book cover
Ekološki otisak Dražen Šimleša
book cover
Pročitaj odlomak

Ekološki otisak

Kako je razvoj zgazio održivost

Dražen Šimleša

U zajedničkom izdanju TIM pressa i Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar objavljena je knjiga dr. sc. Dražena Šimleše Ekološki otisak – kako je razvoj zgazio održivost. Ovaj poznati mladi znanstvenik i autor nekoliko knjiga o održivom razvoju i utjecajima globalizacije i tehnološkog razvitka na

Proizvod trenutno nije dostupan.

Format Meki uvez
Godina izdanja 2010
Broj stranica 248
Dimenzije 13x21

Sažetak knjige

U zajedničkom izdanju TIM pressa i Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar objavljena je knjiga dr. sc. Dražena Šimleše Ekološki otisak – kako je razvoj zgazio održivost. Ovaj poznati mladi znanstvenik i autor nekoliko knjiga o održivom razvoju i utjecajima globalizacije i tehnološkog razvitka na kvalitetu života u svojoj najnovijoj knjizi traga za odgovorima na pitanje kako je moguće da se u trenutku globalne sveprisutnosti održivog razvoja u medijima, znanosti, politici, poslovnom sektoru i civilnom društvu, stanje u planetarnom okolišu, u svjetskoj biološkoj raznolikosti i planetarnoj klimi kontinuirano pogoršava. Osnovna autorova hipoteza je da se danas održivi razvoj ne primjenjuje u dovoljnoj, odnosno potrebitoj mjeri i opsegu, zbog jakih prepreka, odnosno interesa određenih socijalnih aktera, velikog utjecaja tih društvenih aktera i premoći procesa koji djeluju kao prepreka za primjenu održivog razvoja, a ne zato što ne postoje kvalitetna znanja i strategije koje promoviraju prakticiranje održivog razvoja. Postojeći suvremeni razvoj je u pogledu vlastite unutrašnje strukturalne održivosti, tvrdi autor, „razapet“ između mogućnosti koje su već tu i/ili koje procesom samo-stvaranja nadolaze, te prepreka i ekološki neodrživih oblika praksi koje „isporučuju“ raznorodni partikularni interesi. U temeljnom žarištu knjige je upravo razmatranje odnosa između prepreka afirmaciji održivog razvoja i mogućnosti za održivi razvoj. Ovakav osnovni tematski izbor osigurava kompleksnost i širinu pristupa. Pri tome dio knjige obuhvaća posebni osvrt na Hrvatsku. Testiranje hipoteze kroz analitičko-istraživački pristup u radu odvija se uz pomoć dva osnovna indikatora održivosti – ekološkog otiska (za ekološku održivost) i indeksa ljudskog razvoja (za socio-kulturalnu održivost). Naglašavamo kako smo ovom knjigom po prvi puta dobili empirijski utemeljenu komparaciju ekološkog otiska i indeksa ljudskog razvoja za Hrvatsku.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: Tim press d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789537177393
Dimenzije: 13x21
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?