Široka lepeza dječjih knjiga za one kojima je to najpotrebnije

29.03.2019. Piše: Tatjana Barat
header image

Ljubav prema čitanju stvara se u najranijem djetinjstvu. To je vrijeme u kojem se može najbolje poticati razvoj komunikacije, mašte, kritičkog mišljenja i usmjerene pažnje, vrijeme u kojem se obogaćuje rječnik i stvara prva poveznica s nepreglednim svijetom čarolija koje u sebi kriju knjige.

Zato su naslovi poput „Strašilova tajna / Gladni magarčić“ Stephena Cartwrighta i Heather Amery idealni za prva čitanja. Ne zaostaje ni „Zmajić Kokos u kamenom dobu“, koju je napisao Ingo Siegner, čiji glavni junak istražuje ljudsku povijest te sasvim slučajno u ledenjaku pronađe dva jaja. Hoće li se iz njega izleći prazmajevi, jedino je pitanje koje mu ne da mira. Da je već od najranije dobi važno upoznavati i bogatu folklornu baštinu svijeta, svjedoči i slikovnica „Duboko u šumi“ Christophera Corra, nastala prema ruskoj tradicionalnoj bajci koja u likovima životinja ističe važnost ljudskih vrlina. Koliko je važno biti čista srca i nikada ne zaboraviti na prave prijatelje, dobro zna medo iz slikovnice „Medo i klavir“ Davida Litchfielda. Čini se da bi od njega ponešto trebali naučiti i poneki likovi iz „Ježeve kučice“ koji zadirkuju Ježurku Ježića, junaka  remek-djela Branka Čopića koje je ostavilo neizbrisiv trag na djetinjstvima mnogih generacija.
No svako dijete ponekad sanja i o životinjama za koje se možda na prvi pogled čini da ne postoje. Čarolija koju u sebi kriju jednorozi, junaci „Društva čarobnih jednoroga“ autora Selwyna E. Phippsa, teško se može usporediti s ičime. Možda joj jedino može parirati čarolija „Snježnog kraljevstva“ u izdanju Disneya ili, pak, vječni zlatokosi dječak poznatiji pod imenom „Mali princ“ koji i odrasle podsjeća da su nekada i sami bili djeca.
U tome pak, srećom, uživa Tom Gates autorice Liz Pichon koji u novom nastavku naziva „Ekstra slasne poslastice (ili ne)“ uči kako iskoristiti najbolje od snježne oluje.
Međutim, djetinjstvo nije uvijek posuto ružama. To dobro zna Auggie iz dječjeg romanaa „Čudo“ R. J. Palacio koji se čitav život mora boriti s predrasudama zbog svog izgleda uslijed teškog genetskog poremećaja. Oni koji ga zadirkuju trebali bi pročitati „Tortu od priča“ Biserke Balenović, čije priče uvijek naglašavaju važnost prijateljstva unatoč različitostima.
Kada pak dijete dođe u tinejdžerske godine, sve postaje još složenije. Toga je svjesna i šesnaestogodišnja Tris iz romana „Različita“ Veronice Roth koja traži svoje mjesto pod suncem, a koja bi se vrlo lako mogla sprijateljiti s vršnjakinjom Starr iz romana „Taj hejt u glavi“ Angie Thomas. Naime, i ona je u potrazi za samom sobom nakon što svjedoči ubojstvu najboljeg prijatelja. Na još intrigantniji put kreće Jacob, junak romana „Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu“ Ransoma Rigsa, kojeg tajnovito pismo upućuje na velški otok.
Sve uspone i padove jednog prijateljstva i traženja samog sebe izvrsno je dočarala i Elena Ferrante u svojoj nagrađivanoj „Genijalnoj prijateljici“.
No da se unatoč svim preprekama na putu može uspjeti, djeci će pokazati i stvarna ličnost. Naime, Messi ima biografiju koja je prilagođena upravo njima, a koja oslikava sve što je prošao na putu do zvijezda. U tome mu je zasigurno pomoglo i poznavanje načina ophođenja s drugima, o čemu svaki tinejdžer može nešto naučiti iz „Bontona za mlade“ Elizabeth Bono. No da bi netko bio uspješan kao osoba, mora poznavati i svijet oko sebe, a u tome mu mogu pomoći naslovi poput  „101 fora povijesni događaj“ skupine autora, čarobne „Ocenaologije“ A. J. Wooda i Emily Hawkins ili pak „Suvremeni svijet – dječja enciklopedija“ Simone Boni.
Posegnu li djeca i mladi za ovim naslovima, spoznat će ne samo čaroliju knjiga nego i dobiti inspiraciju za ono čemu i sami teže.
Svi navedeni naslovi sudjeluju u humanitarnoj akciji „Daruj knjigu" koji se prikupljaju za donaciju Dječjim domovima te Domovima za odgoj djece i mladeži. Bilo koji primjerak knjige s popisa možete donijeti u bilo koju Hoću knjigu knjižaru te ga ostaviti u posebno označenoj kutiji. Naslove možete nabaviti i u samim Hoću knjigu knjižarama s 20 posto popusta. Više o akciji pročitajte ovdje.
 
NASLOV AUTOR IZDAVAČ
Bonton za mlade Elizabet Bono Begen
Suvremeni svijet – dječja enciklopedija Simone Boni Begen
Snježno kraljevstvo Disney Egmont
Messi – prva biografija za djecu   Egmont
Taj hejt u glavi Angie Thomas Fokus
Čudo P.J.Pallacio Fokus
Različita Veronica Roth Ljevak
Torta od priča Biserka Balenović Ljevak
Mali princ Antoine de Saint-Exupery Mozaik
Medo i klavir David Litchfield Mozaik
Ježeva kućica – klasik Branko Čopić Naša djeca
101 for a povijesni događaj Glen Singleton, Steve Burdett, Mane Galović Naša djeca
Strašilova tajna/Gladni magarčić Stephen Cartwright i Heather Amery Planet Zoe
Zmajić Kokos u kamenom dobu Ingo Siegner Planet Zoe
Duboko u šumi Cristopher Corr Planetopija
Oceanologija A.J.Wood, Emily Hawkins Planetopija
Genijalna prijateljica Elena Ferrante Profil
Društvo čarobnih jednoroga Selwyn E. Phipps Profil
Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu Ransom Riggs Školska knjiga
Tom Gates - Ekstra slasne poslastice (ili ne) Liz Pichon Školska knjiga

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?