book cover
105 godina samoće Denis Peričić
book cover
Pročitaj odlomak

105 godina samoće

Denis Peričić

Denisova interpretativna sklonost k elementima fantastike u zbirci „105 godina samoće“ obilato je potkrijepljena faktografskim detaljima. Vraća nas u prošlost, u vrijeme početka bilježenja svjetskih ratova, na početak Prvoga svjetskog rata, i vuče nas kroz povijest prema sadašnjosti uvjerljivo kroz

Proizvod trenutno nije dostupan.

Format Meki uvez
Godina izdanja 2021
Broj stranica 72

Sažetak knjige

Denisova interpretativna sklonost k elementima fantastike u zbirci „105 godina samoće“ obilato je potkrijepljena faktografskim detaljima. Vraća nas u prošlost, u vrijeme početka bilježenja svjetskih ratova, na početak Prvoga svjetskog rata, i vuče nas kroz povijest prema sadašnjosti uvjerljivo kroz scene koje kao da je sam proživio. Suptilno nas podsjeća da je Povijest priča ispisana ratovima koje pak pišu pobjednici. Pobijeđeni su pod zemljom. Junačke priče pobjednika prozirna su opravdanja nehumanosti. Jer rat je smrt. Uvodni stihovi su neposredni: Ode, ode domobran, pogodila ga izravno granata i rasprsnuo se odavde do Odese. Nema romantike u ratovanju. Pjesme, formalno pjesme u prozi, iz ove zbirke govor su s prve crte bojišnice, iz samoće rovova, svijet je to sagledan očima zdrave logike, opisan zapažanjem nepristranog promatrača. Istine budu toliko nevjerojatne da postanu fantastične. Galicija, Krim, Srebrenica, Bistrica Lesna, Katynska šuma; ratna žarišta ne prestaju tinjati. Više ih je nego ikad, naslućuje se neizrečena Denisova poanta. Stihovi odišu jecajima potraćenih života, ishodišne povijesne činjenice majstorski su poetizirane neposrednošću od koje se čitatelju steže grlo. Jasno nam se ukazuje bespomoćni pojedinac u raljama iracionalnih ratnih huškača. Zbirka „105 godina samoće“ snažna je dekonstrukcija ideologiziranja ratovanja, štivo koje nas budi. Komfor ravnodušnosti nije opcija. Zbirka je nagrađena nagradom Pasionska baština za 2019. godinu.

Pročitaj više

Detalji proizvoda

Uvez:Meki uvez
Izdavač: Vošicki j.d.o.o.
Jezik: Hrvatski jezik
ISBN-13: 9789538352058
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?