ribari. Riječ je o ne tako novoj knjizi, no ona obrađuje teške teme, a ujedno je intrigantna. Svojim jedinstvenim stilom Obioma me uvukao u obitelj i njihove živote te sam čitajući osjećala kao da sam ih osobno poznavala. Knjiga je to o običnim ljudima, o obitelji s osobnim borbama, nadanjima, očekivanjima. Iskonsko jednostavno i obično, a opet me, kad sam zatvorila zadnju stranicu, "izula iz cipela". I bez obzira na teške događaje na kraju ostanete ispunjeni jer ste imali priliku - čitati.

9789538230066.jpgJosipa Matić
Asistentica uprave
Propuh, papuče i punica
Kako pitko i smiješno štivo. Lagano, zanimljivo i nadasve istinito i smiješno. Zanimljiv pogled na život u Hrvatskoj, kada ih opisuje osoba koja dolazi iz neke druge kulture. Obilježila mi je 2022. jer dugo nisam pročitala takvo štivo koje te tjera da čitaš dalje a pritom brišeš suze; ali one od smijeha. Ponijet ću ju u 2023. jer je to zadnja knjiga koju pamtim u 2022. godini te jer se i danas nasmijem kad pomislim na priču o papučama za plažu (koje je sramota nositi u Hrvatskoj), kao i na priču kada susjedima "uletiš" na Badnjak u kasnim satima, nepozvan, a oni te ne ubiju i ne pozovu policiju.

9789538230066.jpgKatarina Šljivić
Voditeljica HK knjižare TC Joker Split
Izbor
"Uzimam danas za svjedoke protiv vas nebo i zemlju da pred vas stavljam:život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj..." 
Ovaj citat najbliže opisuje o čemu je knjiga Izbor. Možete li zamisliti mladu krhku balerinu kako preživljava njemački logor, kao feniks koji se rađa iz pepela, spašena kod doslovno zadnjeg udaha koji je ostao u njenoj ljušturi od tijela? A sada kada je slobodna stoji pred Izborom živjeti ili umrijeti. Hoće li dopustiti da vjetrovi rata nastave šibati njen duh i tako dopustiti da zlo ipak pobijedi? Ili će krenuti u ono najstrašnije putovanje čovjeka, u svoje srce i dušu, otkriti dugo zataškavane osjećaje krivnje i ispustiti bolni jecaj oprosta... samoj sebi? Uvijek imamo izbor ne odustati od sebe samih. Knjiga Izbor je knjiga odluke, oprosta za sve što se dogodilo i za sve što se nije ostvarilo.

9789538230066.jpgMaja Šokčević
Voditeljica HK knjižare Tower centar Rijeka
Zima u nama
Za čitanje ove knjige zaista nije potrebno ni biti ljubitelj zime i hladnog vremena. Katherine May me prije svega oduševila polaganim, pomalo melankoličnim načinom na koji piše, te nam zimu predstavlja kao godišnje doba u kojem se i mi sami iznova rađamo, stavljamo kočnicu, te se posvećujemo stvarima koje smo zapostavili tijekom cijele godine. Velika preporuka za svakog kome treba jedan pravi topli knjiški zagrljaj.

9789538230066.jpgMarina Klinčić
Voditeljica računovodstva
Opasna ljubav
I naš je ured ove godine obilježila CoHo manija, stoga sam i ja, kao i kolegica Tatjana, htjela izdvojiti upravo Priča završava s nama, ali me ona u tom preduhitrila pa je moja preporuka općenito za Colleen Hoover kao autoricu. Priča završava s nama je knjiga koju treba pročitati svaka žena nevezano uz to u kakvom je odnosu, sretnom ili nesretnom, kako bi osvijestila svoje želje, potrebe, pa i probleme i potencijalno uvidjela rješenja istih. Nakon što sam pročitala tu knjigu, nastavila sam s ostalim knjigama ove autorice, od kojih bih svakako izdvojila Opasnu ljubav. Knjiga je to koju sam prvotno posudila od kolegice, a kasnije je i kupila kako bih ju imala na polici jer mi se svidjela nepredvidivost likova koji nisu crno-bijeli i kod kojih se ne može jasno prepoznati prava motivacija. A postići tako nešto u ljubavnom romanu danas vjerujem da je prava rijetkost. I zato je moja preporuka - čitajte Colleen Hoover.

9789538230066.jpgMarina Šandrovčan
Voditeljica knjižare HK Megastore
Veliki Panda i Sićušni Zmaj
S obzirom na to da volim čitati ljubiće (evo outala sam se; dok se borimo protiv raznih diskriminacija, knjižarski svijet itekako voli diskriminirati ljubiće i njihovu publiku), svjesna sam da te knjige najčešće nemaju neku posebnu poruku ili životnu mudrost u sebi, već su isključivo ispunjene razbibrigom, pa uz hrpu ljubića i pokoju lektiru 😊koju sam pročitala prošle godine, najviše me dojmila jedna netipična knjiga. Knjiga Veliki Panda i Sićušni Zmaj izdan je na hrvatskom jeziku krajem 2021. i zaljubila sam se na prvi pogled (mora biti malo ljubavnih elemenata). Svaka stranica je remek djelo za sebe, crtež i misao, koji te ohrabre, uljepšaju ti dan, utješe i ugriju. Knjigica koju je dobro imati pri ruci svaki dan. Ove godine izašao nam je i "drugi" dio, Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja i jedva čekam da njome upotpunim svoje putovanje kroz 2023.

9789538230066.jpgMatija Fojs
Direktor knjižarskog lanca Hoću knjigu
Bili libar
Knjiga koju ću sa sobom ponijeti u 2023. je Bili libar. I to iz jednog jako jednostavnog razloga - nisam je stigao pročitati do kraja! No u svakom slučaju knjiga me, bez obzira na to što sam rođeni Zagrepčanin i što nisam obožavatelj nogometa, zainteresirala i zabavila i svakako ću je nastojati dovršiti u idućoj godini.

9789538230066.jpgMilica Mirilović Sladić
Referentica nabave knjiga
Ispričat ću ti priču
Knjiga je puna priča koje svakim čitanjem drugačije tumačiš. Jorge Bucay bira priče koje su povezane s određenim problemom ili pitanjem koje muči pojedinca. Iako pokazuje da život nije jednostavan, već naprotiv vrlo kompliciran, knjiga je prepuna optimizma. Otkriva da je pripovijedanje najbolji i najjači lijek za sve, da bez govora nema čovjeka i da bez komunikacije nema ljudskog društva.

nema-knjige.pngNikolina Čuljat Milčić
Referentica nabave knjiga
Trilogija Znak lava
Francine Rivers me po prvi put oduševila 2003. Ponovno čitanje još je više zarobilo moje srce. Radi se o povijesnoj romansi koja se ne zaboravlja lako. Radnja se događa nekoliko godina nakon smrti Isusa Krista, a prati kršćanku Hadasu koja nakon pada Jeruzalema završava kao ropkinja u Rimu. Ovo je priča o zabranjenoj ljubavi i borbi za život, puna mudrosti, nade i vjere koja će vam promijeniti percepciju života.

9789538230066.jpgNives Krpan
Voditeljica HK knjižare Supernova Garden Mall
Glukozna revolucija
Knjiga koju nosim i u 2023. godinu je ovaj priručnik za koji mi nije dovoljno jedno čitanje. Knjigu sam pročitala i sa zanimanjem se vraćam svako nekoliko dana , da se prisjetim nekog grafa koji me iznenadio svojom istinom. Kako sam jako neaktivna na društvenim mrežama, meni se dogodilo da mi je knjiga otkrila veliku zvijezdu zdrave ishrane na Instagramu Jessie Inchauspe pod profilom @glucosegoddess, koju prati više od milijun korisnika. Često se dogodi obrnuto, da nam društvene mreže skrenu pažnju na neku dobru knjigu o temi koju istražujemo, a Glukozna revolucija je mene potaknula da istražim na netu više o ovoj temi. Posebno me privukla jer je riječ o znanstveno utvrđenim činjenicama, a opet nema suhoparnog teksta koji ne razumijem jer sam obični čitatelj bez predznanja o znanosti prehrambenih čimbenika. Sve je potkrijepljeno s jako zanimljivim grafovima, a kada se primjenjuju savjeti, osjetim kako se bolje osjećam. Preporuka svima koji vole čitati o zdravijem načinu života i kako doći do instant rezultata da se osjećate bolje.

9789538230066.jpgPatricia Szabo
Referentica nabave papirnice, gifta i igračaka
Postaja 11
Postaja 11 je napisana puno prije Covida-19, ali vjerojatno je mnogima, ne samo meni, nakon pandemije sjela sasvim drukčije. Iako je u romanu virus gripe pokosio većinu svjetskog čovječanstva, Postaja 11 manje je priča o apokalipsi, a više o sjećanju i gubitku, o tome da umjetnost ima moć produbiti naše prolazne dojmove svijeta i umanjiti samoću. Likovi su obični ljudi koji su u apokaliptičnom scenariju izgubili definiciju sebe i sad moraju sami odlučiti što znači biti čovjek u tom novom svijetu. Iako bi u stvarnosti takav apokaliptični scenarij sigurno završio mnogo mračnije, u ovim post-Covid vremenima nekako bolje sjeda optimistični kraj.

9789538230066.jpgSanja Srdić Jungić
Voditeljica marketinga i komunikacija
Heartstopper
Knjiga koja je obilježila moju 2022. te ću je svakako ponijeti sa sobom i u novu godinu je grafički roman Heartstopper. Riječ je o serijalu autorice Alice Oseman koji je ove godine postao iznimno popularan zbog Netflix ekranizacije, kroz koju sam i ja postala obožavatelj. Priča bi bila prilično bazična - tinejdžerska ljubav u školskom okruženju - da nema jednog elementa koji nije uobičajen čak ni u 2022., a to je da je riječ o ljubavi između dvojice dječaka te svim zaprekama koje svijet i okolina pred njih postavljaju. Serijal je doživio ogroman uspjeh u svijetu; serija i glumci dobili su nekoliko (dječjih) Emmyja, a mediji autoricu nazivaju novom J.K.Rowling; ove će godine zahvaljujući Heartstopperu uprihoditi više od 60 milijuna funti! Bez obzira na to, priča ne prolazi bez kontroverzi. U Srbiji je izdavanje knjige na srpskom jeziku doživjelo bunu i bojkot zabrinutih roditelja. U Hrvatskoj ove knjige, ponajviše zbog tematike i konzervativnog okruženja, nisu uspjele naći izdavača, a kada smo ih nabavili na engleskom jeziku interno smo imali okladu koliko će se primjeraka prodati. Ja sam, naravno, tvrdila da će se prodati u velikom broju, a s ponosom mogu reći da je moja točna procjena osvojila janjetinu za cijeli ured. Mala pobjeda jedne vegetarijanke, ali velika pobjeda protiv diskriminacije i sustava.

9789538230066.jpgTatjana Nemec
Voditeljica HK knjižare Supernova Buzin
Ti, moja prekrasna djevojčice

Moj odabir nije neka ozbiljna knjiga prepuna životnih mudrosti koju bih možda u ovim godinama trebala čitati, nego upravo suprotno - slikovnica. Ali takva slikovnica iz koje se da itekako puno naučiti. Slikovnica Ti, moja prekrasna djevojčice, ogroman hit ove godine, vratila me u moje djetinjstvo u kojem sam bila sretna, nasmijana, bez ikakvih briga i neopterećena i zapitala sam se kako bih takva mogla biti i danas. Zahvaljujući nekim mislima bolje sam razumjela svoju kćerku, mladu ženu, i zbog toga mislim da bi je svaka žena, nevezano uz dob, trebala pročitati i prisjetiti se nekad jednostavnijih vremena i drugačijih razmišljanja. Slikovnica ima malo riječi, no sve što u njoj piše dira u srce. A ilustracije su zaista prekrasne.

9789538230066.jpgTatjana Novačić
Referentica računovodstva
Priča završava s nama
Nisam baš sigurna da je to baš najbolja knjiga pročitana ove godine, ali je posljednja pa evo i moj osvrt na nju. Na nagovor kolegica s posla poslije dugog premišljanja, jer naprosto nisam fan ljubavnih romana, pročitala sam Colleen Hoover, Priča završava s nama. Vrlo grubo, moj prvi komentar je bio da je to prvi "ljubić" od kojeg nemam mučninu. Na kraju sam je pročitala u jednom dahu, a ukućani su se morali pomiriti s tim da za to vrijeme niti ja postojim za njih, kao ni oni za mene 😊. Lako čitljiva, s aktualnom temom. Konačni dojam: voljela bih da je pročita svaka mlada žena.

Nadamo se da ste kroz navedene knjige upoznali, ako ne već djelatnike Hoću knjigu, onda barem njihov knjiški ukus, kao i da ste našli neko novo zanimljivo štivo za sebe s kojim ćete uroniti u 2023. Od cijelog Hoću knjigu tima želimo vam mnoštvo zanimljivih pročitanih stranica i još više pročitanih knjiga u narednoj godini!


NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje