Uspješnice koje smo čekali – žene u potrazi za vlastitim „ja“ u novim životima

01.11.2018. Piše: Tatjana Barat
header image

Kao i svakog mjeseca, u studenom također donosimo popuste na tri odabrana književna djela koja smo odabrali u suradnji s blogom Čitaj knjigu. Na sve njih tijekom čitavog studenog možete ostvariti popuste u svim našim trgovinama diljem Hrvatske, kao i u internetskoj trgovini.

Žudite li za slojevitim romanima koje nećete moći ispustiti iz ruke, koji su prepuni analize unutarnjih ljudskih stanja, u kojima se na svakoj stranici skriva iznenađenje i o kojima ćete nakon čitanja još dugo razmišljati, imamo prave naslove za vas.

U tri književna dragulja  koja donosimo protagonistkinje su žene koje uče o sebi, o svojim obiteljima, o ljudima koji ih okružuju. Pokušavaju se naviknuti na nove živote koji su se nenadano našli pred njima i kojima nastoje kormilariti koliko god mogu s obzirom na teške uvjete. Žena koja je optužena za ubojstvo, žena s vrhunskom karijerom na prestižnom sveučilištu koja pokazuje simptome Alzhaimerove bolesti i žena koja nakon nenadane muževe smrti kreće u otpetljavanje njegova i vlastita života, prikovat će vas za stranice knjige.

Margaret Atwood: Alias Grace

Nakon potresnog romana „Sluškinjina priča“ koji je šokirao čitateljstvo i prema kojem je snimljena nadasve uspješna serija, Atwood hrvatske čitatelje oduševljava još jednim pomalo provokativnim i zagonetnim štivom, ovaj put temeljenom na stvarnom događaju.
Naime, autorici je kao inspiracija za pisanje ove knjige poslužio slučaj Grace Marks koja je u prvoj polovici 19. stoljeća punila novinske članke jer je optužena da je s prijateljem Jamesom McDermottom ubila svojeg poslodavca i njegovu ljubavnicu. Konkretnije, 1843. ubijeni su Thomas Kinnear i njegova zaposlenica, ujedno i ljubavnica Nancy Montgomery u mjestu Canada West, a kao jedini koji su bili prisutni bili su upravo Grace i James. Par je pokušao pobjeći u daleku Ameriku, no vlasti su bile brže. Dok je James osuđen na smrt vješanjem, Grace je osuđena na doživotni zatvor.
No ovaj je događaj samo jedna od komponenti romana koji nam u prvom licu donosi sama Grace. Naime, dio njezine kazne je i psihijatrijsko liječenje, a upravo ona sama liječniku pripovijeda o događajima. U tome nije okarakterizirana crno-bijelom tehnikom, pa čitatelj do kraja nije siguran je li Grace žrtva teških životnih okolnosti ili vrlo vješta zavodljiva žena. Sam liječnik Simon Jordan, fikcionalni lik, s vremenom postaje sve upleteniji u slučaj.
Knjiga je prvi put objavljena davne 1996. te adaptirana i za televizijske ekrane i za kazališne daske, a mnogi su je već proglasili modernim klasikom.

Karen White: Zvuk stakla

Kriminalistički elementi, ljubavne priče i naizgled savršene obitelji glavne su karakteristike romana hvaljene književnice Karen White. Iako je već napisala impresivnih dvadesetak romana, hrvatski je čitatelji upoznaju po prvi put, a kada pročitate ovaj roman, poželjet ćete posegnuti i za njezinim ostalim djelima.
U romanu pratimo Merrit koja dvije pune godine nakon suprugove smrti, kada se već pomalo počela miriti s time, prima poziv u kojem je obaviještena da je naslijedila kuću suprugove bake. Dakako, odlazak u tu kuću, iz koje je njezin suprug Cal otišao kao dječak bez ikakvog objašnjenja, sam je po sebi težak, no Merrit se život dodatno zakomplicira kada na vrata, kao iz vedra neba, pokuca njena mlađahna maćeha Loralee, Njihovi se životi, puni ožiljaka i trauma, počinju prepletati, ali i otpetljavati. O svemu što su preživjele, govori svaka od junakinja u prvom licu – Merrit, Loralee i Calova baka.

Lisa Genova: Još uvijek Alice

Još jednu tešku, ali i iznimno potresnu priču donosi neuroznanstvenica Lisa Genova. U svom romanesknom prvijencu iz 2007. prikazala je kako i naizgled idealan život može zauvijek promijeniti smjer s jednom liječničkom dijagnozom. U ovom romanu prema kojem je 2014. snimljen istoimeni film s Juliane Moore (primila je nagradu Oskar za najbolju glavnu glumicu upravo za tu ulogu) pratimo život sveučilišne profesorice psihologije Alice Howland.
Savršen život s prestižnom harvardskom karijerom, odraslom djecom koja pronalaze svoj put i jednako uspješnim suprugom naprasno prekidaju nesvakidašnji simptomi poput dezorijentiranosti, zaboravljanja rečenica na predavanjima, nemogućnosti pronalaska mobitela i slično. Iako Alice sumnja na tumor ili menopauzu, dijagnosticiran joj je rani stadij Alzheimerove bolesti. Zbog toga se život njezine obitelji drastično mijenja, a osim nje, dakako, najviše utječe i na supruga koji se sada mora brinuti o njoj, nositi se s time da ga ne prepoznaje, brinuti o njezinoj higijeni i slično. Nakon ove potresne, no vrlo vješto pisane drame više nikada nećete na Alzheimerovu bolest, niti na bilo koju bolest partnera, gledati istim očima.
 
 
 
 

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?