Naše knjiške dobre vile

15.02.2019. Piše: Tatjana Barat
header image

Upoznajte voditeljice naših knjižara diljem Hrvatske

One su uvijek tu kada kupcu zatreba pomoć u odabiru najboljeg naslova za sebe ili druge. Brinu se o tome da na policama kupce uvijek dočekaju najbolji naslovi i to besprijekorno poredani. Sudjeluju u organizaciji susreta s književnicima i raznim promotivnim akcijama. Iako su karakterno vrlo različite i raznolike obrazovne podloge, svima im je zajedničko jedno – neizmjerna ljubav prema knjigama i poslu koji rade.
Kako biste ih pobliže upoznali, svaka od njih otkrila nam je nekoliko stvari o sebi, a sve su, pogađate, vezane uz svijet knjiga.
One su Marina Šandrovčan, Kata Njavro, Jasminka Cigić, Aleksandra Cvetković, Kristina Vrankulj, Andrea Peršić i Maja Šokčević.
 
MARINA ŠANDROVČAN

Marina Šandrovčan voditeljica je Megastore Hoću knjigu, naše najveće knjižare. Ovu rođenu Zagrepčanku život je odveo prvo u gimnaziju, a potom na modni dizajn, no kako je u duši oduvijek bila pravi knjigoljubac, pronašla se upravo u ovom poslu. Evo što nam je otkrila o sebi.
Da jedan lik ispadne iz knjige u moju sobu, voljela bih da to bude Louisa/Lou iz knjige “Tu sam pred tobom”. Kad bi se već našla u mojoj sobi, bilo bi lijepo da i ostane, jer mislim da je dobro imati tako nekog, veselog, toplog i otkačenog u svome životu.
Osim dječjih “Pet prijatelja” i Kušanovih zgoda s Kokom, neke od mojih prvih pročitanih knjiga bile su one iz Zagorkina ciklusa romana “Grička vještica”. Od tada počinje moja ljubav prema povijesnim romantičnim knjigama.
Voljela bih zaviriti u ormare svih glavnih i sporednih ženskih likova iz romana Jane Austen. Bilo bi sjajno isprobati sve one divne haljine, rukavice, ukosnice, šešire...
Na naslovnici knjige o mom životu bila bi kućica u cvijeću, a oko nje šuma. Naime, uz poslovne izazove želim i težim mirnom obiteljskom životu i vjerujem da mi to uspijeva.
Zauvijek ću pamtiti susret s Vesnom Parun. “Kupila” me svojom toplinom, neposrednošću i strašću za pisanjem te ljubavlju prema svome poslu. Jednako sam tako imala prilike uživati u predavanjima Zorana Ferića, jer sam imala tu sreću što mi je nakratko predavao Hrvatski jezik i književnost u gimnaziji.
 
KATA NJAVRO

Kata Njavro voditeljica je male, simpatične knjižare u Bogovićevoj, široko poznate kao „Mala Bogovićeva“.  U knjižarstvu je već punih 16 godina i upravo se tu osjeća najviše svojom, kako nam je otkrila.
Prvog radnog dana u knjižari osjećala sam se neizmjerno sretno, kao da sam napokon u svom prirodnom okruženju sa svim tim predivnim knjigama. No istodobno sam bila i zabrinuta oko toga kako  što prije svladati izazove koji su bili ispred mene.
Nikad nisam razmišljala o tome da napišem knjigu. Vidim se kao kvalitetan čitatelj. Sve „moje“ knjige već su napisane pa pisanje ipak prepuštam samo najboljima.
Na svoju književnu večer pozvala bih sve drage ljubitelje knjiga koji su tu ljubav godinama gradili sa mnom. Voljela bih da nam se pridruži i Antoine de Saint-Exupery koji nam je u nasljedstvo ostavio predivne životne misli bliske svim generacijama.
Kada vidim da je u knjižaru ušlo izgubljeno, ali znatiželjno lice, pomislim kako je to prava prilika za pridobiti novog kupca i prijatelja naše knjižare.
 Knjiga koju preporučam za nove početke je „Prorok“ Kahlila Gibrana. To je za mene knjiga beskrajne mudrosti.
 
 JASMINKA CIGIĆ 

Jasminka Cigić danas je voditeljica zagrebačke knjižare u City Centru One, no počeci njezine karijere počeli su u frizerskoj industriji. Ipak, u konačnici je završila među svojom prvom ljubavi – knjigama. Nakon dugogodišnjeg posla kao prodavačica u knjižari, pružila joj se prilika da vodi jednu. I to radi vrlo uspješno. A ovo nam je otkrila o sebi.
 Da se na mjesec dana mogu zatvoriti u stan i samo čitat knjige, to bi bile „Theovo putovanje" Cathrine Clement, „Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću" Roberta Fulghuma, teatrologija Elene Ferrante, „Ribari" Chigozie Obioma, knjige Carlosa Ruiza Zafona i trilogija „Znak lava“ Francine Rivers.
 Usporedim li knjigu i film, knjiga uvijek ima prednost, ali ima filmova koji su me jednako oduševili kao i knjiga. Svakako bih izdovjila filmove „Forrest Gump“, „Tajni život pčela“ i „Sluškinje“.
 Kada se želim opustiti, posežem za knjigom „Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću“. Knjigom kojoj se pak uvijek vraćam i koja me iznova nadahnjuje kada je pročitam, svakako je „Žene koje trče s vukovima“, po mome mišljenju svojevrsna „Biblija“ za sve žene.
 Miris knjige uvijek me vraća u vrijeme kada sam išla u školu. Uživala sam satima sjediti u knjižnici i čitati, tamo sam putovala raznim svjetovima i osjećala poseban mir.
 Da na jedan dan mogu biti bilo koji lik iz knjige, bila bih Zvončica.
 
ALEKSANDRA CVETKOVIĆ

Nekoć je mislila da će joj se karijera sastojati od proučavanja kamenja i pisanja znanstvenih radova, no tada je nastupio potpuni preokret. Današnja voditeljica knjižare u Arena Centru korak po korak gradila je karijeru od završene geologije na PMF-u do voditeljice jedne od naših najljepših knjižara. I upravo se tu osjeća kao svoj na svome. Ovo je pak rekla o sebi i knjigama:
U poslu s knjigama najviše me vesele novi naslovi, odnosno ideje koje pisci s više ili manje uspjeha pretoče u knjigu.
Idealna večer za mene podrazumijeva knjigu ili šalicu toplog čaja ili pak čašu crnog vina. Tijekom kasnog zimskog popodneva i rane večeri nema ništa bolje od sat-dva za sebe.
Nisam od onih koji bi zbog vlastitog gušta mijenjali kraj knjige. Smatram da svaka knjiga ima upravo takav završetak kakav treba i to zbog poruke koju nosi, zbog čitatelja kojima se obraća. Osim toga, vjerujem da prava knjiga nalazi pravog čitatelja u pravom trenutku.
Uvijek se vraćam knjigama iz serijala “Dina”.
Kada se želim nasmijati uz kvalitetno štivo, posežem za knjigom “Zovem u vezi posla” Slobodanke Bobe Đuderija.
 
KRISTINA VRANKULJ

Od studija ekonomije do posla u nabavi knjiga, Kristina Vrankulj, voditeljica naše splitske knjižare u trgovačkom centru Joker, u ovoj je branši već 16 godina. Sve je zapravo počelo još kada se u djetinjstvu zaljubila u čitanje.
 Kada sam naučila čitati, neke od prvih knjiga za kojima sam posegnula i naročito ih zavoljela bile su dijelom serijala „Pet prijatelja“ . Kasnije su se tome pridružile i Zagorka te Agatha Christie.
 Volim preporučiti ljudima kvalitetne prijevode stranih knjiga na hrvatski jezik. Primjerice, uvijek rado preporučim kultne romane poput „Goniča zmajeva“, „Sjene vjetra“ ili „Ubiti pticu rugalicu“.
 Vjerujem da bi bilo zanimljivo provesti jedan dan s Elenom Ferrante. Još se uvijek ne zna tko se krije iza tog pseudonima pa bi bilo zanimljivo vidjeti tko je zapravo ona i je li uopće žena.
Nikada nisam poželjela biti neki lik iz knjige, no Lisbeth Salander me zaista zaintrigirala.
Na mom noćnom ormariću stoji „Knjiga o jugu“ Jurice Pavičića.
 
 ANDREA PERŠIĆ

 U srcu baroknog Varaždina smjestila se još jedna naša knjižara. Vodi je Andrea Peršić, po struci prirodoslovno-matematička tehničarka koja je baš u knjigama pronašla svoj idealni posao. I pritom nam je otkrila kako je sve počelo.
 Najdraži književni lik svih vremena za mene je Hercule Poirot. Knjige Agathe Christie „gutala" sam u srednjoj školi i tada se i razvila moja ljubav prema knjigama. 
 Kada uđem u knjižaru, osjećam se jako dobro jer radim posao koji volim. Posao je zanimljiv, dinamičan, a zadaci koje svakodnevno obavljam vrlo su raznoliki. Tip sam osobe koja voli rad s ljudima i teško da bih bila zadovoljna da radim negdje u uredu. Osim toga, knjižara je na prekrasnoj lokaciji u centru grada, lijepo je uređena, imamo stalne kupce već godinama, koji su gotovo već prijatelji, i sve to doprinosi zadovoljstvu na ovom poslu.
 Kad otvorim novu knjigu, prvo pročitam kratak sadržaj na zadnjoj stranici i uglavnom prema tome odlučujem hoću li je čitati ili ne.
 Kad se pak ne osjećam najbolje, posežem za nekim dobrim romanom, uglavnom krimićem, i uronim u neki paralelni svijet u kojem zaboravim na sve ono što me oneraspoložilo.
 
MAJA ŠOKČEVIĆ

Na riječkim Pećinama, u sklopu Tower Centra, smjestila se naša kvarnerska knjižara. Da u njoj sve bude u najboljem redu, brine Maja Šokčević koja je nakon studija razredne nastave krenula putem svijeta knjiga. U knjižari sveukupno radi već gotovo 10 godina, a otkrila nam je što preporučuje zainteresiranim čitateljima i zašto je posebno oduševljena Alisom.
Rado bih popila čaj s Alisom Lewisa Carrolla, vjerojatno najpoznatijom djevojčicom u povijesti književnosti. Čitatelje je osvojila i nastavlja osvajati svojim živahnim karakterom i činjenicom da je zasigurno najzabavnija suputnica na raznovrsnim avanturama.
Na hrvatskim policama voljela bih vidjeti više prijevoda kapitalnih djela svjetske književnosti iz različitih vremenskih razdoblja, ne samo novijeg datuma i uglavnom trivijalnih žanrova. Osluškujući želje i upite naših kupaca bilo bi dobro da im možemo ponuditi i nešto takvo, staro, a opet novo svakome čitatelju koji se još nije susreo primjerice s Alighierijem, Boccaciom i ostalim književnim bardovima.
Kada me prijatelji pitaju za preporuku, u to uložim dodatan trud kako bih shvatila o čemu razmišljaju i u kojem smjeru žele ići.
Najdražem književniku postavila bih samo pitanje: Kada će biti objavljena sljedeća sjajna knjiga?
Kada se netko redovito vraća u knjižaru, to mi je potvrda da smo uspjeli postići ugodnu atmosferu u kojoj se kupac osjeća dobrodošao i uvijek može očekivati pomoć u odabiru knjige.

Prijavite se i budite prvi koji će iskoristiti prednosti online kupnje

Prijava
Molimo Vas da u nastavku izaberete razinu kolačića koju želite prihvatiti.
Klikom na "DA" prihvaćam kolačiće koji dozvoljavaju da Hoću Knjigu d.o.o. personalizira svoju web stranicu prema mojim interesima i potrebama i tako poboljšava moje iskustvo na web stranici, te prihvaćam da Hoću knjigu d.o.o. koristi automatizirano donošenje odluka, a što uključuje izradu profila u skladu s člankom 22. stavkom 2. i 3.Opće Uredbe o zaštiti podataka. U slučaju kada ne prihvatite sve kolačiće koristit ćemo samo „Osnovne kolačiće“, koji podržavaju rad web stranice, a koji ne prate Vaše aktivnosti. Više informacija i postavke.

Da li prihvaćate sve kolačiće?