book cover
Njega spomenika u Njemačkom Carstvu Nepoznati autor
book cover
Pročitaj odlomak

Njega spomenika u Njemačkom Carstvu

spisi i rasprave o spomenicima i starim gradovima od 1900. do 1909.

Nepoznati autor

Ova antologija donosi ključne tekstove iz teorije konzervatorskoga djelovanja u Njemačkoj s početka 20. stoljeća. Odabrani su tekstovi najglasovitijih pisaca o konzervatorskim problemima u njemačkom govornom području u to doba. Njihova glasovitost je prije 1914. godine prešla granice Njemačkoga Cars

Format Meki uvez
Godina izdanja 2019
Broj stranica 284
Dimenzije 16,5x23

Sažetak knjige

Ova antologija donosi ključne tekstove iz teorije konzervatorskoga djelovanja u Njemačkoj s početka 20. stoljeća. Odabrani su tekstovi najglasovitijih pisaca o konzervatorskim problemima u njemačkom govornom području u to doba. Njihova glasovitost je prije 1914. godine prešla granice Njemačkoga Carstva jer se zasnivala na inovativnosti, širini razmatranja i rješenjima koje su ponudili. Iako nije riječ o spisima koji na eksplicitan način problematiziraju političku zbilju te države, odabrane rasprave o arhitekturi, sudbini starih gradova i njezi spomenika podrazumijevale su uključivanje sve većega broja građanstva pa se ne mogu razmatrati isključivo unutar proučavanja estetike starih ambijenata i povijesti umjetnosti. Riječ je o arhitektima, povjesničarima umjetnosti, stilskim restauratorima i konzervatorima, urbanistima, teoretičarima gradogradnje i upraviteljima gradova poput Paula Tornowa, Corneliusa Gurlitta, Georga Dehia, Hermanna Muthesiusa, Josefa Stübbena, Georga Hagera, Paula Clemena, Konrada Langea i Charlesa Bulsa. Rasprave koje su objavili i stajališta koja su ponudili na zajedničkim stručnim okupljanjima, takozvanim Danima njege spomenika, promijenili su temeljne postavke njemačkog, a postupno i europskog konzerviranja kulturne baštine. Jedan od tekstova, Gurlittovo „Osnivanje gradova“, zasniva se na predavanju koje je taj glasoviti učenjak održao u Zagrebu. Čitatelj imaju prigodu upoznati se s jednim od izvorišta modernog konzervatorskog pokreta, kojem je tok dolazio iz srednjoeuropskog konteksta, točnije njemačkog govornog područja. Od polemike sa stilskim restauratorima, rasprave o novoj paradigmi njegovanja spomenika umjesto njihove restauratorske preobrazbe, očuvanja ambijenata starih ulica i trgova te slika gradova sve do tumačenja odnosa očuvanja i novog projektiranja, ova knjiga upoznat će čitatelja sa stajalištima koji su u Njemačkoj nakon pada Berlinskog zida nanovo dobili na društvenoj važnosti i stručnoj aktualnosti. Većina ovih tekstova bila je aktualna i relevantna za spomenuti naraštaj hrvatskih stručnjaka na početku 20. stoljeća (osobito oni o oslobađanju crkava i očuvanju splitske Dioklecijanove palače). Povjesničarka umjetnosti Libuše Jirsak svojim izvrsnim prijevodima današnjim čitateljima daje prigodu da se uvjere u zanimljivost, aktualnost pa i svježinu bitnih stajališta aktera iz ove knjige. Uredničke intervencije Marka Špikića dodatno aktualiziraju ta stajališta i postavljaju u širi kulturni, politički i profesionalni kontekst. Ako su nanovo postali aktualni u suvremenoj Njemačkoj, tekstovi će, uz napomene i uredničke komentare, to postati i za studente povijesti umjetnosti, arhitekture, konzerviranja i restauriranja ali i afirmirane stručnjake u zaštiti kulturne baštine, projektante, urbaniste u našoj zemlji.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: UPI-2M plus d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
Prijevod: Libuše Jirsak
ISBN-13: 9789537703592
Dimenzije: 16,5x23
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?