Image alt text

10 knjiga i društvenih igara koje će pokazati da je djetinjstvo uistinu najljepše doba

05.03.2021.
Piše: Tatjana Barat

Ožujak je mjesec u kojem se priroda počinje buditi, a naši mališani imaju više energije nego ikada. Raspoloženiji su za igru, pa čak i učenje kroz igru.

U svim knjižarama Hoću knjigu, kao i u internetskoj trgovini, ožujak je ujedno mjesec igre i dječje knjige, s pregršt dječjih naslova i društvenih igara na sniženjima. U nastavku donosimo neke od njih koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za to da obradujete svoje mališane, ali i probudite dijete u sebi.

„Bajke za sva vremena“

Kada pomislimo na čitanje i djetinjstvo, mnogima od nas prvo padaju na pamet Grimmove i Andersenove bajke. Gotovo da nema odrasle osobe koja nije upoznata s njima – s Pepeljugom koja je izgubila svoju staklenu cipelicu, Snjeguljicom koja je spas od zle maćehe morala potražiti u šumi, Pinokijem koji je žarko želio postati pravi dječak, Ivicom i Maricom koji su sasvim slučajno naišli na vještičju kuću izgrađenu od slatkiša, Trnoružicom koja je spavala stotinu godina ili Crvenkapicom koju je napao vuk.
Sve njih i brojne duge možete pronaći u knjizi „Bajke za sva vremena“ i tako svojim mališanima približiti priče u kojima ste nekad i sami uživali. 

Jasminka Tihi Stepanić: „Šišmiš i mala balerina“

Jedna od naših najboljih suvremenica autorica za tinejdžere donosi nam bajku iz stvarnog života, ovaj put namijenjenu djecu predškolske dobi, naslov „Šišmiš i mala balerina“.
Priča počinje ovako: Jedne večeri u šumi mali je šišmiš ugledao neobično stvorenje, djevojčicu koja je žurila kući sa sata baleta. Šišmišu se toliko svidjela da ju je poželio upoznati. Promatrajući kroz prozor njezine sobe vidio je da ona spava noću dok se on tek budi. Shvatio je da će morati ostati budan po danu ako je želi ponovno vidjeti.
Je li ju uspio upoznati, saznajte zajedno sa svojim mališanom u ovoj knjizi čije su ilustracije pravo umjetničko djelo.

Andy Griffits, Terry Denton: „Kućica na stablu od 26 katova“

Jeste li i vi kao i mi nekoć davno maštali o vlastitoj kućici na drvetu u kojoj biste se družili s prijateljima, smišljali vlastite kodirane jezike, izvodili svakakve pokuse i uranjali u neke nove svjetove? Jednu sasvim posebnu „Kućicu na stablu od 26 katova“ imaju Andy i Terry. U prvom dijelu, „Kućici na stablu od 13 katova“, dečki su nas upoznali sa svojom jazbinom u kojoj se nalazio divovski katapult, tajan podzemni laboratorij, bazen pun krvoločnih morskih pasa i stroj za ispaljivanje pjenastih bombona koji vas slijedi uokolo i ispaljuje vam pjenaste bombone u usta kada god ste gladni. No sad je tu i poligon s autićima za sudaranje, rampa za skejtanje, arena za hrvanje u blatu, antigravitacijska komora, sladoledarnica sa 78 okusa koje poslužuje robot zvan Edward Žlicoruki i Labirint Propasti.
Dakle, vrijeme je da se popnete među krošnje.

Davor Kostanjevac: „Put kroz Hrvatsku“

Za one nešto starije odnosno adolescente, savršen bijeg od svakodnevice su putovanja. Posljednjih godinu dana većina putovanja svodi se na upoznavanje skrivenih ljepota Hrvatske, a vašem srednjoškolcu u tome može pomoći enciklopedija „Put kroz Hrvatsku“ , naročito ako je zaljubljenik u geografiju, putovanja ili ekologiju.
Knjiga je bogato ilustrirana s više od 500 fotografija, ilustracija i tekstova, a taj rad profesionalnih fotografa, akademskih ilustratora i nagrađivanih tekstopisaca čini je uistinu jedinstvenom.

Harvey Karp: „Najsretnija beba u kvartu“

Prije nego što se uopće krene na čitanje priča, važno je pružiti djetetu najbolju moguću skrb, posebno u prva tri mjeseca kada se novopečeni roditelji tek privikavaju na uloge života, nose se s neprospavanim noćima i nervozom, no istodobno osjećaju veliku ljubav prema tom malom čudu. Dr. Karp, svjetski poznati pedijatar i stručnjak za smirivanje uplakanih beba, u knjizi „Najsretnija beba u kvartu“ ima detaljno razrađen plan koji će pomoći novorođenčetu da spava mirnije i dulje.

Iben Dissing Sandahl: „Igra na danski način“

Čitanje priča jedan je od načina provođenja kvalitetnog vremena s djecom, a upravo je to i jedna od temeljnih karakteristika „Igre na danski način“. Taj pojam igre na danski način u posljednjih je nekoliko godina okupirao pažnju javnosti.
Danci razlikuju pet vrsta igre: fizičku igru, igru s predmetima, simboličku igru, igranje uloga i igru s određenim pravilima. Dakako, nekada će se elementi tih vrsta igara pomiješati pa će tako u jednoj situaciji biti prisutno više njih, ali upravo je to ljepota danskog načina odgoja djece – ne nameću im pravila, nego dopuštaju da sami odabiru put igre.
Ovaj će vam priručnik pokazati zašto je igra dragocjeno iskustvo isprobavanja koje djeci nudi neograničene mogućnosti stvaranja i izražavanja beskonačnosti njihove mašte te zašto je odgoj na danski način zanimljiv pristup roditeljstvu.

C. J. Simster: „Naučite svoje dijete razmišljati“ 

Učenje kritičkom razmišljanju i razvijanje inteligencije počinje u kućnom okruženju, a ne tek u školi, ili bi barem tako trebalo biti. U tome roditeljima od velike pomoći može biti knjiga „Naučite svoje dijete razmišljati“.
Autorica, inače jedna od vodećih stručnjakinja za obrazovanje djece, nudi nam pravo bogatstvo maštovitih, razigranih i zabavnih aktivnosti, igara i vježbi koje će razvijati upravo spomenuto. Namijenjene su različitim dobnim skupinama, idealne su za zabavljanje djece u slobodnim trenucima pa se tako mogu primijeniti tijekom jela, u automobilu, tijekom čekanja u redu na blagajni, na igralištu i slično.

Moja prva slagalica – Šuma Montessori 

Dok odlučujemo o svom pristupu roditeljstvu, korisno je istražiti i razne pedagoške smjerove, a jedan od najpopularnijih na svijetu, i to s punim pravom, svakako je Montessori pedagogija, nazvana tako prema Mariji Montessori. Riječ je o pedagoškoj koncepciji duge tradicije, čiji naglasak nije na poučavanju djeteta, nego se osigurava poticajna okolina koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje mu kroz igru spontano učenje otkrivanjem.
U tome već od najranije dobi mogu pomoći drvene slagalice, a jedna od njih, i to sa šumskim motivima, nalazi se i u našoj ponudi.

Karte Crni Petar 

Osim za igrama u hodu, uvijek možemo posegnuti i za svima nam dobro znanim igraćim kartama. Jedna od njih je i dobro poznati Crni Petar, igra čiji rezultat nimalo ne ovisi ni o kakvom ulaganju fizičke ili mentalne snage, već isključivo o sreći.
Podsjetimo, riječ o igri za najmanje dva igrača kojima se podijele karte. Svaka od njih u uglu ima određeni simbol te se karte uparuju upravo na temelju toga i izvlače od suigrača. Igrač kojem u ruci ostane karta s Crnim Petrom, proglašava se gubitnikom. A da bi cijela stvar bila zanimljiva, za kaznu može, primjerice, ugljenim štapićem nacrtati crnu točku na čelu.

Društvena igra Tris memory

Kada je riječ o dobrim, starim igrama, ne smijemo zaboraviti ni memory, a ovaj put dolazi u ponešto izmijenjenom izdanju Tris memory. Cilj igre je spojiti 3 kartice, TRIS, s prikazom istog broja koje su ujedno i iste boje pozadine .Principi osvajanja kartica isti su kao i u klasičnom memoryju. Ono što je različito je da kroz igru djeca pasivno usvajaju forme arapskih i rimskih brojeva, te mogu učiti i osnove zbrajanja uz pomoć 2 kockice i posebnih kartica kockica.
 
Neka igre počnu!

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Ključni su za upotrebu Internet stranice i bez istih stranica nema svoju punu funkcionalnost. Nastavkom surfanja i kupovinom neophodni se kolačići smatraju prihvaćenima. Funckionalni kolačići mogu uključivati kolačiće koji pružaju uslugu koju je korisnik zatražio.

KOLAČIĆI ZA STATISTIKU I ANALITIKU

Prikupljaju se anonimno, ne mogu pratiti aktivnosti korisnika na drugim Internet stranicama i služe za praćenje ponašanja korisnika te u svrhu mjerenja ponašanja publike i sastavljanja izvješća za poboljšanja Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

MARKETINŠKI KOLAČIĆI

Upotrebljavaju se za prikazivanje oglasa relevantnih za korisnika i njegove interese. Ovi kolačići također se mogu upotrebljavati za mjerenje učinkovitosti kampanje s kojom je korisnik bio u kontaktu tijekom posjeta Internet stranice. Ovi kolačići omogućuju prijenos podataka u treće zemlje, uključujući SAD.

www.hocuknjigu.hr koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše iskustvo, funkcionalnost stranice te Vas informirao o odličnim ponudama.
Više informacija o kolačićima možete pronaći ovdje