"Snjegović" Joa Nesbøa napokon na hrvatskim filmskim platnima

18.10.2017. Piše: Tatjana Barat
header image

Ako još niste pročitali ovaj roman kralja norveških krimića, zavirite na naše police prije odlaska u kino

Milijuni obožavatelja Nesbøovih kriminalističkih djela diljem svijeta napokon su dočekali još jedno njegovo remek-djelo na filmskim platnima. Njegov sedmi roman u nizu o detektivu Harryju Holeu pred nekoliko je dana stigao i u hrvatska kina, a zanimljivo je i da sam Nesbø ima malu cameo ulogu u filmu.

 

Okupljena vrhunska filmska ekipa

Autor koji bi na svoju književnu večeru pozvao Hemingwaya, Bukowskog i Jima Thompsona i koji je u djetinjstvu gutao knjige Marka Twaina, još je jednom pokazao svu svoju genijalnost u "Snjegoviću", prvi put objavljenom 2007. godine. Ekranizaciju knjige na sebe je preuzeo redatelj Tomas Affredsen iako se spominjao i Martin Scorsese koji je pak ostao raditi kao suradnik na filmu.
Protagonista Harryja Holea utjelovio je Michael Fassbender, koji u okrilju norveške zime još jednom kreće u lov na ekscentričnog ubojicu. Naime, već desetak godina na dan kada u Oslu padne prvi snijeg nestaju žrtve ubojice koji sam sebe naziva Snjegovićem. Uz pomoć mlade i ambiciozne kolegice Hole nastoji stati na kraj misterioznim ubojstvima, no vremena imaju samo do idućeg prvog snijega. Hoće li im uspjeti?


Nesbo-2-(1).jpg

Najbogatiji i najintrigantniji norveški književnik posjetio i Hrvatsku

Život osebujnog Nesbøa plijeni jednaku pažnju kao i njegova djela. Ovaj književnik, koji je svojom serijom romana o neobičnom detektivu Holeu osvojio milijune čitatelja, i sam vodi život netipičan za jednog autora. Bio je perspektivni nogometaš sve dok nije s 19 godina zadobio tešku ozljedu zbog koje je bio primoran završiti tu karijeru. Nakon služenja vojske upisao je studij na Norveškom ekonomskom sveučilištu pa godinama radio kao broker i kao novinar, a budžet popunjavao sviranjem u iznimno popularnom norveškom glazbenom rock sastavu Di Derre.
Kada je 1997. objavio svoj prvi roman u nizu o detektivu Harryju Holeu "Šišmiš", nije mogao ni slutiti da će postati najpoznatiji i najbogatiji norveški književnik svih vremena niti da će ga mediji i književni kritičari prozivati novim Larrsonom.
Danas se svake 23 sekunde negdje u svijetu proda jedna njegova knjiga, a na njegova gostovanja i potpisivanja knjige čitatelji bez imalo problema čekaju satima i satima ispred knjižara.
Prije četiri godine posjetio je i Hrvatsku kao gost Noir festivala te dokazao da ga slava nije nimalo promijenila. Još je uvijek onaj isti istovremeno genijalni i ekscentrični umjetnik koji se voli povući u osamu i pisati, baš kao što je to radio i godinama prije svjetske slave, kako kažu njegovu prijatelji. Osim toga, i u Hrvatskoj je pokazao svoju strast prema penjanju i uputio se na Kalnik.
Upravo u slobodnom penjanju nalazi ispušni ventil između pisanja svojih genijalnih književnih kriminalističkih ostvarenja, dječjih romana o doktoru Proktoru i kratkih priča, no Harry Hole ipak je neodvojivi dio njega.


 

Kako je nastao antijunak Harry Hole?

Kada je stvarao lik Harryja Holea, Nesbø je na umu imao sjećanje iz djetinjstva. Naime, u selu njegove bake živio je policajac imena Hole, a kada god mali Jo ne bi htio zaspati, baka bi mu govorila da će Hole doći po njega. Godinama kasnije susreo je Holea na jednom sprovodu, a kada mu se on predstavio, Nesbø mu je dobacio da još nije vrijeme za spavanje.
I tako je rođen antijunak Harry Hole, inteligentno i hrabro lice pravde, koje istodobno ima i svoju nježnu i romantičnu stranu, kao i demone alkoholizma i nasilnosti, poteklih od neslaganja s ocem, majčine smrti i bolesne sestre. Svojim nesvakidašnjim metodama istraživanja svrstava se uz bok Sherlocku Holmesu i Herculeu Poirotu, a iako ne baš omiljen među svojim kolegama, uvijek uspijeva otkriti počinitelje ozbiljnih zločina.


Nesbo-3.jpg

Knjiga prije gledanja filma

Knjige o njemu maestralna su kriminalistička djela koja nam ne pružaju samo adrenalin i misterij, nego i putovanje u svijest jedinstvenog detektiva koji ima snažan osjećaj za pravdu, a istodobno sposobnost prepoznavanja poriva najvećih monstruma koje nastoji smjestiti iza rešetaka.
Jednako možemo očekivati i na filmskim platnima jer se već sada filmu "Snjegović" predviđa veliki uspjeh, što ne čudi s obzirom na scenarij i okupljenu redateljsku i glumačku postavu. Ako još niste pročitali "Snjegovića", a planirate u kino, zavirite u ponudu naše knjižare i pronađite svoj primjerak.
(Jo Nesboa fotografirao Paal Audestad)

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?