book cover
Da zađe Mjesec, da izađe Sunce Petar Gudelj
book cover
Pročitaj odlomak

Da zađe Mjesec, da izađe Sunce

Petar Gudelj

Novi pjesnički rukopis Petra Gudelja, vlasnika jednog od najvažnijih i najvećih hrvatskih pjesničkih opusa u dvadesetom stoljeću. Mediteranskim zavičajem i južnjačkim arhetipovima, tradicijskom misaonošću i nadrealnom vizualnošću natopljena je svaka molekula njegova pjesničkog opusa. U većem dijelu

Format
Godina izdanja 2017
Broj stranica 252
Dimenzije 13.7x20

Sažetak knjige

Novi pjesnički rukopis Petra Gudelja, vlasnika jednog od najvažnijih i najvećih hrvatskih pjesničkih opusa u dvadesetom stoljeću. Mediteranskim zavičajem i južnjačkim arhetipovima, tradicijskom misaonošću i nadrealnom vizualnošću natopljena je svaka molekula njegova pjesničkog opusa. U većem dijelu posljednje zbirke Da zađe Mjesec, da izađe Sunce glas se pjesnikov javlja iz nekog vrlo konkretiziranoga zagrebačkog podnebesja, iz nekog nebodera čiji je dvanaesti kat pozornica ovih vježba oko smrti, ovih stihovanih pokušaja da se pokaže kako je vještina umiranja ipak svladana. Iz tako konstruiranog podnebesja pjesniku se čini da život može dogledati golim okom, da ga može sagledati u onom prijelaznom trenutku koji se dogodi između Mjesečeva zalaza i Sunčeva izlaska. Pjesme u ovoj zbirci pjeva onaj kojemu je glava netom skinuta s kolca, to su pjesme o zimi i raspadanju tijela, o strvinarima i zlokobnim vranama, o Stiksu koji je crna rijeka perja i krvi. Tamne su slike obuzele ovu knjigu, tamne posebno u njezinu posljednjem odjeljku koji nosi naslov Osamdesete i u kojem pjesme pjeva onaj koji više ne zna ni sanjati, koje govori Orfej koji ne pjeva, nego plače. Ni u jednoj dosadašnjoj zbirci Petar Gudelj nije tako opsesivno opjevao vlastiti nestanak kao u ovoj, ni u jednoj nije sagledavao svijet nakon smrti.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Izdavač: Školska knjiga d.d.
Jezik: Hrvatski jezik
Dimenzije: 13.7x20
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?